Ћирилица Latinica
08.01.2022.
Друштво

Бојанић: Морамо уважити мањинске акционаре "Барске пловидбе"

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић у интервјуу за агенцију МИНА Бизнис саопштио је да је ситуација по питању отплате кредита бродарских компанија драстично боља, као и да у Министарству (МКИ) раде на трајном рјешавању тог проблема.

"Дошли смо у бољу ситуацију, тако да бродарске компаније, не само да могу да плате рате за кредит, него могу и да одвоје дио средстава и врате дио ранијих рата у буџет" -казао је министар Бојанић.

Он је објаснио да их је проблем отплате кредита бродарских компанија сачекао већ у јануару прошле године, на почетку мандата Владе.

"Бродарске компаније нијесу могле да их измирују. Цијена изнајмљивања бродова била је мања него рата кредита, па се то надомјештало из буџета.

То се сада промијенило, бољим вођењем компанија, али и промјеном ситуације на тржишту. Порасле су цијене возарина и уговорени нови најмови бродова по скоро два и по пута већим цијенама-рекао је Бојанић.

Министарство, према његовим ријечима, припрема планове за трајно рјешавање тог питања.

"Свјесни смо да двије компаније тешко могу да функционишу, осим у неким екстремно повољним условима. Мораћемо да радимо неко реструктурирање"-поручио је Бојанић.

Он је додао да имају доста проблема са Барском пловидбом, гдје је држава власник 51 одсто удјела и без мањинских акцинара не може да доноси одлуке.

"Они имају неке своје циљеве који су легитимни, али се не поклапају са циљевима већинског власника.

Мораћемо да радимо нешто да нађемо рјешење које ће задовољити све. Сада је ситуација повољна да донесемо праву одлуку, с обзиром на стабилне изворе прихода"-саопштио је Бојанић.

Он је навео да је сектор поморства раније био у запећку, али да Министарство ради све да то промијени. Ту су, како је казао, и обавезе везане за нову законску регулативу о лукама и о унутрашњој пловидби.

"Имамо неке пројекте везано за линијски транспорт кроз Боку, која је некада имала ту врсту превоза и требало би то поново активирати. То би била вишеструка корист, јер би се смањио притисак на друмски превоз, а и због туриста и локалног становништва је то интересантно" - навео је Бојанић.

Коментари
Prekookeanska
Prekookeanska: Ministre, kao jedan od pripadnika manjinskih akcinara bivse Prekookeanske a danas Barske plovidbe nepozeljno nas je spajati sa CG Plovidbom gdje je drzava 100% vlasnik kapitala. Podsjetit cu Vas da je i ex Jugoceaniju formirala takodje drzava a da je Prekokeansku formirala opstina Bar sa njenim gradjanima i bili smo sposobni da posjedujemo u jednom periodu mislim 26 brodova prema tome ako bude postenog i profesionalnog kadriranja a ima ga opet je mozemo dici do nekog nivoa i poceti isplacivati i dividende. Nas manjinske akcionari nije drzava pitala ni kad je kupovala ova dva broda i ako je i tada samo posjedovala 51% mi evo vec od 2014 cekamo dividende kojih nema a ni planova za dalje i kupovinu ferry broda. Ako vam dopustimo spajanje onda bi trud pokojnog Andrije Dabanovica i tih stvaraoca bacili, a slozicete se da bi to bio nefer odnos prema barskoj pomorskoj bastini koja je i iznjedrila moju malenkost i stipendijama oskolovala dala iskustvo za oficira i danas me ucinjela u zapovjednika na MSC Kompaniju koja je od skoro najveca kompanija na svijetu u domenu kontejnersog prevoza. U ostalom kao i mnoge moje kolege nijesam ja jedini. Mislim da je korisnije da nas pozovete da pomognemo ko hoce jer imate kadra vrhunskog po svjetskim kompanijama od nas barana.
10.01.2022 17:15
Viktorija
Viktorija: Ministre Bojanicu manjinski akcionar olicen u liku Aleksandra Jovovovica je covjek koji misli samo na licni profit i Barska pl.ga ne interesuje.I ptice na grani znaju ko njemu daje podrsku jer se i javno falio ! Cijeli Bar zeli opstanak Barske plovidbe i nada se feribotu!
11.01.2022 13:14
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar