Ћирилица Latinica
04.02.2020.
Друштво

Барски ватрогасци без основних услова за рад, а шеф би да дисциплинује неподобне

Аутор: Редакција 13 Оставите коментар

Бојан Рукавина, један од тројице ватрогасаца против којих се води дисциплински поступак, због тога што су одбилои да асистирају полицији у сузбијању протеста православних вjерника,  указао је на хаотично стање барске Ватрогасне јединице.

„Да су били толико одлучни да нам набаве опрему, много би нам значило“, навео је Рукавина.

Како је појаснио, није у питању проблем само ватрогасаца већ свих грађана који од њих очекују да им се „ватрогасци нађу на располагању у моментима кад све остале наде буду сведене на минимум„.

Рукавина је зато рекао да се обраћа у име свих грађана којима ће можда некада бити потребне услуге ватрогасаца.

„Проблеми које ћу поменути у овом обраћању нису само проблеми ватрогасаца, већ свих грађана који од нас очекују да им се нађемо на располагању у моментима кад све остале наде буду сведене на минимум.

Ситуација је сљедећа:

1. Ватрогасци немају основну заштитну опрему. Опрема, у коју спадају чизме, панталоне, јакна, рукавице, поткапа и шлем, је у јако лошем стању и стара је око 12 година. Ради се о опреми која се користи за пожаре у затвореним просторима, гдје се темпреатуре крећу и до 900⁰C. Велики број ватрогасаца нема ни такву. С обзиром на стање у ком се опрема налази, по закону имамо право да одбијемо улазак у запаљене објекте, јер опрема с којом радимо нам не гарантује сигурност (препоручени радни вијек је 5 година). Већ смо се усмено обраћали надређенима у Ватрогасној у вези са овим проблемом, и упорно добијамо исти одговор: „Биће.“ КАДА?

2. Возила у Ватрогасној су у катастрофалном стању. Тренутно имамо само 1 функционални камион и 3 која су у возном стању, али њихов излазак у саобраћај представља велику опасност, јер буквално отпадају дјелови ватрогасне надоградње са њих. Надамо се да ће се овом проблему приступити озбиљно, јер осим опасности по суграђане у саобраћају, постоји велика вјероватноћа да возила ни не стигну до одредишта, тако да посљедице могу бити катастрофалне на више начина.

3. Највећа висина коју ватрогасци могу да дохвате са мердевина је 4. спрат. Изнад ове висине немамо могућност приступа објектима, и било који покушај евакуације грађана може да представља једнаку опасност по животе људи као и сами пожар. Механичке љестве које имамо су у квару, а ни оне нису могле да дохвате врхове највиших зграда. Ради се о камиону марке „Scaniа“, година производње 1978., за који већ годинама не постоје адекватни услови за одржавање.

4. Развални алат који се користи у техничким интервенцијама (саобраћајни удеси, индустријске несреће и слично) је исправан (једва), али је везан за камион (један од оних што се распадају) и као такав је доступан на неких 12-15м од камиона. Било која ситуација која укључује силажење са главног пута (због стања камиона није паметно возити ван асфалта) би захтијевала демонтирање око 200 кг тешког алата и његов транспорт до мјеста несреће, а у таквим моментима и минут је пуно времена.

5. Морам да поменемо и проблем с обуком ватрогасаца. Иако на папиру имамо Тренинг центар за ватрогасце у Бару (можда више ни на папиру), обуке које наши ватрогасци пролазе су јако ријетке. Ако говоримо о обукама у иностранству, које сун а вишем нивоу,ту прилику добије један или највише два ватрогасца, а често немамо ни услова да то знање подјелимо међу собом.

6. Сви планови заштите од природних катастрофа су жестоко премашили рок употребе. Недавно се догодило да се запитамо шта можемо да урадимо у случају земљотреса. Одговор је једноставан, да чекамо помоћ . Јер ми не посједујемо скоро ништа од алата, да не спомињемо специјализовану опрему за такве ситуације. Нисмо сигурни ни да би могли обезбједити дрвну грађу за спровођење акција спасавања из рушевина у случају земљотреса. На 40-у годишњицу земљотреса испред спортске дворане Тополица од срамоте нисмо могли да паркирамо наш камион, већ смо у први план гурнули колеге из Котора.
А ситуација је још гора него тада.

Ватрогасци, каже Рукавина, никада нису одбили позив на интервенцију када је било у питању спашавање животиња, људи или имовине.

„Никада нисмо одбили наређење, чак ни када се нисмо усаглашавали с истим. Никада нисмо довели у питање своју професионалност, чак ни када смо себе доводили у животну опасност испуњавајући наређења која су нам издата. Никада нисмо ставили углед ватрогасаца на коцку. Сада нам остаје да се запитамо – коме требају ватрогасци!? Пошто људима који доносе одлуке изгледа не требају!!! Упркос свим горенаведеним мањкавостима и проблемима, Вама на услузи ватрогасци“, текст је којио је Рукавина објавио на свом Фејсбук профилу.

Одлука о дисциплинском поступку

Дисциплински поступак покренут је и против Николе Ђурановића и Владимира Ђурановића, који су заједно са Рукавином одбили да пруже асистенцију полицији у сузбијању протеста православних вјерника, сматрајући да им то никако није у опису посла.

Они су добили јавну подршку готово свих запослених у Служби спасавања у Бару, као и од стране матичног Синдиката на нивоу државе. Упркос томе, против њих је покренут поступак. За кратко вријеме њих тројица стекли су невјероватну популарност у јавности, и постали су синоним за отпор диктатури и безакоњу. 

Коментари
Danica
Danica: Bravo Bojane! Da je sreće da ova nesrećna zemlja ima više ljudi kao ti i Đuranovići, nikad u ovakvo bezumlje ne bismo ni došli. Vatrigasci Bara su ponos Crne Gore.
04.02.2020 09:40
Sijomigadjuro
Sijomigadjuro: Je li moguce da su ova tri zabusanta jos na rabotu zar nisu dobili pedalu pa neka malo setaju pa neka se jave ristu da im nadje neki posao slican njihovom znanju. Vatrogasno takvo kakvo je funkcionise godinama i gle cuda sad se odjednom sve destrega nemogu ovi neradnici da rade pa dje ste bili do sad svih ovih godina nije se sve to pokvarilo u zadnjih par mjeseci nego vam je velika muka priznajte to sto Morate Amira da slusate e pa zao mi je moracete da se naviknete i ubuduce ko u vojsku izvrsi naredbu pa se zali. Amire procisti malo redove mnogo je partijskih vojnika i lezilebovica koji bi da setaju e pa neka idu tamo dje im je bolje siroko im polje.
04.02.2020 10:07
Reli vozač
Reli vozač: Bravo momci. Voli vas Nikšić
04.02.2020 11:42
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Primjer požrtvovanja za narod i svoju zemlju su ovi momci iz Bara. A Milo i njegovi lopovi primjer siledzijstva nad svojom državom i narodom. I pljačke, i diskriminacije, svakako.
04.02.2020 11:43
Djukica
Djukica: Svaki vatrogasac u zadnjih 20 godina je tu primljen jer je imao vezu preko nekog iz DPS-a, sto nije fer i nije posteno svi cemo se sloziti. Konkretno ovaj odbojkaski trener je primljen zbog ujaka mu Zarka Pavicevica, i sad glumi strucnost i znanje. A ista je situacija bila i kad je primljen i svih ovih godina sto se tice opreme, pa nikad ovako ne izadjose sa saopstenjima i cudima i t d. Nesto im smeta svi znamo sto komandir kao Musliman jer su to isticali i prije nego je postavljen, te nema skolu te nema iskustvo sto mozda i stoji. Ali gopsodo vatrogasci bivsi kriminalci u popkusaju pojedini od vas lezilebovici svi od reda NIKO OD VAS NIJE NI IMAO SVE STO TREBA KAD SU VAS ZAPOSLJAVALI sem veze iz DPS-a pa ste isli na polaganja obuke itd.. Tako da neka samo se bunite prevrcite korito, a i tako treba DPS-u u Bar jer dje se god okrenes po opstini komunalnom sve neki kao ugrozeni Srbi a cutali do sad evo 20 godina kao nisu bili ugrozeni sad se sjetili. NEKA TAKO I TREBA RANI PASCE DA TE UJEDE ....ZA SVE OVO ZAHVALITE GRADONACELNICIMA UNAZAD 20 GODINA KOJI SU OVAKO ZAPOSLJAVALI. Pa sad dodjosmo u situaciju da ovaj prosipa pamet o mizerije i paradoksa ....
04.02.2020 12:56
Đedo
Đedo: Ovo je primjer idiotizma.
04.02.2020 13:30
PRC
PRC: Dje si bio Bojane prije tri mjeseca da trazis opremu...Dps kadar I Sam je preko veze tu dosa...sad prodaje m... Za bubrege. Batali...
04.02.2020 18:25
Aleksandar
Aleksandar: Kakve veze ima što je direktor musliman?Mi Barani ako niste znali ne dijelimo ljude na pravoslavne muslimane i katolike,nego na Barane i Irvase koji su došli sa sjevera, kosova,bosne ,hrvatske....itd....pa nam fino sole pamet ,ma.sikter bre
04.02.2020 21:59
Dzoni
Dzoni : Pozdrav za Bojana cestit i fin momak za njega sam siguran da je takav poznajem citavu porodicu Rukavina podrska za Bojana i njegove drugove
04.02.2020 22:07
samo kod nas
samo kod nas: A komandir vatrogasne osoba nesposobna za taj posao. Pih.
04.02.2020 22:33
Marko
Marko: Bojan je posten i miran momak, ucio sam sa njim i odlican je djak bio, pametan je za razliku od pojedinih koji komentarisu odje.
05.02.2020 01:30
Za marka
Za marka : Velis "pametan"??? Mislis, ajte vi "prvi" u vatru, ja cu doc. 🤔🤔🤔🤔♨️♨️♨️♨️♨️!!!!!
05.02.2020 14:24
Meho
Meho: Posrbica uvek gori od Sumadinca, momče malo čitaj, obrazuj se, nek si ti nama živ i zdrav
07.02.2020 18:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar