Ћирилица Latinica
07.11.2021.
Друштво

Годиње: У Цркви Св.Николе владика Методије освештао иконостас

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Јутрос је у цркви св. Николе у црмничком селу Годиње освештан иконостас који је који је оштећен у разорном земљотресу из 1979. године.

Први помен црмничког села Годиње веже се за 10. вијек, када је, према предању, свети кнез Јован Владимир ту боравио јер му је „годило“, због чега је добило назив Годиње. Писани трагови из половине 13. вијека свједоче да је село Годиње било у васништву манастира Врањине, док о љепоти и богатству села говори и податак да су крајем 14. вијека, Балшићи управо овдје изградили свој љетниковац. Од некадашње четири цркве, очувана је једино црква Св. Николе, која датира из 18. вијека.

„Божијом промишљу и надахнућем, а уз помоћ духовних горостаса чији је достојни наследник наш владика Методије, који је заједно са осталим владикама из наше свете Српске православне цркве, као истински пастир, водио и предводио вјерујући народ у борби против антисрпског, антиправославног и антицивилизацијског наума обезбожене и однарођене власти, поново је освијетљен пут српском народу који је, деценијама уназад, лутао кроз таму и вјечити бесмисао. Данас, окупили смо се овдје, са циљем да се, сабрани у Христу, одужимо нашој Цркви“, рекао је предсједник црквеног одбора села Годиња Драган Лековић.

Освештани иконостас је првобитно приложио Храму Светог Николе Марко Ђуров Перазић прије скоро стотину година, тачније 1927. године, уз благослов тадашњег митрополита црногорско-приморског г. Гаврила.

„Овим чином, ми настављамо борбу за очување наших светиња, али на овај начин ми настављамо тамо гдје смо стали у нашим крстоносним литијама. Настављамо да ходимо истим оним светосавским путем, на којем се увијек војевала она најбитнија битка, а то је битка занаше душе, за наше народно достојанство и за насушно потребну правду“, рекао је Лековић захваливши се владици Методију којем је том приликом честитао избор за епископа будимљанско-никшићког.

Епископ будимљанско-никшићки Методије обратио се окупљеном народу након освештавања иконостаса у црмничком Годињу и казао да се његова душа радује што је заједно са људима који се „дивно Богу моле и истинску спознају шта је суштина хришћанске вјере“. Он је окупљене поздравио и благословио у име митрополита Јоаникија.

„Није суштина наше хришћанске вјере обреди и обичаји који би без дубоке вјере у васкрслога Христа били само форма и оквир који је бесмислен. Суштина је васкрсење Христа„, рекао је владика Методије.

(ИН4С)

Коментари
Сања
Сања: Црмница опет као некад потврђује епитет Српске перјанице. Живјели моји Црмничани !
07.11.2021 12:02
Sale
Sale: Zivjela sveta Srpska zemlja ,Crna Gora
07.11.2021 12:09
Grgur
Grgur: Nazdravlje Crmničani, neka Vam bude na pomoc i spasenje. Treba nam Crkva i vjera više neko ikad u ovo ludo (ne) vrijeme
07.11.2021 12:12
Jakov
Jakov: ❤️❤️❤️🙏
07.11.2021 12:45
Branka Leković
Branka Leković: Čestitam i srećno vam bilo sve što u buduće radite za svoj zavičaj i uz očuvanje vjere.
08.11.2021 11:14
Crmnicanin_
Crmnicanin_: Oj Crmnice srpska perjanice, Oj Crmnice dusmanska grobnice!
09.11.2021 12:51
NIKOLA KALABIC
NIKOLA KALABIC: Ajmo cetnici u kamione i traktore pud Ravne gore da vidite sto misle Sumadinci o vama i znaju li dje je Godinje i dje su ti samozvani vojvode i serdari lekovici i ostali CG izdajnici.
09.11.2021 19:02
Crmnicanka
Crmnicanka: Nikola Kalabic nisi ti pri cistoj svijesti. Lekovici su posten i cestit narod.
10.11.2021 14:57
Za.Crmnicanku
Za.Crmnicanku: Tacno svi su posteni ali svi velikosrpski nastrojeni ko da su rodjeni u Surdulicu a voleti macehu vise od majke je grehota i sramota razumje li sto Andjusa.
10.11.2021 22:38
Tudjemili
Tudjemili: Jeli bravu sto se potpisjes kao crmnicanin i spominjes neke grobnice nemoj da jedes govna da te zamolim.
10.11.2021 22:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar