Ћирилица Latinica
24.02.2018.
Друштво
Колумне

Дамјановић: НАТО стационира ратне бродове у Валданосу, Бар је само предигра

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Поводом јучерашњег упловљавања групе бродова НАТО пакта у Луку Бар, вечерас се огласио се и Мировни покрет „Не у рат – Не у НАТО“, чији координатор Игор Дамјановић тврди да су у току припреме за стационирање ратних бродова Алијансе у Валданосу.

„Уласком у  НАТО  уколњене су све баријере које су раније барем формално ограничавале приступ ратним морнарицама земаља чланица Алијансе  црногорским лукама. По више основа присуство НАТО бродова у нашим лукама је штетно, посебно миноловаца који су сада упловили, јер су познати као велики загађивачи подморја“ – навео је Дамјановић у изјави за „Барски портал“.

Како је подвукао,  чак ни персонал са НАТО бродова не одговара домаћем законодавству, „и, ма колико тешко кривично дјело да почине према нашем становништву, пред војним судовима својих земаља обично ће се извлачити без икакве  казне“.

По његовим ријечима,  бројни негативни бројни примјери од Окинаве до Балтика  најбоље илуструју како се понаша персонал ратних бродова НАТО земаља.

„Тренутна ситуација постаће још гора када се у Валданосу изгради НАТО база и ту буду стално стационирани ратни бродови Алијансе. Извјесна изградња НАТО базе на територији Црне Горе, коју најављује премијер Душко Марковић, за коју је локалитет Валданоса одавно неформално капарисан, направиће непоправљиву штету цијелом друштву“ – истакао је Дамјановић.

Координатор Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“ сложио се са оцјеном  бројних НВО, политичких субјеката и истакнутих мировних активиста да  снаге НАТО пакта нису добродошле у Бар и Црну Гору, „без обзира што је актуелна власт, супротно вољи велике већина грађана донијела одлуку о формалном приступању том офанзивном и ратном савезу".

У Луку Бар је јуче упловила противминска група бродова под командом капетана фрегате Џастина Хеинса, која ће у Црној Гори боравити до 1. марта.

Групу чине осматрачки брод Краљевске британске морнарице и два миноловца – турски и шпански.

Незванично сазнајемо да ће почетком наредне седмице бити организовани протести грађана у Луци Бар овим поводом.

 

Коментари
Nada
Nada: Sta mozemo ocekivati od nato vojnika...?"malo" su pustili korenje pa bi i ovdje da nam se radjaju spanci,amerikanci,englezi,nemci...da nam djeca budu deformisana ka sto su oni!!!
24.02.2018 22:44
Nikola
Nikola: Igore, da je bilo snaznijeg otpora nista od ovoga bilo ne bi. Svi su pali na ispitu, a ovaj kukavicki narod najvise. Vecih kukavica i bijednika od Crnogoraca nema. Priznajem, iako sam Crnogorac sa dna kace. Vecina protiv NATO a niko da izadje da zatrese bagru americku. Onaj Jaukovic heroj je imao pravo. Ovu gadost i ponizenje ne moze normalan covjek da podnese. Sve vise ce biti muke. Mora se traziti nacin da se bagra okupaciona najuri iz CG. Odluka o ulasku u NATO se mora opozvati sto prije, kao i mnoge druge odluke kojima se MNE u ime Crne Gore ponizila i obrukala.
24.02.2018 22:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar