Ћирилица Latinica
31.10.2018.
Друштво

Бар би могао да доживи судбину Атлантиде ако се не стопирају истраживања нафте ?

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Група грађана "СОС за Монтенегро", која стоји иза истоимене фејсбук странице, упозорила је јавност да би Бар могао нестати и постати "својеврсна Атлантида" уколико се до даљњег не одложи најављено истраживање нафте и бушење дна мора на подручју барског акваторија.

Како подсјећају, број вјештачки изазваних земљотреса се повећава и до десет пута у земљама које истражују нафту и буше дно мора.

"Они који су дали концесије за истраживање нафте и гаса, немају одговор на питање до чега ће довести ове радње на сеизмолошки екстремно осјетљивом Црногорском приморју" -наводе из ове неформалне Групе грађана.

Они тврде да су се на једном од магацина Луке Бар, гдје се складишти тзв. "Б материја", прије извјесног времена појавиле  пукотине на зидовима.

"У конкретном магацину складишти се, углавном, привредни експлозив. Међутим, није нам познато у каквом је стању магацин гдје је депонован тзв. пиротехнички материјал, по стручној класификацији, слабије разорне моћи. У једном од сусједних магацина, колико нам је познато, смјештено је и неких двадесет вагона са стрељачком и артиљеријском муницијом, чија крајња дестинација су Уједињени Арапски Емирати.

С обзиром да се ради о јединственом складишном простору, грађеном прије више од 50 година специјално за ту намјену, није искључено да је и на њиховој конструкцији дошло до одређених оштећења. Да те физичке промјене нијесу ни мало наивне, говори чињеница да су ти објекти, с обзиром на њихову намјену, током градње знатно ојачани, јер су предвиђени да издрже разне екстремне ситуације" - упозорава "СОС за Монтенегро".

Постављају и питање да ли су ова оштећења повезана са пукотинама које су се, такође, појавиле и на једном од резервоара за гориво, због чега је обустављена и даља експлоатација камена за извоз са Волујице.

Како кажу, Влада је донијела одлуку да се прошире капацитети за складиштење "Б материје" у барској Луци.

"С тим у вези је и присутан један број стручњака Министарства одбране, који врше потребна снимања и анализе. С обзиром на ситуацију да су у многим земљама региона уведене ригорозне контроле транспорта и складиштења наоружања и муниције, сигурно је веома примамљива могућност екстремно добре зараде у виду нових магацина специјалне намјене у Луци Бар.

Имајући у виду да одређени кругови унутар владајућег режима не презају од ничега, можемо очекивати да нас неће мимоићи ни радиоактивни материјал, као што је познати случај данског брода Пума, прије пар година" -наводе из ГГ "СОС за Монтенегро".

Као  важан наводе предстојећи долазак брода за сеизмичко истраживање.

"У првој фази, најављено истраживање ће обухватити блокове 4, 5, 9 и 10, који су у непосредној близини блока 26 - мјеста гдје се налазио епицентар земљотреса 1979-те године!

На карти Завода за хидрометеорологију и сеизмологију приказани су епицентри 420 земљотреса који су се догодили у Црној Гори и околини током 1979. године са магнитудом М>3.0. Главни земљотрес од 15. априла је индициран стрелицом и ознаком М=7.0.

С обзиром на наведено, потребно је хитно сазвати сједницу локалне самоуправе у Бару, која ће од Владе Црне Горе захтијевати стопирање најављеног истраживања, све док се не утврде околности у вези наведеног и изврши процјена стварног утицаја на Црногорско приморје" -закључује "СОС за Монтенегро", чији се представници питају и "да ли због незајажљиве похлепе властодржаца ризикујемо да Бар постане својеврсна Атлантида, да нестане под морем прије него осјетимо благодети нафте и гаса и како је то бити шеик". 

Коментари
Vasojevic
Vasojevic: Šteta bi bilo zbog tih Rožajaca da nestanete....
31.10.2018 09:07
enemo
enemo: Zakrpicemo mi te pukotine u moru ,snalazljivi smo mi Rozajci ;-)
31.10.2018 09:32
za vasojevica
za vasojevica: IMA i vas Vasojevica i ostalih s'evernjaka vise od po Bara
31.10.2018 17:08
Lali
Lali: Sta li Bucko razmislja ?
31.10.2018 19:27
e nece moci
e nece moci: logicno je sve ovo sto je u tekstu izneseno. Ne da je samo nase podrucje trusno vec citav Balkan i Italija. Vidjeli smo koliko je zemljotresa bilo zadnjih godina, jos treba mi da cackamo. Samo budala moze da odobri ovaj projekat, a budala nam ne fali ni u opstini ni u vladi. Vidite samo ministra Radunovica i slucaj s Tarom. Tako bi i od Bara napravili i jos gore
31.10.2018 21:29
Jecko
Jecko: Na zalost ...
01.11.2018 10:08
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Iz stare cg su nam stizali udbašu do višestranačja od ukidanja srezova dvadeset i tri predsjednika crmnicana najbogatije familije su bile divanovici Petroviću ilickovici cejovici dvorac kralja Nikole sagradiše karadjordjevici
06.11.2018 14:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar