Ћирилица Latinica
11.01.2021.
Друштво

Афера "Намјештени конкурс": Кривичне пријаве против др Пурлије и чланова комисије

Аутор: Редакција 41 Оставите коментар

Прашина која је у јавности подигнута због, како се сумња, намјештеног конкурса за књиговођу у барском Дому здравља, и даље се не смирује.

Основном државном тужилаштву у Бару, у међувремену је поднијета и кривична пријава против директорке ДЗ др Бранке Пурлије и чланова комисије који су одлучивали о пријему радника на спорном конкурсу, сазнаје "Барски портал".

Како је портал ИН4С  писао прије неколико дана, ДЗ Бар је 11. децембра прошле године расписао конкурс за радно мјесто – Књиговођа, на који се поред осталих кандидата 16. децембра јавила Данијела Ђукић из Бара, која је предала диплому Економског факултета УЦГ,  свој CV са наведеним положеним испитима магистарских студија – смјера рачуновоство, али и диплому „Луча“, и сву другу документацију јасно прописану конкурсом.

Убрзо ће се, међутим, испоставити да је ову документацију примила секретарица ДЗ Бар Ивана Вујачић, која је и сама конкурисала за исто радно мјесто, али са звањем менаџера хотелијерства. 

Дана 24.12. ове године, Ђукић је позвана у ДЗ Бар гдје јој је од стране правнице Оливере Мугоше уручено обавјештење како њена документација није ни разматрана  јер била наводно непотпуна, односно недостајала је пријава на конкурс, иако у тексту конкурса то не стоји. У том акту који потписује правница Мугоша, нема правне поуке, па тиме ни формалне могућности да Ђукић  уложи жалбу или приговор.

Чак, како је Ђукић потврдила за ИН4С, приликом предаје документације она је питала секретрациу Вујачић да ли је потребно да било шта потпише и испуни мимо предате документације, на шта је добила  одговор да је то све што треба и да нема потребе за било чиме другим.

Комисија која је одлучивала примила је, увјерена је Ђукић, према унапријед договореном сценарију, за књиговођу кандидаткињу Вујачић, дакле секретарицу која је, без дилеме, била незаконито задужена за пријем конкурсне документације.

Да незаконитост буде потпуна, испричала је Ђукић,  Вујачић која је до сада радила као секретарица у исто вријеме је била пријављена на Завод за запошљавање гдје је примала надокнаду као незапослено лице. 

Овај скандал прати још једна невјероватна чињеница: Конкурс је затворен 19.децембра, а управо је документација секретарице Вујачић заправо била непотпуна, о чему свједочи податак да је тек 23.децембра са Завода за запошљавање преузела своју радну књижицу како би исту копирала и предала недостајућу копију, и то самој себи, пошто је она примала документацију.

О случају је обавијештена директора ДЗ Бар др Бранка Пурлија, као и кабинет министарке здравља др Јелене Боровинић - Бојовић, а изражена је сумња да је у Дому здравља Бар и раније било идентичних начина запошљавања политички или на други начин подобрних „кадрова“.

Такође је обавијештена и Инспекција рада у Бару.

На писање ИН4С-а, на том порталу реаговала је и сама др Бранка Пурлија.

„Од кад сам ступила на функцију ЗУ ДЗ Бар код нас је све јавно и транспарентно. Исти оглас био је расписан неколико дана прије мог доласка, али тадашња а сада бивша помоћница бившег директора, која је једина била задужена за тај оглас, није благовремено обавила интервјуе, те сам оглас поништила јер је незаконит" - навела је др Пурлија, додајући поред осталог и следеће:

Оглас за књиговођу на одређено вријеме (као и за доктора на одређено вријеме) расписан је 11. 12. 2020. и трајао је до 19. 12. 2020.год. , формирана је комисија која се састојала од правника, дипл.психолога и шефа рачуноводства. Након тога, због болести шефа рачуноводства у комисији је именован економски техничар.

На огласу за књиговођу јавили су се:

 
1. Вујачић Ивана (волонтер Дома здравља, 3 и по мјесеца)

 
2. Џемал Ћеман

3. Галић Сандра

4. Новаковић Живана

5. Данијела Ђукић

6. Орландић Бојана

7. Скробановић Дејан

8. Мартиновић Милица

 

Комисија је, истакла је Пурлија, обавила сву законски прописану процедуру (интервју и психолошко тестирање) са кандидатима односно кандидатом који је уредно доставио документацију. Именована Вујачић Ивана је због одсуства на годишњи одмор секретарице ЗУ ДЗ Бар, Сандре Ћулафић, обављала привремено волонтерски тај посао, доставила сву уредну прописану документацију.

"Пријава на оглас било које врсте се подразумијева и то је јасно чак и много мање писменијим особама од кандидаткиње чији је отац ово писао" - устврдила је директорка барског Дома здравља.

Потврдила је и да је примила писмо Данијеле Ђукич, позвала је на разговор, при чему јој је иста одговорила "да је у изолацији још шест дана".

"Остаје нејасно да ли је кандидаткиња Ђукић била у изолацији 24. 12. када је како у тексту, пише дошла по обавјештење. Након тога сам јој рекла да позове оца који је писао и доставио ово писмо да дође на разговор а исти ме је позвао са броја 068-222-*** и рекао да нема о чему са мном да разговара.

У дијелу текста у којем нас обавјештавају да је Министарка обавјештена о овом случају, ја им одговарам да се радујем сусрету са Министарком, надам се ревизији јер сам чистих руку дошла на ову позицију и господину Ђукићу обећавам да ћу чистих руку и изаћи. Питам господина Ђукића гдје је био кад су се конкурси расписивали на 1 или 3 дана или су неке особе примљене без икаквог конкурса и са струком која не одговара опису посла.

У дијелу текста да у правном акту нема правне поуке, ни формалне могућности да уложи жалбу или приговор – јасно им одговарам да се не бојимо никавог суда.

Блатити установу и запослене у њој без иједног аргумента мислим да није у реду" - закључила је др Пурлија и реаговању.

Након овога, огласио се и Жарко Ђукић, кога је Пурлија означила као аутора писма, за које тврди да није он писао већ његова ћерка, како је и потписано.

Он истиче да је др Пурлија својим реаговањем само потврдила да је ријеч о о очигледној намјештаљци у вези са спровођењем конкруса за књиговођу у тој здравственој установи.

 
Ђукић је казао да жели да се захвали „јер Пурлија није демантовала нити један навод његове ћерке у вези са срамним конкурсом за књиговођу и његовим епилогом, гдје је и највећим лаицима јасно да се ради о примитивно испланираној и спроведеној намјештаљци у корист извјесне Иване Вујачић, наводног волонтера Дома здравља Бар, а заправо секретарице која је примала и заводила конкурсну документацију за посао који је на крају сама добила, наравно, супротно закону и условима конкурса“.

„Др Пурлија није демантовала да је Вујачић обављала посао секретарице у то вријеме, већ је то потврдила. Надаље, није демантовала да је иста особа примала пријаве на конкурс и исте заводила, а и сама је конкурисала и добила тај посао. Није уважена директорка негирала ни чињенице да заправо њена секретарица Вујачић није имала комплетну документацију прописану конкурсом, а не моја ћерка, о чему свједочи непобитна истина да је тек 23. децембра са Завода за запошљавање преузела своју радну књижицу како би исту копирала и предала недостајућу копију, и то самој себи, пошто је, дакле, она примала документацију, а конкурс је затворен 19. децембра ове године.

Питам директорку Пурлију зашто је прећутала када ме је већ прозвала да је Вујачић, која је до сада радила као њена секретраца – у исто вријеме била пријављена на Завод за запошљавање гдје је примала надокнаду као незапослено лице. Исто тако ће Пурлија прећутати да је Вујачић након што је примљена за књиговођу дошла у Завод за запошљавање – Биро рада Бар да договори повраћај новца који је примала као незапослено лице, што довољно говори да су и једна и друга свјесне својих незаконитости.

Када се већ јавила да проба да се одбрани од неумољивих чињеница о намјештеном конкурсу, зашто др Пурлија није рекла и како је након писменог приговора који је моја ћерка упутила њој исту позвала на разговор најављујући да ће јој дати много бољи посао од онога за који се јавила на конкурсу, да би испеглала све иза чега стоји.“, наводи Ђукић.

Он је подсјетио да је његова ћерка „поднијела баш сваки документ наведен у конкурсу, диплому Економског факултета УЦГ, свој CV са наведеним положеним испитима магистарских студија – смјера рачуновоство, али и диплому „Луча“, и сву другу папирологију“. Ипак, њена документација није разматрана јер је „недостајала“ пријава која се у тексту конкурса нигдје не помиње. Примљена је Ивана Вујачић, која има звање менаџера хотелијерства и, како је већ речено, била је задужена за пријем конкурсне документације као секретарица у ДЗ Бар.

Након што је предата кривична пријава Основном државном тужилаштву у Бару, Ђукић је казао да од министраке здравља др Јелене Боровинић - Бојовић очекује конкретну реакцију у односу на ову, како каже, опасну незаконитост и кривично дјело за које се мора сносити одговорност.

Коментари
Гага
Гага: Ово је толико јако и провидно да је све унапријед смишљено да је и најобичнијем лаику јасно. Мени није јасно како директорка већ није поднијела оставку и извинила се јавности и тој ђевојци Ђукић и другим кандидатима. Ово јој је крај функционерске каријере. Нека лијечи људе, и нека се врати послу који зна да ради. Лијепа је жена а кажу и добар љекар. Руководилац НУЛА ДУПЛА. Ај жено, спаси образ, мада је касно. Тужилаштво има једноставан и лак посао. Нема овдје ништа нејасно.
11.01.2021 08:24
Paladin
Paladin: Uporan ovaj Đukić, baš riješio da ide do kraja. Mada ko ne bi za svoje dijete, ovo je strašno. Kad je ovo Purliji otkriveno ovako jasno na početku mandata, šta je tek radjeno prije nje. Pravda za sve koji su konkurisali jer svi su ovdje diskriminisani iako je ta Đukićeva ćerka po svemu sudeći imala najbolje reference. Da li je već policija po nalogu Tužilaštva privodila na saslušanje Purliju i članove komisije ???
11.01.2021 08:28
Тополички
Тополички: Ово је катастрофа. Биће занимљиво испратити реакцију тужилаштва, посебно јер се по Бару увелико прича да је један од одлазећих тужилаца на сличан начин уредио да се распише конкурс за рачуновођу у барско тужилаштво и да је све спремно да се његова жена прими на то мјесто иако већ ради. Надам се да ће Барски портал и овдје бити на висини задатка и бавити се том темом. А за овај скандал се мора одговарати, ово је одвратно колико је очигледно и колико је страшно. Но, то је ДПС манир деценијама, зато хитна смјена Пурлије и на суд.
11.01.2021 08:38
Drndoje
Drndoje: Znaci istina je da neko ko vec radi u istoj zgradi đe je i tužilaštvo sad treba da dobije mjesto računovođe u tužilaštvo a to do sada nije postojalo, jer nije ni bilo potrebe a nema je ni sada. Sve finansije se završavaju u PG. Ali našao dovitljivi tužilac formalni način da to odradi jer mu sistematizacija to dozvoljava. Mada da zaposli ženu ne vjerujem da će se usuditi jer bi to bio dokaz teškog nepotizma. Aj da sačekamo da vidimo.
11.01.2021 08:48
miras
miras: sto u bar nije namjesteno od opstine vodovoda komunalnog isvih javnih ustanova prekookeanske itd samo ako imas partisku mos dobiti posao a kolko ko zna nije bitno
11.01.2021 08:58
Ilhan
Ilhan : Kakav horror, ovo samo ogavni, lopovski DPS moze. Sram vas bre bilo, lopovska partijo. Klasican mafijaski nacin funkcionisanja.
11.01.2021 09:03
Lana
Lana: Mogu reci samo jedno veliko PI za ove gadosti koje rade u Domu zdravlja Bar
11.01.2021 09:23
Дрндоје
Дрндоје: Жарко Ђукић је часни и неустрашиви официр Војске Србије и ЦГ, зна како са поганима и онима који крше законе. Друже мајоре, аферим!!!
11.01.2021 09:38
Касалица
Касалица: Наишли коначно на рутавог који ће да их згњечи. Овај не посустаје, ко га нагази нека се чува. Био је суров кроз службу али праведан. Добром човјеку крви би дао, а оном ко је нечовјек по заслузи. Мајоре, част ми је била бити вам подређен у блиставој каријери у војној безбједности.
11.01.2021 09:52
Tanja
Tanja: Đuka car. Udara u metu vazda. Bez putera na glavi. Podrška dobri čovječe.
11.01.2021 10:15
Laki
Laki: ne dolukuje je da bude na celu te ustanove.Sramota a Olivera.M pravnica katastrofa...
11.01.2021 10:17
Doktor Doma zdravlja
Doktor Doma zdravlja: Sve je živa istina, ovo je javna tajna, ovako se radilo i dok su Mujo i Vojvoda vedrili i oblačili ovdje.
11.01.2021 10:17
Trust
Trust: Mugosa, zna se sve sta si ti radila i u kojoj funkciji, ne sluzi ti na cast, sve ce se ispitati, mnogo je veca tvoja odgovornost nego Purlije. Vaša partije je partija mafije i kriminalaca. Radili ste za njih. Morate da odgovarate žestoko.
11.01.2021 10:37
Odjeljenje bezbjednosti - Pinčići
Odjeljenje bezbjednosti - Pinčići: Ko iz pravne sluzbe doma zdravlja bar izdaje stanove za prostituciju? Pitam za kolege iz CB, da istraze.
11.01.2021 10:38
Upućeni
Upućeni : Zašto ne objavite video snimak kada Đukić raspravlja sa službenicima doma zdravlja? Sve je snimljeno, dobila je vaša redakcija snimak, šta čekate? Ako ćete raditi nastavak ove teme onda u redu, ali snimak je bomba.
11.01.2021 10:43
Presmijesno
Presmijesno : One su obije iste hahah , velike neznalice .A ova kako je došla tu da se zapitamo , mislim na Purliju ?!
11.01.2021 11:49
Ana
Ana: Vala bas Pi
11.01.2021 13:10
IMG
IMG: sta da radimo mi kojima je ovako uvijek bilo gdje god da smo konkurisali? Da se ubijemo...Hvala vam svima sto ste gledali svoje guzice i glasali DPS godinama. Vratice vam se se!
11.01.2021 13:47
Pravda
Pravda: Olja Mugosa je zlo, sve prevare idu preko nje,a i direktorica se plasi od iste.Zasto cute ostali zaposleni i ne iznesu pravu istinu. Dosta je straha u pamet.
11.01.2021 21:28
Baranin
Baranin: Dr Purlija je jedna casna i postena zena iz postene porodice Purlija,znam da je uvjek bilo ljudi koji se ljute kad ne budu primljeni,bio sam danas i u dom zdravlja i bolnicu i svaka im casr na trudu i zalaganju prema pacijentima,mlada je gosp.Djukic abice poslova jos
11.01.2021 21:29
Baranka
Baranka: Mugosa i Purlija..kod Dritana na kafu. Sram vas bilo,obje.
11.01.2021 22:04
Vasilije
Vasilije: Ovo djelo je sramno a dr Purllja nije smjela na samom pocetku uciniti ovakvu gresku.Tvrdim (sto je vidljivo i po komentarima) da je ovo organizovani napad na kratkotrajni mandat Purlije a njenu strucnost ne moze svako ocjenjivati.Tvrdim iako je prerano za takvu tvrdnju da od gdje Ane Kalammperovic nikada niko nije mogao zasluziti ovoliko pohvala!Inace ali je prekratak period da bi se ovako ponasala.Portal ovaj je blam u zadnje duze vrijeme i sluzi za obracune i podrzavanja “jacih”!Mi sto smo bili za mandata kratkotrajnog dr Purlije nikada nismo naisli na toliki red i disciplinu a bar hiljadu ljudi je ovako i jos nezakonitije smijenjeno ili zaposleno.Nema sumnje da ce ministarka postena donijeti pravu odluku a isto tako od df Purlije ima mnogo strucnijih i primcipijalnijih za upravljanje ovom ustanovom kao sto je npr dr Kalinicka!!!
11.01.2021 22:09
Za baranina
Za baranina : Ajde ne smetaj .. 🥴
11.01.2021 23:30
Ilhan
Ilhan: Vasilije, nebitan si skroz. Vozi, tovaru poltronski !!!
12.01.2021 00:18
Zeko Buljubasa
Zeko Buljubasa: Ovaj brabonjak od ilhana pod hitno da ide kod dr. Purulije da mu uspostavi dijagnozu i prepise terapiju mada je beznadezan slucaj umislio da je bogom dan da brani srpstvo cak spominje i Postene Bubanje kao to su mu preci jes ko uprkno.
12.01.2021 00:31
Радош
Радош: Илхан зна своје коријене и не стиди их се, а ви који уринирате по гробовима ђедова одричући се њиховог српства, ни Бог не може помоћи. Трубе губаве!!!
12.01.2021 00:35
Zeko B.
Zeko B.: Tako mi tog njenog poštenja , ajde Vasilije , prekratak za nekoga ko ne zna ni sam sa sobom a ne sa tim ljudima, a nemoj ...
12.01.2021 02:38
Nole
Nole: Šta se čudimo pa ovo je Cg. To se radi decenijama i nova vlast isto muti, evo Milačić je ženu ubacio odmah na budžet. Država bez ekonomije ima samo radna mjesta na budžetu. Nema fabrika, risorta, samo mafija i mućka
12.01.2021 03:51
Dušan
Dušan: Dovoljno je pogledati fb profil uvažene doktrorice.Zena nije 100% svoja.Potpisujem.
12.01.2021 10:59
IMG
IMG: Nole za to sto nema risorta i fabrika vec je samo mafija nije kriva nova vlast. Vec stara vlast i ljudi koji su je glasali, Vi sto ste ih glasali ste saucesnici samo da znate.
12.01.2021 22:15
Basilije
Basilije: Anonimni meni Zeko B akoja ne znam sam sa sibom to moj anonimusu ne smeta Vama a niste procutali clanak jer sam napisao na pocetku da je sraman njen postupak no njenu strucnost stvarno ne mogu ocjenjivati a istina je da nikada Dom zdravlja nije,od postene i vrlo humane gdje Ane Kalamperovic bio tako disciplinovan i uredjen!Strucni i kvalifikovaniji od mene,koji sam 1970 god. Zavrsioo fakultet gdje je i gdja Ana zavrsila prije mene medicinu (ja sam ekonomiju -pomorski smjer)mogu a postenje je tesko mjerljivo pogotovo ako se anonimnokomentarise.Pojma nemam ko ste a Vi znate o meni ocito mnogo!!!???Sa nekavim Ilhanom ne zelim komentarisati jer smatram da nije dostojan toga!Sa Vama dok se anonimno predstavljate ne zelim dalje komentarisati jer se svi anonimni stide necega svog pa anonimno redstavljaju se u komentarima!!!
13.01.2021 03:53
Zeko B.
Zeko B.: Vasilije ili Basilije..opusti se .. briga me šta pišeš i nisam anoniman / na osnovu čega si skontao ?! A ti ko li si , neka žena najpre 😉..
13.01.2021 15:14
Nole
Nole: IMG slažem se sa tobom, ali hoćemo da vidimo promjene. Ja nisam glasao Dps nikad i gade mi se, ali mi se isto tako gade bivši Dpsovci Milačić, Dajković idr, gade mi se skoro svi Cg političari jer su mutljavine, evo sad se raspoređuju po dubini, samo zamenjuju kadrove Dpsa. Sistem Dps je opstao, sve je isto samo Dpsa nema. Pi pi pi
13.01.2021 16:30
IMG
IMG: Nole, da je srece da ne bude tako, mada...vidjecemo
14.01.2021 18:14
mc
mc: Koliko neinteligentnih komentara...
14.01.2021 18:36
Учитељица М.
Учитељица М.: Ево је Пурлија ову Вујачићку вратила за секретарицу, направила бућкуриш да завара трагове непочинства, за књиговођу ставила скроз десету особу мимо конкурса. А Мугоша запослила снаху у Дом здравља иако нема држављанство ЦГ. Страшило је гледат што се ради овдје.
14.01.2021 20:12
Iskreno
Iskreno : Za mc ..samo iskrenih , vjeruj . Katastrofa u šta one ulaze .
14.01.2021 20:42
Sijo mi ga Djura
Sijo mi ga Djura: Purulija i Mugosa u duetu na biro rada ali pod hitno mnogo su se izblamirale za kratko vrijeme bruka i sramota.
15.01.2021 23:48
Iskreno
Iskreno: E i onaj majstor za pločice neki šef tamo ili PR ..haha
20.01.2021 00:42
Bartula bb
Bartula bb: Ovi komentari bi bili smo jedno da nisu tragicni jer ih pisu upravo oni koji drhte da ih ko ne preispita što su radili cunovima preko jezera? Okle avioni, kamioni, gliseri i bazeni?! Pa se "ufatili " toboz za oglas za knjigovodju na odredjeno! Prdnjava , providna ! Nek se pripaze ovi što pišu ove komentare jer će im brzo zakucati ovi što ih zovu u "pomoc"!
20.01.2021 21:05
Za Mugi , Puki ...
Za Mugi , Puki ...: 🤣poznate po prijetnjama !Sve ćemo vidjet, imate puno prdnjavi nešto 🥴, dobro nije ti lako 😄
21.01.2021 09:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar