Ћирилица Latinica
04.05.2020.
Друштво

Брод са кокаином праћен два мјесеца, утврђује се ко је још умијешан у шверц

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Њемачки истражитељи утврђују да ли је само Младен Радуловић (45) укључен у шверц пола тоне кокаина, или је још неко од његових колега знао какав товар плови државним бродом “Будва”, пишу Вијести.

 На располагању су им наводно и информације које је на почетку међународне акције партнерским службама доставила црногорска полиција.

Баранин је ухапшен 2. маја, касно увече, након што су њемачки полицајци претресли брод који је под црногорском заставом упловио у хамбуршку луку.

Осим њега, на броду у власништву “Барске пловидбе” била су још 22 члана црногорске посаде.

Акција “Будва” почела је прије око два мјесеца, када је, према сазнањима црногорске полиције, договорено да ће кокаин вриједан око 20 милиона евра бити истоварен у Хамбургу.

Наводно, то је било “најближе” примицање брода европском копну, а кријумчарима је одговарало што је компанија у чијем закупу је теретњак “Будва”, уговорила да товари житарице у Њемачкој.

Преузумање дроге спријечила је полиција, која је 2. маја, нешто послије 22 сата, упала на брод, претресла га и у пластичним гајбама за воће пронашла кокаин.

Из врха Управе полиције “Вијестима” је речено да је брод “Будва” од почетка акције био под строгим надзором и да је праћен од када је 19. априла испловио из Казабланке у Мароко и запутио се ка Њемачкој.

Инспектори Сектора за борбу против организованог криминала и корупције свакодневно су од тада размјењивали информације са колегама из америчке агенције ДЕА, полиције Велике Британије, Португалије, Шпаније, Њемачке и Холандије.

Према сазнањима “Вијести”, полиције свих држава кроз чије територијалне воде је “Будва” пловила били су на опрезу, како у случају да се сазна за акцију - шверцери не би промјенили план и кокаин са теретњака пребацили на мања пловила.

Активира ли кокаин гаранције?

Уколико њемачке власти заплијене брод “Будва”, као средство извршења кривичног дјела, држава би могла доћи у ситуацију да плати вишемилионске гаранције.

Брод “Барске пловидбе” унајмила је компанија “Сеа Пионир” из Лондона, иза које стоји турски капитал. Та компанија, чији је директор Цеммил Тумкаyа, у Црној Гори има кћерку фирму “Сеа Пионир Монтенегро”.

Ипак, нејасно је да ли ће “Барска пловидба” моћи од њих да тражи обештећење.

“Фиделити консултинг” јуче је објавио да је стање гаранција које је држава дала за набавку и ремонт бродова за компанију “Барска пловидба”, у чијем је власништву брод “Будва”, посљедњег дана прошле године износило 37,32 милиона евра.

“На дан потписивања уговора (29.01.2013 године), гаранције су износиле 41,47 милиона евра, што значи да смо тек на почетку отплате овог кредита. Поставља се питање - ако брод Будва буде заплијењен, да ли ће се активирати гаранција, због чега би држава морала да плати укупан износ од 37 милиона евра? Подсјетимо, 37 милиона евра, колико износи стање гаранције, веома је близу нето износа који је оприједиљен за запослене погођене кризом изазване ковидом 19. Ова ситуација би могла да представља снажан удар на јавне финансије, али и на сами ток преговора са кредиторима који треба да нам обезбиједе ново финансирање од пола милијарде евра за суочавање са кризом”.

“Вијести” од Министарства саобраћаја и Министарства финансија очекују одговоре шта ће се десити са гаранцијом коју је држава дала за куповину бродова “Барској пловидби”, у случају да брод “Будва” буде заплијењен.

Та два Владина ресора “Вијести” су питале и да ли постоји опасност да цијела гаранција дође на наплату, али и колика је укупна вриједност гаранције коју је држава дала “Барској пловидби”, колика је била вриједност кредита и колико је још новца остало да се врати.

Брод “Будва” изграђен је 2014. у кинеском бродоградилишту Јинлинг за компанију “Барска пловидба”. Плови под црногорском заставом и на њему је комплетна црногорска посада.

 

(Вијести)

Коментари
Rifko
Rifko: Mico Orlandika ostao bez 10 posto. Jbg zivot je nepredvidiv
04.05.2020 15:17
Jirgen Klinsman
Jirgen Klinsman: Banditen Montenegriner. Hitler hätte dich zerstören sollen
04.05.2020 15:43
Gagy
Gagy: banditi no što.
04.05.2020 16:29
Pirgasti Englezb
Pirgasti Englezb: Banditi!!!,da necete da nas strijeljate ka,sto ste naucili,nacisti,mi samo ovakvi zato sto ste vi takvi !
04.05.2020 19:26
Diretore di makina
Diretore di makina: Oni nisu sverceri oni su "dileri droge na brodovima". Jer pomorci su uvijek bili sverceri i mnogo vijekova prije neko sto su i sloveni postojali, a da ne kazem "saka jada" koja se danas naziva montenegrinima!
06.05.2020 13:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar