Ћирилица Latinica
15.05.2019.
Друштво

"Барска пловидба" пословала са губицима

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Компанија "Барска пловидба" је током првог квартала ове године изгубила 674,2 хиљаде евра, колико је у упоредном прошлогодишњем периоду отприлике износио профит те компаније, показују подаци објављени на сајту Монтенегроберзе.
"Барска пловидба за три мјесеца изгубила 674.200 евра"

Агенције извештавају да је упркос расту пословних прихода компаније, између два упоредна периода за око 400 хиљада еура, укупан негативни резултат, од јануара до краја марта ове године, настао је због расхода од 999,49 хиљада евра, који је „појео“ остварени већи приход.

По ријечима извршног директора "Барске пловодбе", Тихомираа Мирковић, расход од близу милион евра је заправо трошак који су имали за камате и курсне разлике за кредит који имају код кинеске ЕXIM банке за купљена два брода.

Мирковић је објаснио да су камату платили 239,33 хиљаде евра, а негативне курсне разлике односа долара и еура 760,16 хиљада евра.

"Барска пловидба" је узела кредит од кинеске EXIM Банке у висини од 46,4 милиона долара, са пет година грејс периода, 15 година отплате и два одсто камате.

„Не ради се о рати кредита, него о камати на кредит која припада овом тромјесечју. Што се тиче курсних разлика, постоје реализоване и нереализоване курсне разлике. Реализоване настају код свих плаћања према добављачима у валутама које нису еуро и код свих уплата према нама које нису еурске. Нереализоване курсне разлике су највеће, оне настају на крају сваког извјештајног периода - три, шест, девет, 12 мјесеци, када кредит узет од Еxим банке курсирамо, односно његов износ у доларима изражавамо у еурима по курсу који је важећи на тај датум“, објаснио је Мирковић.

Како је додао, због великог износа кредита, који је износио 46,4 милиона долара, а сада је 43,3 милиона долара, на крају сваког извјештајног периода имали су велике негативне или позитивне курсне разлике које су значајно утицале на билансе компаније.

Уговор о кредиту са кинеском банком је потписан у октобру 2012. године, а постао је ефективан у марту 2013. Брод Бар је стављен у комерцијалну експлоатацију у септембру 2014. године, а Будва у октобру исте године.

Од преузимања кредита до данас кинеској EXIM банци измирено је око 8,42 милиона долара, од тога око 6,71 милион из сопствених средстава предузећа, док ј из буџета обезбијеђено око 1,7 милиона долара, што је у моменту уплате одговарало износу од 1,5 милиона евра.

“Сљедећа рата доспијева 21. јула ове године. Да ли ће команија имати могућности да измири ову рату или њен дио зависи од прилива по основу издавања бродова Бар и Будва. Кретања возарина на свјетском поморском тржишту су у паду и возарине су значајно мање од износа које смо уговорили са својим пословним партнером компанијом "Sea Pioneer"из Лондона”, рекао је Мирковић.

Такође, како је навео, компанија је почела припреме обавезног петогодишњег ремонта - суви док - са циљем продужења класе за наредних пет година.

“Слање бродова у бродоградилиште изискује одлив значајних финансијских средстава, што ће се вјероватно одразити на способност компаније да акумулира довољно новца за ову рату која доспијева у јулу”, закључио је Мирковић.

 

Извор:Агенције

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar