Ћирилица Latinica
04.11.2019.
Друштво

Вучелић: Лука Бар јури рекорд у претовару терета

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Лука Бар претоварила је од почетка године до краја септембра више од 1,13 милиона терета, што је 18 одсто више него у истом периоду прошле године, казао је у интервјуу Дневним новинама извршни директор барске компаније Владан Вучелић.

“Задовољан сам резултатима пословања и спроведеним активностима у претходних девет мјесеци. Као најзначајније активности у наведеном периоду издвојио бих неколико ствари. Прва је стварање правног оквира за несметан рад и развој компаније потписивањем Анекса IV Уговора о коришћењу морског добра. Тиме је Луци Бар потврђено искључиво право коришћења лучког подручја и инфраструктуре и омогућено предузимање конкретних активности усмјерених ка оптималном искоришћењу постојећих потенцијала и развоју нових капацитета, у складу са законом и стратешким опредјељењима државе.

Друго што је посебно значајно јесте извршена процјена вриједности имовине, први пут након 2008. године, чиме је доведена на фер-тржишну вриједност”, навео је Вучелић.

Додаје да је тај период обиљежило и потписивање Колективног уговора, којим је, на оптималан начин, обезбијеђен најшири обим заштите права запослених.

“Постигнуто је и судско поравнање са АД Порт оф Адриа, чиме смо, на најбољи начин, регулисали сва спорна и неријешена питања која су оптерећивала пословање Лука Бар АД и поменутог оператера унутар лучког подручја. Напоменуо бих и да имамо и значајан број нових комитената и договорених пословних аранжмана, који су утицали на повећање обима претовара терета у овом периоду, међу којима посебно истичем закључивање комерцијалног уговора са компанијом ХБИС Жељезара Смедерево на претовару руде гвожђа. Успоставили смо контакт и договорили услове сарадње, а ускоро нас очекује и потписивање уговора, са ЗИЈиН РТБ Бор на увозу концентрата бакра”, нагласио је извршни директор Луке Бар.

Остварени резултати су, оцјењује, надмашили изузетно амбициозно постављен план претовара и то даје основу да буду задовољни постигнутим.

“Укупни приходи за девет мјесеци ове године износе 6.946.312 евра, а расходи 6.672.273 евра, што значи да је овај пословни период завршен позитивним резултатом, уз остварену добит од 274.039 евра. На основу оствареног претовара у октобру од 167.000 тона, као и према пројекцији претовара за наредна два мјесеца, може се очекивати да исти, у 2019.години, премаши бројку од 1.650.000 тона, што би било скоро 300.000 тона више у односу на прошлу годину и граничило би се са рекордним годишњим претоваром у периоду након реструктурирања 2009. године. Пројекција претовара у посљедњем кварталу ове године јасно указује на закључак да ће бити остварени и финансијски елементи бизнис плана, односно постигнут позитиван финансијски резултат, знатно већи у односу на исказану добит за првих девет мјесеци”, додаје Вучелић.

Казао је и да, у цјелини, није задовољан тренутним нивоом техничке опремљености лучких терминала.

“Сматрам да то представља ограничавајући фактор у раду Луке Бар, са становишта могућности повећања обима претовара. Треба имати у виду да у дужем периоду није било значајнијих улагања у инвестиционо одржавање и развој лучких техничких система, што је, поготово у неким сегментима, довело у питање чак и њихову елементарну оперативност. У протеклих девет мјесеци издвојили смо из текућег пословања, око 600.000 еура за те намјене. Како би се ситуација барем донекле поправила и обезбиједила средства за значајнија улагања у овај сегмент неопходан за одржавање и повећање постојећег нивоа оперативности и обима претовара, усмјерили смо активности ка валоризацији неискоришћене, умртвљене имовине из домена терцијалних дјелатности и имовине која није одбацивала добит. Средства која ћемо обезбиједити по том основу биће искоришћена за инвестирање у набавку, прије свега, лучке механизације”, појаснио је директор барске компаније.

Указао је да је Лука Бар компанија у већинском државном власништву, из чега произлази да су стратешке смјернице њеног даљег развоја у домену надлежности Владе Црне Горе. Како је рекао, Лука Бар, нажалост, нема инвестициони потенцијал за испуњење стратешких развојних циљева, који су дефинисани просторно-планском документацијом за лучко подручје.

“Моје мишљење је да треба ићи у правцу проналаска стратешког партнера који би, по одабраном моделу од стране Владе, допринио, прије свега, том сегменту развоја Луке”, навео је Вучелић.

Ујерен је да ће капитални пројекти побољшати тржишну позицију Луке.

“Сматрам да ће изградња прве фазе приоритетне дионице ауто-пута Бар-Бољаре, те изградња дионице ауто-пута од Чачка до Обреновца, као и најављена реконструкција пруге Београд-Бар на територији Србије, уз завршену модернизацију црногорског дијела пруге, имати изузетно позитиван утицај на тржишну позицију Луке Бар и значајно побољшати њену конкурентност.

Међутим, потпуно је јасно да поред поменутих капиталних пројеката који се реализују у лучком окружењу и сама Лука Бар мора приступити унапређењу постојећег стања са свих аспеката. У том контексту, посебно бих истакао значај пројекта санације конструкције Обале Волујица, изградње продужетка оперативне обале Волујица, план ране модернизације лучког електро-енергетског система и осталих пројеката из домена развоја лучке инфраструктуре, као и планираних пројеката развоја лучке супраструктуре.

Значај поменутих пројеката се огледа, прије свега, у чињеници да они представљају суштински важне предуслове за искоришћавање шансе Луке Бар за повећање обима претовара, привлачењем робних токова из лучког гравитационог подручја”, закључио је Вучелић.

Коментари
Baranin
Baranin: Vučeliću svaka čast,samo tako nastavi,direktor koji poštuje radnike,ima super komunikaciju sa svima,ljudina prava,srecno
04.11.2019 16:26
Elizabet
Elizabet: Većinski vlasnik Luke,država (milo britva&kompani) oni vedre i oblače i bit će kako gospoda odluče isto kao i do sada.
04.11.2019 19:00
volujica
volujica: Jeli i onaj"Bijeli prasak,za Smrkanje"uracunat u taj"Rekord"
04.11.2019 19:06
Boki jajce
Boki jajce: Oni ovo bez šefice kabineta Milice ne bi uradili..Šestovićka je čudo.. Vučelić u tandemu sa njom radi na svim frontovima.I drugi rade ali niko kao ona. Blogoš njemu sa njom.
04.11.2019 23:14
Kaco
Kaco: Za voluicu, dobro zapažanje u vezi praha. O prahu otom potom samo da podvučemo crtu
05.11.2019 11:40
Momcic
Momcic: Nema direktora koji nije zadovoljan, ostvario rekord i profit, potpisao nove ugovore sa starim klijentima, aktivirao slobodnu zonu itd. Svaki je vise nego lani kao cuvena TO. Cudo nam ucinje pruga i autoput, prvi put pravilno procijenjena luka od 2008, da, da!
06.11.2019 10:11
Rusto
Rusto: Ako bude slušao bit će dobar, ako ne zna se
07.11.2019 11:56
Gano
Gano: Iz britvinog inkubatora je. Bit će dobar sluga u to sam uvjeren
09.11.2019 21:19
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar