Ћирилица Latinica
20.04.2018.
Друштво

Барски потомци Италијана са амбасадором

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Јуче је у радној посјети Бару боравио новоименовани амбасадор Републике Италије у Црној Гори, Његова Екселенција, господин Лука Зелиоли са сарадницима.

Након званичног дијела посјете нашем граду, Његова Екселенција, господин Зелиоли био је гост Заједнице Италијана у Црној Гори, тачније, њене подружнице за Бар, која однедавно функционише као национална мањина.

Домаћин сусрета био је господин Вицко Паладин, предсједник ове подружнице а дружењу су присуствовали чланови фамилија Лековић, Петрановић и Стојановић, у својству потомака три италијанске држављанке које су после II Свјетског рата основале породице са Црногорцима, настаниле се, и у општини Бар часно провеле свој радни и животни вијек поштоване од стране својих савременика, поносно истичући своје поријекло.

У срдачном и пријатељском разговору господин Зелиоли се интересовао за активности и редован рад Заједнице и похвалио бесплатну школу италијанског језика која је већ 12 година у организацији ове Заједнице доступна становницима наше општине.

Уважени гост је, такође, понудио неопходну помоћ за решавање текућих проблема Заједнице.

У неформалном дијелу сусрета господин Зелиоли је истакао срдачан пријем и гостопримство на које је наишао на свим нивоима, и природне љепоте нашег града гдје је апострофирао Стари град Бар.

Оно што је подвукао као нарочито импресивно је присуство сва три вјерска објекта и склад у суживоту који овдје већ вјековима влада, апелујући да Италијанска заједница у Црној Гори треба да настави да томе даје свој пуни допринос.

Треба напоменути да је, од успостављања црногорске независности, господин Зелиоли први италијански амбасадор који је уприличио званичну посјету Бару, самим тим и локалној подружници Италијанске заједнице у Црној Гори.
Преводилац током овог сусрета била је  Ана Чакаловић.

Саша Стојановић

Коментари
viki
viki: Je li moguće da Vicko ne zna talijanski ?
21.04.2018 10:17
Mira
Mira: U zivotu nijesam cula da ovo udruzenje bilo sto radi u Baru niti za tu njihovu skolu. Svasta
21.04.2018 15:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар