Ћирилица Latinica
06.03.2020.
Друштво

Бар: Литије побјеђују ништавило, сујету, гордост и властољубље!

Аутор: Редакција 32 Оставите коментар

И синоћ је улице града под Румијом освештао  крсни ход. Након молебна који је служен у Саборном храму Светог Јована Владимира, вјерни народ је, предвођен јерејем Николом Пејовићем, главним и одговорним уредником Радио Светигоре, кренуо у литију уобичајеном трасом, од Саборног храма улицама Јована Томашевића и Владимира Роловића кроз центар до булевара и назад до храма.

Отац Никола се хиљадама сабраних Барана обратио словом подршке и љубави:

“Часни оци, браћо и саслужитељи, драги Барани, драга дјецо, помаже Бог!  Нека је срећан и благословен почетак Великог и Часнога поста. Налазимо се у првој недјељи тог најдивнијег богослужбеног периода у току године када се од нас очекују и највећи плодови. И заиста вријеме Часнога поста је вријеме када човјек треба да се врати у ону нулту тачку, тачку небића, одакле се најбоље види сва ништавност, смртност, пропадљивост и пролазност и човјека и свијета који нас окружује.

Али из те нулте тачке, тачке небића и ништавила најсјајније се види безобални океан љубави Божје из које Бог ствара човјека по својој слици. Из те тачке небића обасјани том љубављу и том свјетлошћу, ми као у огледалу гледамо све вјекове који су прохујали до дана данашњега.

Из те тачке небића, ми гледамо и сагледавамо наше благочестиве цареве, ктиторе, градитеље светих храмова. У њима сагледавамо и све наше славне претке и светитеље, од Светога Јована Владимира па и прије њега, од Христових времена па до Светог Симеона Мироточивог, Светога Саве до данашњих дана, од Светога Петра Цетињског, Василија Острошког до нових светитеља који се откривају у ове наше дане. Из те нулте тачке ништавила, најбоље човјек може да види и себе и своју породицу и своје савременике и свијет који га окружује и своју државу. Из те нулте тачке небића ми гледамо и ове догађаје и у њима нам се открива сва љепота и сва тајна и сва сила Божја која се пројавила у ове наше дане. Мислили смо да се градитељски подухват нашег Митрополита и времена у коме он предстоји Црквом у Митрополији црногорско-приморској привео крају, а онда је Бог попустио искушење и пред нас се појавила најљепша и најдивнија грађевина, а то сте ви!

Пројава свих ваших лица, ваше вјере, ваше љубави није ништа друго него свједочанство да су храмови, сви који су до дана данашњега грађени и ови који су грађени у ово наше вријеме, грађени у славу Божју и зато ми сагледавајући себе и Цркву нашу из те нулте тачке, видимо и велико страдање наше Цркве послије Другог свјетског рата, видимо пустош и видимо десетак свештеника који чувају да се кандило вјере не угаси у Црној Гори.

Из те нулте тачке ми се дивимо тим свештеницима који су опстајали у најтежим временима, а ја ћу само навести два примјера која сам лично чуо од проте Радојице Божовића, који ми је причао када је негдје седамдесетих година отишао код једног човјека који је био на некој функцији да му помогне да обнови мало цркву, да је закрпи да не прокишњава, он му је рекао: „Дођи, попе, сједи, попиј, не да ти нећу дати, него бих ја волио да је срушимо.“

Такво је било вријеме. И још једну причу, коју ми је испричао прото Момо Раичевић када је истих тих година служио у Подгорици у храму Светога Ђорђа. Дође на недјељну литургију и почне возгласом „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа“, окрене се и види сабласно празну цркву. Каже, прота Момо: „Окренем се и ухватим се за часну трпезу и почнем да плачем.“ И заиста, нема ништа тужније за свештеника него да служи у празном храму. И управо гледајући ту њихову вјеру, ту њихову љубав и ту ревност за Дом Господњи, доласком  нашег Митрополита, разгрнуо се тај пепео и из тог жара њихове вјере, израсли смо ми овдашњи свештеници.

Из те нулте тачке ништавила, ми сагледавамо и нашу државу. И схватамо да они људи који не почињу да гледају себе и свијет око себе из те тачке ништавила и пролазности, него из своје сујете, гордости и властољубља, они у овим нашим молитвеним ходовима могу само да виде себе и зато виде рушитеље државе. То су двије тачке из које може човјек да сагледа себе. То су двије крајности у којима се одвија сва драма човјекова, да ли ћемо себе гледати из те тачке ништавила, загледани у Христа Бога и њиме мјерити све, и себе и своју породицу, и своју Цркву, и прошлост и садашњост и будућност, или ћемо мјерити све собом. Ако собом мјеримо све, онда су сва наша дјела ништавна и пролазна, а ако мјеримо Христом, наш живот и наша дјела остају вјечна.  И само оно што је Христом измјерено, Њиме заквашено и Њиме освештано, оно траје вјечно. Зато смо ми данас у Црној Гори једини борци за вјечну Црну Гору.

Ово је период када још интензивније треба да праштамо једни другима, да праштамо и нашим непријатељима и заиста Бог допушта да ове литије трају да би се и ми у њима у умивали и исправљали и постали све свјетлији и све бољи. Зато и ми и са овог мјеста, из дубине свога срца, говоримо и свједочимо и пред Богом и пред људима да никога не мрзимо и да све позивамо на покајање и на праштање и да се сви сјединимо, не у нашим разликама и нашим разним идеологијама и погледима на свијет, него да се сви саберемо око Онога Који нас је све из небића, из те тачке ништавила провео и произвео у биће.

Једино око Њега сабрани, ми  можемо градити праву и истинску будућност и зато су ове литије управо велики благослов Божји, дар Божји за сваки град, за сваког човјека, за сваку породицу и за цијелу нашу државу и за цијели наш род. Зато не могу да схватим да данас у Црној Гори може неко да се оглуши о клетву Светога Петра Цетињскога или Светога Василија Острошкога, да може нечија рука у исто вријеме да препише имовину коју је нека породица оставила за покој свога сина, брата, мајке, оца, а у исто вријеме да грли своје дијете и своје унуче. У томе је трагедија и зато се надамо у Бога да неће Господ дозволити да се на томе гради наша будућност, него да ће нас благословити као што нас је благословио и сачувао много пута до сада.

И зато је важно да ове литије никад не престану, зато је важно да се оне не смањују јер, што нас више има, иако није важан број,  умножава се наша љубав и умножава се милост пред Богом. И зато ми и са ове вечерашње барске литије, шаљемо поруку мира, љубави и поруку да иако смо створени из небића и ако се својим умом и својим срцем враћамо у то небиће да је ипак Бог за нас одредио живот вјечни и непролазни и да као људи, ако имамо људског достојанства, морамо стојати часно и достојанствено пред Богом, пред својим прецима и пред својим потомцима.

Нека би Господ дао да сви православни хришћани запосте овај пост, да се умножи наш подвиг, да се умножи молитва и да се умножи свака наша врлина јер то је наше једино оружје. Ми другога оружја немамо и нећемо да имамо и нити нам треба. Јер нам се Господ у Цркви Божјој открива и дарује као свеоружје Божје. Кад се Њиме причешћујемо, ми примамо сву вјечност, примамо не само Христа Бога, него и Оца Небескога и Духа Светога и зато се открива да човјек није само створен по лику и по слици Божјој, него да је створен и призван да буде и прилика Божја. Нека би Господ дао да кроз ове литије умивени у благодатни дар покајања, испуњени праштањем, братољубљем и богољубљем, и ми достигнемо мјеру и висину раста Христовога, како бисмо били достојни светиње коју бранимо јер ми знамо да смо хришћани грешни и да имамо слабости, али ми не бранимо свој гријех, нити се њему клањамо, него чувамо хришћанство и вјеру православну и Цркву која је света и непорочна. Нека би Господ примио овај наш мали труд и ово велико одрицање јер наш излазак на улице је нова исповијест Христа Бога, Њега као Бога љубави, Бога који даје истину и правду, вјечну и  непролазну и нека би вама и вашим породицама даровао здравља, љубави и вјере и свих плодова земаљских и небеских, а онима који су кренули на све начине, не бирајући средства да ураде оно што никад никоме није пошло за руком, а то је да униште Цркву, коју ни врата паклена нијесу могла, не могу и неће моћи надвладати, нека Господ отвори очи ума и очи срца њихових и да се у њиховим срцима умјесто мржње, богомржње, христомржње и братомржње зацари вјечна и божанска љубав. Због свега тога, поручујемо и кажемо: Не дамо светиње!”

Марија Живковић

МЦП

Фото и видео: Саборни храм Светог Јована Владимир

Преко 10 хиљада Барана учествовало у крсном ходу

Истраживачко-аналитички центар (ИАЦ) саопштио је да је синоћ у крсном ходу улицама Бара учествовало више од 10 хиљада грађана.

Литији је, уобичајено, претходио Молебан Пресветој Богородици, у храмо Св. Јована Владимира на Тополици.

 

Д.О.

Коментари
Комнен
Комнен: Само ништавила не долазе на литије. Колико ђубре треба да будеш да си рођем као православац а не идеш на ове скупове вјерске које подржава 98 посто православног живља, односно 100 % истинских вјерника. Било је и 15 хиљада синоћ у Бару, али се ево не мијешам у новинарство, јер се не сматрам компетентним. Хвала што Бар неко даје праву слику Бара.
06.03.2020 08:22
Eskobar
Eskobar: Smetaju im litije, a ne smetaju im ubistva, koverte, limenke itd. A kazu da je bezbedonosna situacija stabilna. Jeste li za ovakvu drzavu glasali ? Daleko smo mi od Evrope gospodo . Napred braco, branimo svetinje od ovakvih.
06.03.2020 08:23
General
General: Bog nas blagoslovio ,sve nas je vise ,njih sve manje
06.03.2020 08:30
General
General: Za Eskobara Bezbedonosna situacija je stabilna da ne moze bolja bit , kriminal na vrhuncu,ajmo milogorci u misje rupe
06.03.2020 08:45
bar
bar: Divan govor svestenika sinoc. Bez dileme nastavljamo ovako. Bog nam je u pomoc.
06.03.2020 09:18
Šapina
Šapina: Samo se vi prebrojavajte. Kretena je uvijek bilo ali ovakvih huligana koji preko crkve pokušavaju ostvariti velikosrpske interese nije bilo. Uzalud vam trud svirači meni je posebno drago kao i svim crnogorcima
06.03.2020 09:26
MAJOR
MAJOR: Eskobar i general ko su sad ove dvije protuve sto su pocele redovno da se javljaju i da palamude i velicaju velikosrpske ideje a pljuju po CG Crnogorcima ali sve vam je uzalud samo se vi sabirajte setajte arlaucite pa kad vam dosadi odmorite pa opet i sve tako do sudnjega dana.
06.03.2020 09:42
Okolo
Okolo: Samo vas gledamo, prepoznatljiva lica 90 ih-sa pridoslicama!
06.03.2020 09:52
General za Majora
General za Majora: Bijedo ljudska upravo vi milokurci pljujete po Srbima i crkvi ,cuti jer ti smrdi kad usta otvoris sovinisto
06.03.2020 09:58
General
General: Cijela CG mirise na tamjan od kojega se jedino boje djavoli i skrivaju po kucama
06.03.2020 10:00
General za Eskobara
General za Eskobara: Boli ih istina izdimili su,svaki dan ubistva. Kriminal cveta,i cute,ne pominju ,a litije im smetaju,sami sebe ce ponistit jer ivakvi Srbomrsci da kazem ifasisti radjali se nisu ,ali neka Bog sve vidi
06.03.2020 10:04
Baranin
Baranin: Dudukljani dzaba se koprcate,vas sef lupez je odsvirao svoje a i vi cete brzo zaboraviti na san da od nase Srpske CG napravite antisrpski milonegro.Malo ste se z...... ovaj put.
06.03.2020 10:13
Prc mne
Prc mne: Bravo Barani idemo do kraja,dok ova lopovska i fasisticka drps banda ne bude u zatvoru na celu sa bravom miljom.
06.03.2020 10:14
SrbIN
SrbIN: Podukljice,poturice i ostala boranijo,rastanak od atisrpstva sad se ovdje projavio!Nikad ovo nece biti antisrpska drzava.NIKADA!
06.03.2020 10:17
Major
Major: Sta rade besposlicari nocu setaju danju vise na Barski portal i lupaju negativne lajkove po onoj narodnoj ko nije sa nama taj je protiv nas. Jesu vam ovi popovi popili i to malo mozga sto ste imali jadna vam majka avetnima.
06.03.2020 10:31
Dino
Dino: Za šapinu i majora, a bolje sto eskobar i general velicaju i srbiju i sve ostalo , nego da podrzavaju nase cg, dobro rece onaj prvi komentar gore, da podrzavaju koferte, limenke, a i sveta sto jr pobjegao u bg...i treba da pjujemo po cg...nekate casti vi, vi posteni Cg...napred eskobar i general
06.03.2020 10:45
Vasko Polje
Vasko Polje: Drugari Aco Srbin Vucic vam raspisa izbore juce u Srbiji i parlamentarne i lokalne. Da to ne vazi i za Kosovo mozda??? Jer je Kosovo po ustavu Srbije i dalje dio Srbije. A NE VAZI DRUGARI MALI NI ZA ONE OPSTINE DJE SU SRBI VECINA NA KOSOVU A NE ZA CIJELO KOSOVO :))) Tako da Ajte svih 5 miliona Srba na litije pud Kosova tamo je frka i tamao vam je mjesto kako ne vidite Aco vam na ovaj nacin priznaje Kosovo. Kakav dio Srbije kad izbori koje raspises tamo na Kosovo ne vaze e pa smijesni ste moji vi smijesni :))) Da nesto nisam slagao mozda????? ?????
06.03.2020 10:53
Dino
Dino: Majore ti visis po cio dan na portal i uvece na prozor visis da gledas litije, tu ostao dabogda..pusti ljude ne cuvaju svoje, jer ce oni isti udarit na moje...pi kakvi ste , vi ste dio vlasti, a samim tim i dio ,,koverti,, hahaha
06.03.2020 11:33
Mijo za Majora
Mijo za Majora: Cujes li ti sebe sto pricas?Posjeti doktora odmah da te vrati na fbricka podesavanja
06.03.2020 11:37
Za vasko polje
Za vasko polje: Sve ti rodilo u polje (🌽🥕🍆🍇🍉🍊🍋🍒🍅🥒👌👌👋👋
06.03.2020 12:28
Major
Major: Mijo spavas li poslije podne. Ili povuci koju crtu ili mene za kurblu tvoj je izbor.
06.03.2020 13:11
Za generala
Za generala : Major ima manji "cin" od tebe!! Ali mi izgleda "pametniji 😉😉🤐🤐
06.03.2020 17:55
Mijo za majora
Mijo za majora: Povukao si ti crtu odavno osasavio ne znas sto pricas a nama na crtu ne smijes izac hahaha albanci masu po cg albanskim zastavama i to ti ne smeta,a brzo ce ti se i u kucu uselit pa da te vidim junače oli se suprotstavit,jedino palamudis a bojis se svoje sjenke.
06.03.2020 20:05
Строги центар
Строги центар: Опет Шапина 'рват бриљирао у својој улози душебрижног спољног фактора. Остави се,странче, коментарисања наших крстних зидова.Ми твоје не дирамо, не помињемо, чак ни не размишљамо! Мани се пљувања у вис!
06.03.2020 20:49
General Za generala
General Za generala: Manje mu je swe od mene ,a ti se sagni malo ,cucni na kolena
06.03.2020 21:29
Šapina
Šapina: Za strogi centar, ti i tvoji istomišljenici radite nepodopštine kako bi destabilizirali našu CG.Varate se da možete vašim mentorima ispuniti želje.Povucite ručnu,pravac za Šabac na vašar jer vam je tamo mjesto.Na naše more kao turisti ako budete pristojni
06.03.2020 22:32
Mijo za Majora
Mijo za Majora: Kao dezerter razalovan si.i ides u zatvor😂😂
06.03.2020 23:02
Строги центар
Строги центар: Шапина, изврти екран до дна странице. 🙏
07.03.2020 02:05
Mijo z Sapinu
Mijo z Sapinu: Ajde 'rvatu cuti paranoja te drma ludilo i strah posjeti psihijatra
08.03.2020 10:55
Šapina
Šapina: Za Mija, da znaš koliko si jadan, lud, bezobrazan i sve u svemu velika ništarija. Tebi ne može pomoći nijedan doktor jer si previše poludio. Odi šetaj po našem gradu i šalji slike svojima u Čačku.
10.03.2020 12:27
Šapina
Šapina: Za Mija, pravac ludara jer ti je tamo mjesto.
10.03.2020 19:11
Za. Sapinu
Za. Sapinu: E moj prijatelju malo mi imamo ludara koliko imamo kandidata.
11.03.2020 09:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar