Ћирилица Latinica
12.02.2020.
Друштво

Градња вртића изгубљена у обећањима

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Одборник УРА Милош Шуштер је, на крају 18. сједнице локалног парламента, подсјетио да у протеклом периоду ништа није урађено по питању изградње новог вртића у граду под Румијом.

"У Скупштини нико не говори на ту тему, нити има приче о локацији. Не знамо да ли се пројекат ради, нити га ко спомиње. Данас смо свједоци преграђивања просторија у вртићу који је грађен прије 40 година, а дјеца немају адекватне услове за боравак"- казао је Шуштер, и предложио да се питање докле се стигло с изградњом вртића упути Министарству просвјете.

Предсједник СО Мићо Орландић подсјетио је да је новац који је намијењен за изградњу вртића сачуван у капиталном буџету.

"Међутим, питања треба упутити и подносиоцима иницијативе да се вртић не гради на тој локацији која обухвата 43000 квадрата. Исто тако, они треба да дају информацију родитељима наше дјеце који сваке године морају да издвоје око 250.000 евра за смјештај малишана у приватне вртиће" - истакао је Орландић.

Бранка Никезић (ДПС) сматра да Општина не мора да учествује средствима из локалног буџета у пословима санације и адаптације образовних установа.

За проблематику изградње вртића дио кривице сносим и сама, јер сам у вријеме доношења те одлуке била одборница. Врло лако смо дизали руку за планска документа која смо доносили у овом парламенту. Тако смо можда направили грешку и када смо одлучивали о изградњи вртића. Иако тадашњи бунт одређеног броја грађана називају чемпрес револуцијом, ја га тако не доживљавам - казала је Никезићева.

Божидар Јанковић (ДПС) је истакао да му је сада жао што је приликом одлучивања о томе да ли ће се вртић градити на предвиђеној локацији био „уздржан”, јер да је знао епилог гласао би за изградњу вртића.

"Један од разлога је што је на годишњици обиљежавања дана када су чемпреси посјечени на тој локацији било свега троје од оних који су их бранили, а били су наводно емотивно везани за њих" - додао је Јанковић.

Реаговали су из Грађанске иницијативе (ГИ), оцјењујући да су одборници одговорни за сваки нови дан који предшколци проведу без вртића, а основци и средњошколци без дворишта.

"Одборници су изјавили да је новац опредијељен за вртић сачуван у капиталном буџету, као и да је пуким дизањем руку за планска документа направљена грешка када је ријеч о изградњи вртића.

Ово су лијепе вијести од оних који су одговорни за сваки нови дан који предшколци проведу без вртића, а основци и средњошколци без дворишта. Међутим, само постојање средстава и свијест о томе да се погријешило никако нијесу довољни - они који воде град и који су дужни, одговорни и плаћени да рјешавају проблеме грађана нису урадили ништа да своје грешке исправе.

Последњи јавности познат потез Општине је допис који је послала Министарству просвјете прије готово девет мјесеци у ком су предложене локације за изградњу вртића након што их је предсједник Општине обишао с представницима иницијативе. Девет мјесеци Општина није нашла за сходно да пита надлежне институције, Министарство просвјете, МОРТ и Управу јавних радова- кад ће двориште ? Када ће вртић? Зашто се нови чемпреси суше? Девет мјесеци ћутања и нерада у исправљању онога за шта су одговорни, за шта нико није одговарао.

Сјетићемо се како је Општина пуном паром радила док је форсирала изградњу нелегалног вртића, на парцели која не испуњава законске услове, безбједносне претпоставке, док су им грађани нудили помоћ у проналажењу нове локације. Послали смо дописе Министарству просвјете и Министарству одрживог развоја и туризма, а одговор смо засад добили од једног од њих. Рјешавање овог питања је сада у рукама институција, а не на улицама и грађанима, па имамо једноставан захтјев- да раде свој посао и ништа више од тога" - поручили су из Грађанске иницијативе.

 

Власт пребројава и таргетира грађане

"Исти људи данас кажу да су грађани одговорни за вртић и двориште и тиме показују да не схватају како све ово функционише. Представници у Општини су дужни да рјешавају проблеме грађана. Представници у Општини су поврх тога плаћени да раде тај посао од стране грађана. Општински представници су се састајали с особама из надлежних институција, и том приликом могли да се информишу, што грађани никако нису могли.

Грађани су ту да буду коректор власти и њихових лоших одлука, а власт је ту да слуша жеље својих грађана и буде им сервис. Власт није ту да грађане пребројава и таргетира, а посебно је забрињавајуће да то ради у ситуацији када грађани нису ту да им дају одговоре. Са жалошћу примјећујемо да је учествовање грађана у доношењу одлука које нас се тичу препознато као напад и дестабилизација, што свакако не приличи једном демократском друштву каквом тежимо да будемо" - истичу из ГИ.

„Данас смо свједоци преграђивања просторија у вртићу који је грађен прије 40 година, а дјеца немају адекватне услове за боравак” - казао је Милош Шуштер.

Извод: "Дан"

И вртић и чемпреси

Коментари
Bar
Bar : Posle ovoga ko od Barana bude glasao za ove prevarante i lažpve ili je lud ili ne voli svoj grad... Eno im se pola mladih čempresa koje su posadili kod gimnazije osušilo, nisu bili u stanju da ih redovno zalivaju... nisu u stanju azil za pse da naprave a pričaju o nekim "kapitalnim projektima i investicijama"... Bitange i neznalice!
14.02.2020 08:30
Za bar
Za bar: Neka "cesovi" pop pricesti cemprese, onako usput, kad litije prodju pored!!! Necete ih trebati zalivati vise!!!!! 🤗🤗🤗🤗🤐🤐🤐🤐🤐🤐
14.02.2020 10:45
Vule
Vule: Na gradjanima je da izlaze na izbore i biraju vlast koja ce ih voditi i odlucivati o bitnim stvarima opstine i drzave a ne da izlaze na ulice i prave probleme svim strukturama. Dokle got nam ulica kroi kapu niti ce biti napredka niti prosperiteta. Vecina odlucuje a vecina se zna, izvolite pa je promjenite na izborima. E ne bogme dok ste god ovakvi nikad necete dobiti ni izbore ni vlast, prvo pokazite malo dostojanstva i postovanje prema vecini onda mozete razmisljati o vlasti
14.02.2020 20:31
Baranin
Baranin: Evo vam cempresi, uhvatite se za njih!
15.02.2020 11:51
General
General: Lazovi pocev od gradinacelnika
15.02.2020 18:04
General
General: Mnogo je glup dzabe sto nosi odela
16.02.2020 18:01
Simao za General
Simao za General: 1. Nije gradolnacelnik vec predsjednik opštine. Gradolnacelnici u CG samo oni na čelu Cetinja i Podgorice. Al ti to ne mozeš znati jer ti je CG vjerovatno dio neke druge drzave iz koje dolaziš sudeci po dijalektu. 2. Covjek nije kriv ali za ništa sto se desavalo oko čempresa, sve se to dogodilo i odlucilo 10 godina prije nego je postao on ovo što je sad. Opozicione partije su namirisale da je momak pun pogodak DPSa pa su svi skocili da ga kompromituju na sva zvona pa cak i koalicioni parteri u lokalnoj vlasti. Dusan je sve samo nije glup obrazovan je govori 2 strana jezika vrijedan sposoban. I takav smeta svima i ovima oko njega i ovima koji su protiv njega. Momak je pun ambicije i novih ideja, zali bože sto nije neko takav bio predsednik opstine kad je bum bio od imvesticija u CG posle osamostaljenja . Mišljenja sam da bi grad mnogo drukcije i modernije izgledao i bio puniji sadrzaja. A inace pitajte sve roditelje koji vode djecu u drzavne vrtice koga sada kunu njega ili Cempresare??? Vodim djecu u iste pa sve cujem, Stefana Djukića filozofa djeca idu u privatne vrtice tako da mu se lako bilo boriti za Cemprese...e moj narode lako li te zavesti.
17.02.2020 13:20
Za Simao za general
Za Simao za general: Bedo ljudska,place zemlja kojom hodas.glup si i ogranicen kao balkon.
19.02.2020 22:10
General
General: Olos kriminalna
19.02.2020 22:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar