Ћирилица Latinica
11.07.2020.
Друштво

Граница срамоте: Ћеркама нису дозволили на сахрану оцу преминулом у Бару

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

Сесте Анђелка, Сања и Данка Јововић пошле су из Београда за Црну Гору на сахрану оцу Милутину, али га на вечни починак нису испратиле.

****

Из Подгорице је полицији на граничном прелазу јављено да им је забрањено да уђу у Црну Гору, иако су претходно обавиле све што је потребно да би добиле дозволу да стигну на гробље.

Оне су 30. јуна у поподневним часовима примиле тужну вест, да им је у Општој болници у Бару од инфаркта срца преминуо отац. Желеле су да дођу родитељу на сахрану и да буду уз мајку Миру.

"Наша жеља да будемо тог дана тамо остала је неостварена. Већ наредног јутра, 1. јула, са сестрама Сањом и Данком отишла сам у Амбасаду Црне Горе у Београду, јер се на телефон нико није јављао. Службеница амбасаде ми је рекла да постоји процедура коју треба одрадити и да се након тога добија дозвола за улазак у Црну Гору у трајању од 72 сата. Речено ми је да је потребно имати негативан пи-си-ар тест на ковид 19, не старији од 24 часа и да се обратимо Амбасади Републике Србије у Црној Гори" - прича, за "Новости", Анђелка Јововић.

"Нас три смо ћерке рођене у браку једног честитог, брижног а пре свега племенитог и хуманог Црногорца и мајке која је оставила своју родну Србију да би са нашим оцем стварала своју породицу. Одрасле смо у Никшићу, где смо завршиле основну и средњу школу, а моја млађа сестра и факултет у Подгорици. У нашим венама тече крв оба родитеља. Поносно смо истицале, а и даље ћемо, наше порекло. То су наше две куће. Ни у најстрашнијем сну нисмо могле да замислимо, да ће једног дана, најтужнијег од свих до сада, врата једне куће остати затворена за нас. Тата је сахрањен следећег дана, 4. јула" - подсећа ћерка Анђелка.

Са сестрама је похитала у Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

"Захваљујући љубазном особљу Института и њиховом разумевању за нашу ситуацију, одмах су нам узети брисеви за пи-си-ар тест. У међувремену, шаљемо захтев амбасади Србије у Подгорици, са нашим личним подацима и потврдом смрти нашег оца, који је амбасада проследила надлежним институцијама у Црној Гори" - говори Анђелка.

Другог јулског дана, нешто пре поноћи, стигао је мејл са резултатима пи-си-ар тестова- сви негативни.

Наредног дана, 3. јула прослеђујемо их Амбасади Србије, да комплетира наш захтев, и крећемо ка граници. Након доласка на црногорски гранични прелаз Добраково, гранична полиција нас информише да прво морамо да одемо код санитарног инспектора на разговор. Изнели смо му нашу ситуацију и сврху доласка. Рекао нам је да не може да нам се изда решење на 72 сата, у најбољем случају ће то бити 24 часа. Питао нас је где ће отац бити сахрањен. Када смо му рекле да је његова жеља да буде сахрањен у свом вољеном Забрђу у Пиви, казао је да, ако нам се одобри улазак, морамо да идемо право у Пиву, али свакако пре тога нам треба одобрење од стране полиције, које он није имао у својој бази података. Вратиле смо се код полиције. Узели су наше податке, проследили Подгорици и рекли да се за овакве случајеве одобрава улазак на 72 сата и да сачекамо.

Наша саговорница посебно истиче да су сви припадници граничне полиције били професионални и љубазни.

"Након дуже од два сата чекања, полицајац нам је пришао и рекао да нам је да нам је одобрен улазак, да он сада иде до санитарног инспектора да га информише, а онда ће се консултовати са својим претпостављенима и да ће нас обавестити када треба да одемо поново до њега. Пуни наде да ћемо завршити вишечасовно чекање и добити решење од санитарног инспектора - добијамо хладан туш. Санитарни инспектор је рекао да наш захтев није одобрен и да не може да изда решење! Питала сам га како је одбијен, када нас је лично припадник полиције обавестио да нам је улазак дозвољен, он је рекао да је прво дозвољен а онда ревидиран, односно одбијен. На моје питање ко га је одбио, рекао је Подгорица" - објашњава Анђелка.

Санитарни инспектор замолио их је да сачекају испред зграде, да поново телефонира.

"После неких пола сата дошао је и рекао да не може да учини ништа. На наше питање, зар нису довољни негативни пи-си-ар тестови и потврда о смрти нашег оца, као и да НКТ одобрава сахране само у најужем кругу породице и да смо ми та породица, затражио је да види тест, погледао је и слегао раменима. Рекао је да му је жао, али да ми немамо црногорске исправе и да НКТ није сагласан са нашим уласком у Црну Гору. Након четири сата чекања, у жалости за преминулим оцем, размишљања како ли је сада нашој мајци која се нада да ће нас видети, ушле смо у кола и кренуле назад. Постављамо питање, зашто нам је ускраћен улазак, а испоштовале смо све инструкције које смо добили од службенице црногорске амбасаде у Београду" ? - прича огорчена Анђелка Јововић.

Коментари
Grgur barski
Grgur barski: a na Sukobin kupi covjek policajca 50 evra. Mada su crnogorski policajci najjeftinija roba, mozes i za 5 evra da prenses sto ti je volja. sto je uhapsen Dzaric cuveni lupez komandir granicnih prelaza nego zbog mita .... Sve se bre zna
12.07.2020 00:39
Vitomir
Vitomir: Onog Popovica na Bozaj zovu 10 eura. To mu vele nadimak
12.07.2020 00:40
Miras
Miras: Mafijaska drzava, a policajci korumpirani do bola. saobracajci i granicni panduri najvise. U Baru se pise knjiga o tome
12.07.2020 00:41
Djuro Pucar
Djuro Pucar: Divne ćeri, svaki otac bi ih poželio. Podrška ya vas drage moje, nadajte se da će doći neko novo vrijeme u kojem se neće dešavati takve besmislice
12.07.2020 07:53
Llllllllll
Llllllllll: To su kopija mafijaša jer nemaju muda da budu pravi mafijaši
12.07.2020 09:13
Aurora
Aurora: Iskreno sauçesce porodici. A sta reci a ne zaplakati...Strasno !
12.07.2020 11:13
Đedo
Đedo: Moje iskreno saučešće,možda će ipak u skoroj budućnosti biti drugačije.Srbi će znati da ih u CG niko ne ugrožava i da je CGsamostalna i nezavisna
12.07.2020 17:18
Милутин
Милутин: Ђедо, грешком сам ти дао плус, а заслужио си пљус! По сред њушке.
12.07.2020 23:40
diskreciono pravo
diskreciono pravo: Kriminalna politička odluka Milovih jurišnika. Sve se odrađuje usmeno bez pisanog traga, tako da se nemaš kome požaliti ili podići tužbu. Diskreciono pravo. Državni banditizam. Po instrukcijama Amera, Milo zateže i zaoštrava odnose sa Srbijom do incidentne situacije.
12.07.2020 23:56
Jan
Jan: Saucesce familiji...... nista mi nije jasno.... juce se spominje autobus iz Srboje..... neki letovi "procesljani" iz Bg, evo u Budvi ima nekih gostiju iz Srbije... a ova familija nije mogla preci granicu..... ne razumijem...
13.07.2020 07:53
Đedo
Đedo: Za Milutina, ti daj što daš ali tvoje davanje nikome ništa ne znači.Bez značaja si u svakom pogledu.
13.07.2020 12:02
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar