Ћирилица Latinica
24.01.2018.
Друштво

Горан Ћетковић, предсједник Удружења новинара ЦГ: "Барски портал" је глас разума

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Радује нови приступ, и слободно могу рећи, без имало ласкања, да ово што ради "Барски портал" на самом старту премашује локалне оквире. Другачији поглед на стварност је више него пожељан у медијској жабокречини која је створена на уштрб новинарства, истине и правде као идеала - каже Ћетковић.

Послије готово вијек и по новинарства, са жаљењем можемо да констатујемо да је тај занат на глобалном нивоу доживио снажну деградацију, оцјењује предсједник Удружења новинара Црне Горе Горан Ћетковић.

"Не знам занимање у Црној Гори које има ниже критеријуме од овог нашег, јер новинару није потребна никаква потврда", казао је Ћетковић за Срну поводом 23. јануара - Дана новинара у Црној Гори, када је изашао први број прве новине "Црногорац", касније назван "Глас Црногорца".

Као разлоге деградације ове професије, Ћетковић наводи феномен интернета и напредних, широко доступних технологија, али и накарадно тумачења слободе као појма, а уже слободе медија као високо прокламованог идеала савремене демократије.

Он подсјећа да се Дан новинара Црне Горе празнује у знак сјећања на датум када је на Цетињу 1871. године осванула прва новина, гласовити "Црногорац".

"Ово гласовити није нипошто случајни епитет, већ он то јесте био, поставши омиљено штиво поробљених сународника како из отоманског, тако и из аустријског царства.

Зато не чуди што је после само двије године престао са радом, јер су и Турска и Аустрија забраниле дистрибуцију на својој територији, па су оснивачи остали без неопходних прихода", објашњава Ћетковић.

Он подсјећа да су довитљиви прота Јово Сундечић и Сима Поповић-Сремац, зачетници црногорског новинарства, само промијенили име листа у "Глас Црногорца" и наставили по старом.

Ћетковић сматра да је, можда, права ријеч за данашње новинарство - анархија, пошто је "слобода медија", која се "уселила" у Црну Гору у пракси претворена у поуздану полугу лобистичких група да стварност прикаже другачијом него што јесте.

Он такође тврди да не зна занимање у Црној Гори које има ниже критеријуме од новинарства.

"На тржишту послова у Подгорици убједљиво је најтраженији таксиста. Међутим, чак и за то занимање закон налаже посједовање возачке дозволе, као потврду да је савладао вјештину вижње, али и лиценцу од града да је оспособљен за посао таксисте. Новинару није потребна никаква потврда", објашњава Ћетковић.

Он подсјећа да није требала ни раније, али је међу колегама постојао снажан филтер који је форсирао талентоване и стварао препреке онима који то нису.

Ћетковић сматра да је "осека" занатских вриједности видљива на сваком кораку. Прецизно одређене новинарске форме нестају, а множе се правописне и граматичке грешке.

"Умјесто да сагледамо колику опасност носе мангупи у нашим редовима који квалитет и вјеродостојност подређују награди, дозволили смо власницима медија да у трци за профитом направе кардиналне резове у начину рада.

Страдали су лектори, редакције културе, међународне политике... Спорт и политика се једино држе чврсто, уз видан напредак простора опредијељеног за простаклук и скаредне естрадне догодовштине", истиче Ћетковић за Срну.

Он упозорава да, у свему томе, "страда тачна информација о стању у свим сегментима друштва, која је кроз медије, маркетиншким триковима идеализована и лажно представљена".

Према његовим ријечима Удружење новинара Црне Горе и ове године је свој празник дочекало по традицији - свечарски.

"Иако је модерно протестовати, ми смо празник дочекали у најљепшем подгоричком ресторану ( „Огњиште“) и прогласили најбоље међу нама у протеклој години. Протести одавно ништа не мијењају, осим што уђу у анализу пажљивих иностраних посматрача", закључује Ћетковић.

 

Охрабрење за новинарство

Честитајући покретање „Барског портала“, предсједник Удружења новинара ЦГ казао је да је „и површном анализом структуре и квалитета текстова, нарочито ауторских, јасно уочљива тенденција уредништва да се изађе из стереотипних клишеа, те да је оснаживање критичке свијести јавности добро постављени циљ овог медија“.

„Радује нови приступ, и слободно могу рећи, без имало ласкања, да ово што радите на самом старту премашује локалне оквире. Другачији поглед на стварност је више него пожељан у медијској жабокречини која је створена на уштрб новинарства, истине и правде као идеала“ – каже Горан Ћетковић.

Барски портал/Срна

Коментари
Savo Milacic
Savo Milacic: Veoma reprezentativno misljenje i kolegijalna solidarnost na najvisem nivou. Sjecam se i Vasih britkih tekstova u mnogim novinama i casopisima. Pozdrav iz Šušanja.
24.01.2018 12:31
Maja
Maja: Srecan Dan novinara CG sa zakasnjenjem
24.01.2018 18:25
Misko
Misko : Svaka cast klaso ,bio si i ostao fenomen. Sve najbolje ... N.M.
04.02.2018 07:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар