Ћирилица Latinica
11.11.2018.
Друштво

Аргументи "ЗА" и "ПРОТИВ" градње вртића

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Како се приближава сјутрашња сједница СО Бар заказана на иницијативу грађана због почетка изградње дјечјег вртића у дворишту Гимназије / Економске школе, због чега ће морати да нестану популарна окупљалишта ђака - амфитеатар и “кругови”,као  дрворед чемпреса од којих су неки стари и по 80 година,све је мање аргумената оних који подржавају идеју градње, док су аргументи "ПРОТИВ" све снажнији и увјерљивији.

Након што је Гордана Мијовић, директорица ЈПУ "Вукосава Машановић Ивановић" поновила да је Бару неопходан вртић у кратком року, наводећи да свака помјерања захтијевају потпуно нову процедуру "за коју је јасно да ће трајати више година", реаговали су и представници готово три хиљаде грађана који су потписали иницијативу о којој расправа почиње сјутра у 11 сати у барском парламенту.

Њихово реаговање достављено "Барском порталу" преносимо интегрално.

******************************************************

Грађанска иницијатива поздравља напоре да се што пластичније представи пројекат вртића, али подсјећа да је вртић сам по себи посебан проблем, и да представљање вртића изван контекста реалности не представља ништа. Иако су уложени напори да се вртић представи у околини, та околина је опет вјешто замаскирана, што постављањем проблематичне локације у други план, што прикривањем бујним зеленилом.

Предшколске установе – јаслице и обданишта/вртићи представљају посебан и осјетљив дио урбанизма и архитектуре, који захтијева пажљив третман, јер корисници су дјеца, у узрасту када су најосјетљивији, када се стварају навике и постављају темељи за развој личности.

Обданишта/вртићи и јаслице нијесу установе које служе само за збрињавање дјеце и које омогућавају родитељима да обављају своје радне обавезе, оне су додатна помоћ родитељима у одгоју, оне су помоћ дјеци и заједници. На који начин се заједница односи према њима, показатељ је зрелости и одговорности те заједнице.

Вртићи се постављају тако да њима гравитира непосредна околина. То значи да сваки вртић има радијус обухвата. Радијус обухвата зависи од дјетета. Циљ је да дијете пјешке, у пратњи одрасле особе, самостално или у групи, безбједно стигне до вртића. Удаљеност коју дијете временски треба да пређе је у складу са његовим годинама. Брзина кретања дјетета је 70 метара у минути, ако је дијете старо 5 година, удаљеност коју треба да пређе је 350 метара, за 5 минута. Међутим, колики је радиус зависи и од густине насељености. Па тако, ако је мала густина радијус може да иде највише до 500 метара, а ако је велика, 250 метара.

Зашто се ово ради, струци је јасно - тиме се жели избјећи претрпавање. Узмимо да је радијус који нама треба 500 метара. У овом радијусу око вртића се налазе објекти централних дјелатности: Робна кућа, пословни центар, Дом здравља, Гимназија, основна школа, парохијски дом, пошта, храм, објекти становања, који већ егзистирају ту годинама и чија је популација у просјеку средњих година. Поставља се питање да ли вртић за 400 дјеце има смисла да опслужује овај комшилук? Судећи по већинској популацији – не.

Ако се не ради за комшилук, онда се ради за цијели град. Тиме се газе основни принципи струке о оснивању предшколских објеката. Пошто више није примарни саобраћај пјешачки, већ друмски, аутомобилима.

То опет повлачи неке друге проблеме: вртић треба да је позициониран у мирном и тихом дијелу града, далеко од саобраћајница, нарочито прометних. Удаљеност од саобраћајнице је оптимално 50 метара, у изузетним случајевима и 35 метара. Акустични комфор који се мора задовољити је 40-45 дБ дању а 35 дБ ноћу.

Треба се осврнути и на саму архитектуру објекта. Иако Правилник предвиђа могућност спратних вртића, то се у пракси избјегава. Један од разлога је што су корисници мала дјеца, па постоји могућност повреда, а друга је што дјеца треба да проводе што више времена напољу. Зато се испред боравака планирају терасе, да би се организовао час на отвореном. Да би се садовољили здравствено-хигијенски услови, ове просторије су орјентисане ка југу или југоистоку. Овај објекат не задовољава такве стандарде.

Још једна ствар која говори против спратних вртића је и евакуација у случају незгода, на примјер пожара, а код нас и земљотреса. Зашто су пројектанти заборавили на земљотресе кад су стављали вртић на спрат?

Дрвеће заиста изгледа лијепо на презентацији инвеститора, иако је тешко замислити како ће опет посадити 50 и више година стара стабла, но не треба заборавити да смисао дрвећа није само естетски, већ и практични: стварају хлад, стварају микроклимат, штите од доминантних вјетрова, а један од предуслова за избор локације вртића је и да је локација заштићена од доминантних вјетрова.

Да се не би ишло и даље у анализу несрећног рјешења овог вртића, треба се и осврнути на друге кориснике, који су, иако такође дјеца Бара, из неких разлога запостављени овим подухватом - то су средњошколци.

Услови у којима сада уче су већ испод стандарда. ГУП и ДУП то наводе и предвиђају проширење капацитета. Проширења се предвиђају и за Основну школу „Блажо Јоков Орландић“. Ако су њихови услови испод стандарда, и ако се предвиђа проширење, како је реакција на све то смањење њиховог простора? Средњошколцима се у потпуности одузима њихово двориште. Аргументи да се није користило и да се ту окупљају наркомани, злонамјерни су. Сви су они НАША дјеца. Рјешавање наркоманије је у домену полиције и образовања, а не урбанизма. Како су одједном прорадиле патетичне емоције према најмлађима, а средњошколци су се одбацили као грађани другог реда?

Аргумената има још много. Али, поставља се питање: Зар заиста грађани треба да подсјећају људе од струке на то које су њихове обавезе?!

 

Видео анимација и страх да ће Бар остати без вртића

"Ја вјерујем да је и сасвим реалан ризик да Бар остане без вртића. Ја живим у овом граду и знам шта значи зеленило, али исто тако знам да је могуће у великом мјери опет оплеменити двориште вртића зеленилом, а да наша дјеца не остану без мјеста које ће им, поред родитељског дома, бити мјесто одрастања" - казала је раније директорица Мијовић. Јер, како је навела, кроз пројекат вртића урађен је и пројекат уређења терена из кога се види да се један број стабала пресађује у оквиру дворишта, а након изградње објекта предвиђена је садња десетина нових стабала и више стотина ниских биљних врста. Она је ЦдМ-у доставила и видео анимацију изгледа будућег вртића, који објављујемо.

Коментари
Esko
Esko: Ne moze se odbraniti taj monstruozni plan tajkuna koji se ugradjuju u taj projekat. Goco batali, ne budi poslusnik bar ovo malo pred penziju
11.11.2018 09:58
Milun
Milun: Ovo je promasaj vijeka.Generacije ce ispaštati.Poslušajte te mlade ljude a koliko cujem i stari su prije toliko godina znali da neke stvari ne idu.
11.11.2018 22:09
Ne damo dvorište
Ne damo dvorište: Pored toliko razloga protiv ni zakon nije poštovan.Koliko još razloga treba da se odustane od ovog pogresnog nauma.Ko bude glasao za ovu odluku ostace po losem zapamcen u istoriji Bara,to sam siguran.
12.11.2018 20:41
Branka a Zabrinuta
Branka a Zabrinuta: Prijetnje da ce Bar ostati bez vrtiva, i to od Onoga ko je placen parama dijelom i samih Barana je dovoljan razlog za smjenu Ministra. Kada su vidjeli da to ne pali onda su pojacali prijetnje da nece biti ni ulaganja u rekonstrukciju. I to od Ministra ciji je mentor najveci kancerogeni politicar Mico Orlandic. Eto sada vi is SD koji se busate kako ste crnogorci kako cete ovo kako cete ono a bas cete Aerodrome itd... Vi sada morate koliko cujem da glasno pricate kako je opstrukcija gradnje vrtica protiv Crne Gore, udar srpstva na Vasu crnogorstinu. Da razgolimo stvari, Novac namjenjen vrticu planiran Budzetom drzave uplatite na prlazni racun do okoncanja procesa. To je namjenjen novac. Drugo. odlucivanje u parlamentu u cijem ime i za koga. Da li ste izabrani u lokalni parlament jer ste lijepi i pametni ili zahvaljujuci glasovima gradjana. Gradjani Bara, birali ove polupismene, politickim incestom stvorene partije, dali ste im moc da odlucuju. Evo sada se nosite s tim, pa sledeci put razmislite sto cete i kako cete. Evo Cakan je mocan ov nvodi i bira Bar, on ce Vam pomoci, a pitajte ga smije li ili ce proci kao Dzemo..... Ostaje Vam bitak golim zivotima da branite prostor a za u buduce pazite za koga glasate
13.11.2018 08:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar