Ћирилица Latinica
27.01.2020.
Друштво

Алковић: "Кућу маслина" градимо на мјесту некадашње апотеке и банке, нема ту никаквог гробља

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Радови нису обустављени, нити су пронађени остаци људских скелета.

*****************************

На текст који је пренио "Барски портал" 25. јануара, под насловом "Обустављена градња Куће маслина: Радоци извођени на остацима гробља", реаговао је предсједник Друштва маслинара Бара, Ћазим Алковић, негирајући да је дошло до обуставе радова, тврдећи и да нису пронађени никакви остаци гробља или људских скелета како је то објављено.

 

У реаговању које преносимо интегрално, Алковић наводи следеће:

У медијима и на појединим порталима је прије неколико дана објављена нетачна и злонамјерна вијест у којој се каже да је обустављена градња "Куће маслина", те да су радови извођени на остацима гробља.

Друштво маслинара Бар, као организација која највише очекује од изградње Куће маслина, која је од саме идеје, преко планирања, па све до данас, од стране Министарства пољопривреде била потпуно укључена у све фазе овог за Бар и Цну Гору битног пројекта, одговорно и на основу званичних доказа тврди да су наводи о обустављању радова нетачни. Радови на “Кући маслина” се изводе планираном динамиком и прекидају се само у случају јаких киша и лошег времена.

Тачно је једино да је један (за нас анонимни) грађанин из зле намјере блокирања радова на изградњи “Куће маслина” полицији пријавио да је на градилишту пронађено више људских скелетних остатака. Полиција је, у складу са службеном дужношћу, извршила саслушање грађевинског инжењера са градилишта који је изјавио да ни у једном тренутку током ископа и других радова није пронађено ништа што би подсјећало на дјелове гробница, надгробних споменика или људских скелета. О тврдњи грађевинског инжењера сачињен је службени записник који посједује извођач радова.

На срећу, у Бару и у Старом Бару живе људи који добро познају историју овог града, људи који добро знају гдје је било гробље, гдје црква, а гдје прва апотека и пијаца. Барани љубоморно чувају старе разгледнице и фотографије на којима се јасно види да је прије Другог свјетског рата на мјесту гдје се сада гради Кућа маслина некада била приземна зграда у којој се налазила прва апотека у Бару, а неки кажу да је у истој згради била и прва банка.

Старобарани се добро сјећају да је уз ову зграду била и градска пијаца, а не градско гробље. Знају историчари гдје је била црква и гдје је било гробље, знају да то није мјесто на којем се гради “Кућа маслина”.

Злонамјерни појединци или групице неће успјети да зауставе пројекат изградње “Куће маслина”. Министарство пољопривреде и руралног развоја је изабрало Бар и нашем граду повјерило овако значајан пројекат који вриједи милион еура, Општина Бар је обезбједила локацију, а Друштво маслинара Бар и друге маслинарске организације Црне Горе имају велика очекивања од његове реализације.

На задовољство свих добронамјерних грађана Бара и Црне Горе, радови на Кући маслина су у току, одвијају се планираном динамиком и завршетак радова се очекује у уговореном року.

У фотографијама

Коментари
Asović
Asović: Neće biti. Ipak je ovdje bilo groblje ali mnogo davno, zna se u Stari Bar sve
28.01.2020 09:41
Maslinijada
Maslinijada: Koliko ti Asovicu ima godina bice 150 pa ti znas sto mi neznamo ajde ne avetaj.
28.01.2020 15:10
Grobar
Grobar: Tu je bilo groblje. Ako nije, treba da bude.
28.01.2020 19:40
LOLA CG
LOLA CG: Bilo je groblje. Tacno 100%. Ali bilo je istih i na jos puno lokacija ( npr.magistrala...bivsi Rapex, skola " Meksiko", nova tj.sadasnja...i jos puno mjesta, sticajem okolnosti, mogu navesti. Rekla- kazala, ne koristim. Bilo je...i gradilo se. Zasto, kako, ko,...? Imamo arheologe, oni mentore i prijatelje, pa cemo znati. Sigurna sam da Barani, rodjeni Barani umiju pronaci i temelje ispod temelja. Dovoljno su uceni i pametni da znaju sta treba dalje da rade.
29.01.2020 17:38
Leko
Leko: Mislim da reagiranje ovog Kurgaša-sveznajućeg ne zaslužuje nikakav odgovor. Čovjek izgore od želje da mu se ime po inje u javnosti.
29.01.2020 21:25
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar