Ћирилица Latinica
23.04.2020.
Друштво

Абазовић: Влада запоставила пољопривредне произвођаче

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Позивам све министре у Влади Црне Горе да одвоје пола плате као помоћ за регистроване пољопривредне произвођаче. Многи од њих сада имају велике плате и могу да помогну, казао је Абазовић

*****************

Маслинар и уљар из Мјесне заједнице Печурице Вебија Абазовић каже да вирус корона није зауставио живот у Мркојевићима. Како истиче, новонастала ситуација има чак и позитивне ефекте, пољопривреди су се окренули и они који се њоме досад никада нису бавили.

Према његовим ријечима, оно што је најважније за овај крај је то што они нуде домаће производе, који су здрави и које се не могу наћи у продавницама.

"Од проглашења пандемије, на жалост, нисам примијетио да је неко од надлежних из Министарства пољопривреде понудио помоћ пољопривредним произвођачима. Пољопривреднике и сељаке увијек остављају на последње мјесто. Ова ситуација је најбоље показала колико доктори, просветари, полицајци и пољопривредници значе за државу. Али, као да то неком не одговара да јавно каже. Чак се води полемика око тога како регистрованим пољопривредницима обезбиједити вријеме и простор да пођу до својих имања" - каже Абазовић.

Он позива министре из Владе и остале Владине чиновнике да помогну пољопривреду.

"Позивам све министре у Влади Црне Горе да одвоје пола плате као помоћ за регистроване пољопривредне произвођаче. Многи од њих сада имају велике плате и могу да помогну. Не раде толико колико износе њихове зараде. Треба сви да будемо хумани" - каже Абазовић, који на имању има другу маслину по старости у Бару, након Старе маслине на Мировици.

"Задовољан сам што се много младића окренуло маслинарству и не бјеже од рада. Такође, морам истаћи коректан однос локалне самоуправе према пољопривреди. Залагање Општине у том правцу заслужује похвалу, али је неопходна још већа подршка на превазилажењу баријера и стимулисању ове привредне гране. Увијек сам се дичио што сам пољопривредни произвођач, чак и у времену када је многе било срамота да истакну да на тај начин зарађују за живот.

Здрава храна, посебно она која се производи под окриљем малих газдинстава је 90 одсто органска. Као отац петоро дјеце, имам право да тврдим колико је здрава храна битна, јер ниједно од моје дјеце нити дан није провело у болници, не знају шта је грип, прехлада. Позивам да се окренемо правим вриједностима, да заборавимо на материјално, јер је богатство у здрављу, здравој фамилији која ствара и здравом друштву. Морамо обезбиједити квалитетан живот за здравог сељака, и омогућити му да добро живи од свог рада, јер свуда у свијету фармери су богати будући да им помаже држава. Ја сам успио да се одржим, од прихода од пољопривреде финансирао сам факултетско образовање своје дјеце" - казао је Абазовић.

(Дан)

Обрадиво земљиште да се не претвара у грађевинско


Абазовић је заговорник идеје да се донесе закон по коме се обрадиво земљиште неће смјети претварати у грађевинско.

"Крајњи је моменат да се то уради. Нисам против градње нових објеката, али имамо доста крша којег можемо култивисати. Црна Гора има много потенцијала, премда је последњих деценија земљиште које може бити обрадиво много запуштено и обрасло коровом. Увоз прехрамбених производа је много већи него што је то реална потреба. Цијена нашег парадајза из Зете или Мркојевића у једном тренутку падне и на 20 центи по килограму, а чим се он распрода, онај из увоза плаћамо и по еуро, еуро и по. Пољопривредни произвођач не може опстати на тај начин, јер су трошкови превоза и тезги велики" - истиче он.

Коментари
Robi
Robi: Država eksploatiše poljoprivrednike, ucjenjuje i pljačka, ali većina vas zbog sitnih subvencija kad dođu izbori dajete glas za mafiju, tako da me ne pogađa to što su vas sad zapostavili. Ima Milo prečeg posla, sprema se da bježi iz Crne Gore, jer ga iz Spuža neće izaći ako ostane. A sloboda stiže odma nakon korone. Moj Vebija, prestroj' se na vrijeme.
24.04.2020 02:57
Ilhan
Ilhan: Bravo Vebija ! Samo ostani čvrst i istrajan u ovom stavu !
24.04.2020 03:00
Niksa
Niksa: Sto ce jadan Vehbo on se stalo prestrojava ali nikako da se prestroji.
27.04.2020 14:26
Musa
Musa: Vrhbosanskim se prestrojava po potrebi kao i uvjek prema suncu
29.04.2020 10:23
Иван
Иван: Када друштво схвати да је задатак свих влада (овде само једне владе) на простору бивше Југославије (сем донекле Словеније) да се село уништи, онда ће се лакше размишљати и предузимати кораци. Нпр. воће и поврће из Мркојевића (али читавог Мркојевића) треба да буде подржано од стране локалне самоуправе (ова већ није у капацитету, ни менталном ни организационом) да буде органски узгајано, третирано и поред свежег и прерађено. Има средстава у буџету, чим се мало умешају прави стручњаци. А иначе укус купује тржиште а укус поврћа и воћа из Мркојевића је фантастичан!
14.05.2020 17:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
14.10.2020.
8
Владика
01.10.2020.
10
Капела
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar