Ћирилица Latinica
15.04.2019.
Друштво

Данас се навршава 40 година од разорног земљотреса

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Данас се навршава 40 година од разорног земљотреса који је погодио Црну Гору, а нарочито  Приморје.

Подсјетимо, однио је  101 жртву, а 1.700 људи је повријеђено.

Земљотрес је имао магнитудуод 7 јединица Рихтерове са интензитетом 9 степени Меркалијеве скале.

Разрушено је 250 мањих и већих насеља са више од 60 000 објеката. Оштећено је чак 540 споменика културе, уништено око 350 километара магистралних и 200 километара регионалних путева.

Такође је уништен  огроман дио модерних хотелских комплекса и одмаралишта, више од 50 здравствених установа, 570 објеката социјалне и дјечје заштите, 240 школских установа…

Без крова над главом остало је 80 000 грађана на Приморју.

Како је тада процијењено, штета коју је изазвао катастрофални земљотрес била је више од 70 милијарди динара. Од тога се више од трећине односило на привредне објекте. Страдала је инфраструктура од Игала до ријеке Бојане, највише у Луци Бар и Бродоградилишту у Бијелој…

Општина Бар припремила је програм поводом навршавања 40 година од катастрофалног земљотреса који је 15. априла 1979. задесио Црну Гору.

На платоу испред спортске дворане “Тополица” у термину од 09:00 до 14:00 сати данас траје смотра на којој учествују  представници оперативних јединица за реаговање у ванредним ситуацијама  –Директората за ванредне ситуације МУП-а, Службе заштите Општине Бар, Управе поморске сигурности, Ратне морнарице ВЦГ, ЦБ Бар, Дома здравља, д.о.о. „Ловство” Бар, Општинске организације Црвеног крста, као и представници организација цивилног сектора које добровољно врше активности заштите и спашавања - Извиђачки одред “24.новембар”, Клуб радио-аматера “Бар”, Ронилачки клуб “Јужно море” и Планинарски клуб “Румија”.

У вечерњим часовима у Дворцу краља Николе ће се одржати Мултимедијални догађај „Бар априла 1979“ у термину од 19:00-21:00 часова, гдје је предвиђена изложба фотографија и пројекција документарног филма.

Изложбу ће отворити предсједник Општине Бар, Душан Раичевић,након чега ће се одржати трибина „Сјећања која опомињу“ чији су учесници Јусуф Каламперовић,тадашњи потпредсједник ИО и командант Штаба цивилне заштите, др Љубо Живковић, тадашњи директор Опште болнице Бар, Милош Шуштер,тадашњи потпредсједник ИО задужен за обнову и изградњу и проф. др Срђан Јанковић са Грађевинског факултета, Универзитета Црне Горе.

Модератор је новинар и публициста Жељко Миловић.

Коментари
spicanino
spicanino: Gledam ,srce me boli "nostalgija" stari lijepi spic<3<3<3<3 Nagrdise ga od betona i javasluka:'(:'(
15.04.2019 12:16
Ljilja
Ljilja: Koliko nam je samo Srbija tada pomogla, 90 posto pomoći su nam braća iz Srbije poslali i odvajali od plata cijelu deceniju. A najviše na Srbe kevću smrdine koje su najviše pomoći dobile. Neki još koriste ćebad iz 1979. koju su dobili kao pomoć od Srba. Hrani kuče da te ujede, stara poslovica. Srećom pa većina u Crnoj Gori, i to ubjedljiva, ima samo riječo zahvalnosti vječite prema braći. Mi smo jedno i hvala Vam braćo.
15.04.2019 12:19
primorac
primorac: Ca je bilo tega vise ni;-);-);-)pa onda kaze"Zaboravi da smo se nekad voleli ludo"????B-)B-)B-)
15.04.2019 12:41
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar