Ћирилица Latinica
29.01.2019.
Друштво

Грађани питају: Зар еколошка држава да масакрира парк и 93 стабла чемпреса?

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Грађанска иницијатива која се противи изградњи вртића крај барске Гимназије, данас се јавности обратила саопштењем.

Преносимо га интегрално.

*******************************************************************

Из скорашњег саопштења Министарства просвјете, јавност би се могла запитати чије нам се то Министарство обраћа, јер дјелује као да није одавде, из Црне Горе.

Прије свега, упадљиво је да не располажу свим и тачним информацијама. Кажемо то овако, јер они сигурно не желе да манипулишу ширу јавност која се информише управо путем оваквих саопштења.

Од самог почетка учесници грађанске иницијтиве су подвукли да су свим срцем и разумом за изградњу новог вртића у Бару, да такав пројекат има њихову пуну подршку.

Осврнућемо се ту на навод да су управо грађани Бара петицијом тражили изградњу вртића. То је апсолутна истина, као што је и истина да је велики број потписника те давне петиције, потиписао и нову којом се тражи измјена у потпуности неадекватне локације. Још једном истичемо да не постоји ниједан сувисао разлог за изградњу предшколске установе у школском дворишту које користе три школе, у улици у којој независно од временских прилика свакодневно настаје саобрацајни колапс, и то за 375 наших најмлађих суграђана, чија добробит оваквим пројектом бива угрожена.

Даље, није нам одговорено на питање како ће се у новоствореним условима дјеца заштити у случају било какве катастрофе, и то не само дјеца из вртића, већ и дјеца из Ош “Блажо Ј. Орландић” као и ђаци Гимназије и Средње економско угоститељске школе.

Невјероватно је да у саопштењу ниједном ријечју није одговорено на питање зашто је Црна Гора морала да масакрира 93 стабла чемпреса и амфитеатре, читав парк у центру града, поред бројних других неискориштених парцела у близини - Црна Гора за коју се сви надамо да ће повратити свој атрибут еколошке државе.

Осврнимо се такође и на навод да је СО Бар исказала јасан став о грађаској иницијативи. Подсјетимо се, СО Бар је гласала са 14 гласова у корист иницјативе, 7 гласова против и 13 уздржаних.

Једини јасан став је да перу руке од својих обавеза према грађанима Бара. Веома је интересантно да у саопштењу Министарства, означавају управо општину Бар као главну и одговорну за планирање овог пројекта (одговорност коју су у претходним мјесецима општина и Министарство пребацивали са једног на друго).

Још један од доказа да је саопштење писано без увида у документацију, јесте оповргавање планова за изградњу стамбених објеката на мјесту мањег вртића поред зграде Центра безбједности, као и на мјесту саме зграде ЦБ. Према ДУП-у, умјесто постојећег вртића је планиран објекат габарита СУ+П+7 (сутерен, приземље и седам етажа), а умјесто зграде полиције објекат габарита СУ+П+10. Ово недвосмислено стоји у планској документацији- последњем усвојеном ДУП-у. Уколико је то измијењено у претходна три мјесеца, тим боље, то ће онда бити још један доказ да се овакви планови могу и морају промијенити.

Надлежни органи су показали невјероватан степен отуђености од својих суграђана. Упркос борби за коју је чуо регион, а не само Црна Гора, упркос покренутом судском процесу, довели су нас пред свршен чин и сада показују да се према грађанској иницијативи опходе као према политичком противнику умјесто да је виде као конструктивну вољу грађана.

Такође, кад се каже да је издвојено 2,5 милиона евра, треба ваљда да пише да смо добили кредит, не да дајемо већ зарађен новац, како би се могло протумачити.

Ми узмемо кредит, који ћемо МИ да враћамо а ви ћете од њега да створите нешто од чега ће нас бити срамота. Јер нас јесте срамота што овај пројекат нисмо зауставили у његовом повоју, иако нисмо имали начина да знамо за њега, а поред тактика које се користе како би јавне расправе биле доступне једнако колико и шетња по Мјесецу, само за неколико пробраних.

Још једном понављамо, сваки грађанин Бара жели изградњу вртића и најбољи живот за дјецу. Сву дјецу, не само ону до 6 година старости. Ми ћемо се борити за права како наших најмлађих, тако и ученика средњих и основних школа, које ви упорно заборављате.

Такође, борићемо се за право свих грађана да имају лијеп и функционалан град, са парковима и отвореним, слободним површинама, без паклених саобраћајних гужви и непотребног загађења. Ви машите својим ауторитетом, али не заборавите да је за стваран ауторитет нужна премиса поштовање- баш оно што губите својом ароганцијом.

И још једно - истичете да је вртић државни пројекат, а ми вас питамо чија су ово дјеца, зар нису и она државна, и зар држава нема одговорност пред њима?

 

Спријечено изношење чемпреса 

Грађански активисти спријечили су данас да камион из ограђеног дијела дворишта код барске Гимназије "Нико Роловић" изнесе посјечене гране чемпреса.

Мирсад Кургаш из групе "СОС за Монтенегро" подсјетио је раднике да "постоји основана сумња да је тај терет настао извршењем кривичног дјела" због којег је СОС за Монтенегро и поднио кривичну пријаву прошле седмице.

Радници су након краћег разговора истоварили камион и оставили гране унутар ограђеног дијела дворишта.

Активисти су спријечили да камион напусти градилиште у дијелу према ОШ "Блажо Јоков Орландић", напомињући да је то зелена површина, а када је камион изашао са градилишта преко тротоара на улицу због блата које је том приликом нанијето на коловоз позвали су Комуналну полицију која је изашла на лице мјеста.

 

"Страшни суд"!

Грађани су за недјељу 3. фебруар у подне заказали наставак протеста због намјере да се на спорној локацији изгради вртић.

Уз фотомонтажу коју смо преузели и објавили уз овај текст, Група грађана "СОС за Монтенегро" упутила је и несвакидашњи позив министру просвете  Дамиру Шеховићу да се придружи грађанима, и то на следећи начин:

СТРАШНИ СУД!
У недјељу, 3. фебруара у 12 часова, у спомен-парку посјечених чемпреса, позивамо његову преузвишеност МИНИСТРА ПРОСВЈЕТЕ да дође и, како вјековна традиција налаже, клекнемо пред њим и присегнемо на покорност...! 

 

 

Коментари
N.P. HAKER
N.P. HAKER: S obzirom da dolazi iz Petnjice ili Plava nisam siguran tamo se bate sece suma uvek kad se gradi nesto. Mozda je Damir ekspert u blanjanju drveta pa da hote na napravi neki namestaj od crnog bora. Da vidimo bate sta smera, sto ne hodi malo u Bar, da mu Mico pokaze svoje dvore u Crmnici i da idu putem prilaznim ki je radjen na racun Opstine
29.01.2019 17:18
SDP
SDP: Zalosno skim smo bili SD = Pozitivna tj Lizoguzi. Sto se te velic ine ne oglase jednim saopštenjem uvezi ovog koverta nego se zivi necuju maca im papala jezik i jos poneki organ koji ima Dritan. Sta ce biti skucom.
01.02.2019 11:59
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar