Ћирилица Latinica
18.07.2019.
Друштво

Апел за уништавање амброзије

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

У заједничкој организацији Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и Општине Бар, данас је одржано едукативно предавање на тему амброзије (Ambrosia artemisifolia L.) и фитосанитарним мјерама за сузбијање и уништавање ове алергогене, инвазивне коровске биљке.

Едукативно предавање и радни састанак одржала је др Данијела Стешевић, руководилац мониторинга над амброзијом, у присуству представника Службе предсједника, Секретеријата за привреду и ДОО „Комуналних дјелатности“ Бар.

Како је саопштено из Општине, након предавања, руководилац мониторинга над амброзијом и представник Сектора за фитосантарне послове, у пратњи представника ДОО „Комуналних дјелатности“ су обишли неколико локација на подручју наше Општине, гдје су уочили присуство амброзије и обавијестили мјештане и угоститеље у околини како би што прије предузели мјере сузбијања.

Правилником о фитосанитарним мјерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзија је јасно прописана обавеза спровођења фитосанитарних мјера уништавања амброзије од стране свих субјеката: власника непокретности пољопривредног обрадивог и необрадивог земљишта, шума, ловишта; власника и корисника грађевинског земљишта; правних лица која управљају водотоцима, јавним путевима, жељезничким пругама, националним парковима и зеленим површинама.

У складу са наведеним правилником, за сузбијање и уништавање амброзије у току вегетационе сезоне, до почетка фенолошке фазе цвјетања, спроводе се сљедеће фитосанитарне мјере: агротехничке – плодоред, обрада земљишта (орање, тањирање), њега усјева (окопавање, култивисање, плијевљење) и сл.; механичке - кошење, чупање биљака и сл.; хемијске - употреба хербицида са контактним и тоталним дјеловањем у складу са законом којим су уређена средства за заштиту биља.

Апел се упућује свим грађанима, а посебно маслинарима и другим пољопривредним произвођачима, да у наредном периоду изврше уништавање амброзије, како би се потенцијал ове биљке свео на што је могуће мање присуство њеног цвјетања и ослобађања полена и на тај начин спријечило штетно, алергогено дјеловање амброзије на здравље људи.

Коментари
WWW
WWW: Sto ne staviste vise slika da mozemo da prepoznamo tu stetocinu.
19.07.2019 20:15
spicanino
spicanino: Ima li ova kakav lijek ili savjet kako da se oslobodimo "politicke ambrozije" svih politicara,pa da pocnemo od nule.Salu na stranu treba ozbiljno svhvatiti njene savjete :-):-)
20.07.2019 20:32
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar