Ћирилица Latinica
22.06.2019.
Друштво

ВК:Без подршке Предлогу Закона о слободи вјероисповјести, имовина СПЦ неупитна

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Није тачно да је Венецијанска комисија (ВК) усвојила позитивно мишљење о Предлогу закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

То је најобичнији спин. Нема једностраног одузимања цркава и вјерских објеката. Усвојено је мишљење а колико је ,,позитивно“ довољно говори чињеница да има 23 странице. У питању је мишљење које на 23 странице садржи на десетине негативних коментара, критика, обавезујућих упустава и када буде објављено у понедјељак све ће бити јасно – казао је за Радио Светигору протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске коментарушићи мишљење Венецијанске комисије у вези Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

Он је нагласио да је од свега што су објавили поједини медији у Црној Гори, тачно једино то да је на дневном реду сједнице Венецијанске комисије био и Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

„Тачно је, од свега што је објављено на порталима у Црној Гори, да је на дневном реду пленарне сједнице Венецијанске комисије био и предлог Закона о слободи вјероисповести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

Није тачно да је усвојено позитивно мишљење и у питању је најобичнији спин. Усвојено је мишљење а колико је „позитивно“ довољно говори чињеница да има 23 странице. Јако је важно да знамо да је у питању мишљење које на 23 странице садржи на десетине негативних коментара, критика, обавезујући упутстава и када га читаоци буду пажљивије читали, када буде објављено у понедјељак, видјеће о чему се заправо ради" , казао је др Џомић, додајући:

- Уочљива је чињеница да је Влада Црне Горе дала саопштење о томе и квалификацију прије него што је Венецијанска комисија усвојила свој документ. Дакле, судећи по овоме, испада  да се Влада данас јавила у функцији портпарола Венецијанске комисије, а она то није.

Венецијанска комисија општи са јавношћу путем својих саопштења и своје званичне интернет странице. Према мојим информацијама коначни текст мишљења биће објављен у понедјељак на званичној интернет страници Венецијанске комисије.

На основу мојих сазнања, нема никаквог једностраног одузимања цркава, џамија, римокатоличких самостана, жупних уреда и друге имовине непокретне која је у својини Цркава и вјерских заједница. Дакле не само наше Цркве, него и Римокатоличке цркве и Исламске заједнице.

Подсјетићу, интенција члана 62 и 63 и Владе, као предлагача, била је да једностраним пописним актом  обришу Митрополију, Римокатоличку цркву, Исламску заједницу и друге црквене и вјерске субјекте као носиоце права својине и без икаквог поступка, дакле линеарно, компјутерски упишу државу Црну Гору као титулара права својине над вјерским објектима. То је била главна одредба Предлога закона којим су се зорили доносиоци. Међутим, та одредба није прошла.

Дакле, кључна одредбе 62 и 63 нису прошле на начин на који је било предвиђено.

Показало се тачним оно што смо говорили: Без судске и административне процедуре, управно–правне процедуре, која је прописана законом нема прекњижавања црквене и друге вјерске имовине. То је кључна порука Венецијанске комисије.

Наравно да у мишљењу има и позитивних ставова. Члан који каже да свако има право на слободу вјероисповести, мисли, савјести, вјероисповести, и ми похваљујемо. И то јесте за похвалу, али оно што није за похвалу то су ове одредбе које су такве какве јесу и видјећете у понедјељак када буде изашло и  објављено мишљење Венецијанске комисије да нема једностраног прекњижавања и одузимања цркава и вјерских објеката. Влада то није ни експлицитно тврдила у саопштењу, како се види, али видјећете да ово што говорим је сушта истина.

Према томе нека се смире страсти и сачека понедјељак. Биће тај документ доступан, али оно што у овом моменту знам, била је интенција, али Венецијанска комисија није подржала одређене предлоге експерата. Имам стопостотно тачну информацију да су одређена њихова мишљења морала да буду замијењена прије пленарне седнице и то што вам говорим је истина. “

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar