Ћирилица Latinica
31.12.2018.
Друштво

Археолог Загарчанин: Ево генезе цркве на Румији

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Угледни црногорски археолог, мр Младен Заграчанин, објавио је  "стрип" приказ генезе цркве  Свете Тројице на Румији, гдје се у познатој румијској литији вјековима износи крст Свeтог Јована Владимира.

Загарчанин је, како је на друштвеној мрежи фејсбук навео, приказ урадио  на основу археолошких података прикупљених током 19 година истраживања, а у којима су сабрани сви научни подаци како би се објаснио комплексан и веома дуготрајан процес преласка из паганског у хришћанско.

"Односно, ово је најједноставније објашњење о томе како је текао настанак црве Свете Тројице на 1596 метара надморске висине. Када ме неко пита : Је ли била, брате?, ја не умијем да му одговорим одмах, да му пренесем сва знања и аналогије које и дан данас постоје на овим просторима - јер како незнавеном и неупућеном казати да су то дуги процеси које ово данашње лудило површности и незнања не може да схвати", истиче познати археолог и даље објашњава:.

Култно мјесто у паганским временима је имало своје значење, своју бит у свијести ондашњих становника гвозденог доба. Они су славили "хероизираног покојника" и били су у неком другом поимању "религије" и зато су одређене могиле (тумуле) третирали као света мјеста.

Доласком хришћанства и установљењем нове вјере сва та идолопоклоничка мјеста су морала бити избрисана како би нестала из свијести тадашњих становника. Крвна жртва клањем ситне и крупне стоке, посипање крвљу или течна либација, лелекање (истина остало и данас) морали су бити укинути како би се отворио пут хришћанству, каквог га данас познајемо.

На врху Румије је била могила-тумул (гроб у виду цисте гдје је нека знаменита личност тога доба била сахрањена), као што сличних могила (тумула) има небројено много на доминантним мјестима, на само на простору Бара, него и много шире. Примјери су, рецимо: "Веља могила" у Горњем Шушању (фото), "Врх од Гробовља" на Волујици, "Могила од Крста" у Мркојевићима или тумули у Сутомору и Добрим Водама.

Занимљиво је да се на једном тумулу више Заграђа износио крст уз пјесму: "Крст се носи Бог се моли господе помилуј", идентично као што се то пјевало или пјева током Румијске литије и дан данас. На Вељој могили и сада постоји олтар, и након стотина година и сада се врши хришћанско богослужење на празник Светога Спаса (то може?). Ко није био нека погледа фотографију.

Ми данас богослужбени простор схватамо као архитектуру која мора бити саграђена од камена везаног малтером, али није тако увијек било. За изношење Владимровог крста, а сулудо је мислити да се крст такве величине историјског и црквеног значаја може подићи без претходне литургије раном зором на празник Свете Тројице, довољно је да се мјесто освешта или да се од камена направи црквица са основним литургијским потребама: ђакониконом, протезисом (тада) каменим олтаром ... каква је била.

Црква може да буде од дрвета, покривена сламом, или од блокова ређаних у сувомеђи покривена дрвеним гредама (да ли може да траје, не!, јер мијешати малтер на тој висини је сулудо и скупо, као што је скупо било Црногорцима и Херцеговцима, или у цијелом динарском крају, подизати боравишне куће везане малтером; камен, црљаница као везиво и дрвене греде крова прекривене каменим плочама или сламом) као што је црква Светог Романа или Марка на суторманском сједлу, гдје се до 19. вијека такође износио крст.

Зашто рушити ако је нешто постојало? Ако није забиљежено фотоапаратом не значи да није било... Постоје и друге методе истине, или треба укинути археологију као науку и све друге археометријске помоћи. Ето, у прилог против безумности, а на основу науке, на увид свима, без популистичких и политичких глупости... Па ви рушите ако мислите да треба, ал ако рушите, нисте далеко од оних који мисле да је земља равна плоча, ви нас враћате у паганско.

Коментари
Učo
Učo: E, gospodine Zagarčanin, jeste li vidjeli da onaj nesrećni rektor mijenja spomenik đedu samo zato što je na njemu bio stih kojim je đed veličao srpstvo kome je pripadao. Tako da je mala rabota ovim nesrećnicima od vjere otuđenima da negiraju i istoriju i arheologiju. Ovo je vrijeme sjebanih u mozak, da prostite. Uplašenih i onih koji se sjenke svoje plaše. Bijeda ljudska. Svi koji živimo u Baru znamo da je crkva na Rumiji postojala i narod najvećim dijelom to poštuje. Još uvijek.
31.12.2018 12:21
Duki
Duki: Ma lazu kako rusenje to je samo politika, ako sunarodnici hoce da obeleze svoju religiju ima prostora na Rumiji neznam ko bi se tome odupirao nek prave bogomolje. Vidite u Starobarskoj tvrdjavi je to od pantivjeka, prekinite vise sa svadjanjem naroda. Ako su narodi ovce onda im neka...
31.12.2018 12:52
Za Uca
Za Uca: Kazes da je ovo vrijeme sjebanih i uplasenih hvala bogu da si ti osta pri zdravoj pameti pa da nas malo poducis. A neka mrco ne lupetaj Kazes mi rodjeni barani znamo prvo sumnjam da si rodjeni barani a zavisi i kad si rodjen i kolko pamtis a vidim da prica nebuloze ko Risto i njegova bratija nikad crkva nije postojala bez kako kaze Zagarcanin mogla a sad svako moze tumačiti kako kome odgovara. Kako te nije sramota da napise sjeban narod, bijeda ljudska pa jesi li blavoru i ti dio ovog porumijskog naroda ako jesi onda si i sam sjeban. Sto naisa ovaj Duki ako je u starom gradu Baru bilo i pravoslavni i katolika crkva i dzamija i nikom to nije smetalo zasto bi na tolikoj planini smetala crkva od 15 kvadrata pa neka i drugi grade ali ih netreba braniti jer pod rumijom tri su vjere grehota je da se dele. Sjebanih i nesjebanim svim citaoci a portala i urednistvu sretna nova 2019
31.12.2018 15:23
Miloš
Miloš: Samo neka je pipnu.Vodi se računa o svačijim pravima,i treba,ali kada je u pitanju jedan narod i hrišćanska pravoslavna crkva onda je sve dozvoljeno,pa i da se crkva naziva mitraljeskim gnijezdom.Mnoge stvari smo nekako prećutali i svarili jer su volja tzv većine ali ovu (bar ja lično) nikada ne bih prihvatio i na sve načine bih se borio za ovu svetinju.Siguran sam da bi je branio i veliki broj časnih ljudi koji misle svojom glavom i iskreno vjeruju u Boga.
31.12.2018 15:33
Mammal
Mammal: Svi znamo zašto je postavljena. Svi znamo da za kult na Rumiji prije 2005 niko nije znao sem Barana. Svi znamo da su taj krst čuvali i muslimani iz Mikulića. Svi znamo da su gore izlazili samo Barani (sve tri vjere) Svi znamo da ovi koji sada izlaze 95% nisu vjernici no svi znamo zašto izlaze. Svi znamo zašto se ovo baš u Baru radi. Svi znamo da crkvu niko neće skinuti (ne srušiti jer se lim ne ruši nego skida) jer niko neće da prlja ruke. Svi znamo da taj koji je odobrio postavljanje sad traži micanje. Što se mene tiče da Bog da na svaki vrh bila po jedna crkva, krst, dzamija, barjaci i ostale rabote.
04.01.2019 11:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar