Ћирилица Latinica
01.12.2019.
Друштво

Влада игнорисала јубилеј Лучке капетаније у Бару

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Иако ради у оквиру Министарства саобраћаја и поморства црногорске Владе, велики јубилеј Лучке капетаније у Бару  - 140 година од оснивања и континуираног рада, није свечано обиљежен. Макар не у организацији државе.

Зашто је држава игнорисала тако значајн јубилеј, за сада се само нагађа.

Лучка капетанија у Бару која је са радом почела 22. новембра 1879. сматра се заметком суверене црногопрске поморске власти, јер је, како подсјећају поједини портали, Црна Гора као држава тек 1878. године, када је њена војска истјерала Турке из Улциња и Бара, први пут изашла на Јадранско море.

„Вјенчавам те српско море, са слободом Црне Горе“, су ријечи књаза Николе Петровића Његоша након ослобођења Бара од Омсанлија 9. јануара 1878. године.

 

"Вјенчање Црне Горе са морем"

Познато је, узгед, да је академски сликар из Задра Иван Жмирић (1842-1929) још 1881. године на Цетиње донио слику „Вјенчање Црне Горе са морем“ гдје су је на Двору видјели Књаз и високе званице, док је за грађане Цетиња била изложена у „ондашњој великој гостионици Локанда“.

Коментари
Suad
Suad: Da je imo išta ljucko u sebe to knjaz nikola (namerno malo "n") nikad nebi takve rječi kazo i nebi pobjego iz Crne Gore s opljačkanim dukatima i cjelim blagom. isti je bio kao njegov unuk aleksandar (namerno malo "a") okupator Crne Gore. Ali došla je sloboda i donio je Milo. Živeo Milo, jedini pravi car i KRALJ. a vi puknite od sujete i zavisti svi.
01.12.2019 12:20
Лазо Бјелишки
Лазо Бјелишки: Виђи, Суаде - Суки, знам ја да ти као потурица жалиш што ти је књаз Никола поћерао ове те су ти се пели на бабу и прабабу и наметнули ти вјеру туђу, и не тражим да се вратиш у вјеру предака, али немо' мучениче ти да судиш ко је ко у Црној Гори, има нас Црногораца који држимо до традиције и морала и волимо наше претке, чак и ако су гријешили, али немо'мрчио се ти да нас подучаваш. И немо' бихорче да нам говориш ко је био краљ АЛЕКСАНДАР УЈЕДИНИТЕЉ.
01.12.2019 12:26
Drndoje
Drndoje: Suki je malo nervozan. Okšššššššššššš konjino! Đe ćeš kroz nekošeno, okšššššš
01.12.2019 12:35
Za laza Posrbicu
Za laza Posrbicu: Poturica posrbica kakva je razlika. Veliko je razdoblje 400 - 500 godina tako da je vrlo tesko odrediti ko je ciju babu prislanjao uz tarabu zato nesretni sine moj ti je savjet napravi jedan DNKa da vidis mrco da ti nije neki Suadov nedo ti bog jahao kakvu pra pra babu uz tarabu zato bolje suti gledaj svoja posla ne otvaraj pandorinu kutiju jer mozes na svasta naici pa ti nece bit dobro Posrbice.
06.12.2019 09:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar