Ћирилица Latinica
12.05.2018.
Друштво

Данас је Свети Василије Острошки, сабор на Рибњаку

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Српска православна црква данас слави празник Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија.

У манастиру Острог, послије литургије, сваке године се одржава велики народни сабор. Слави се и као крсна слава. Исто је и у манстиру Рибњак код Бара, који је метох острошке светиње.

Острошку спосницу са чудотворним моштима, у којој је за живота боравио свети Василије, посјећују и хришћани и муслимани подједнако вјерујући у њихову моћ исцелења.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом пољу у Херцеговини, одакле је отишао у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице гдје се замонашио и започео живот подвижника.

Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живео је у манастиру Тврдошу, служећи православној вјери и ћувајући своје вјернике од турских свирепости.

Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог, гдје је наставио подвижнички живот и гдје се упокојио 1671.

Манастир је добио име по брду које се уздиже изнад њега и подијељен је на Горњи и Доњи Острог, гдје вјерници долазе на поклонење светитељу.

Манастир Острог, чије су светиње вјековима зидали вјерни приложници, поред специфичне архитектуре, има и посебну духовну снагу.

Код манастира Рибњак традиционално се и јутрос окупило више хиљада вјерника.

Коментари
Rajko
Rajko: Bravo narode bravo snago moja.
13.05.2018 08:25
za Rajka
za Rajka: Rajko, a sto mislis da je taj narod samo bio srpski, grdno se varas.
13.05.2018 15:53
STOJAN
STOJAN: SVE VAM SRECNO I VESELO BILO A DUSMANI NEKA PUKNU
13.05.2018 18:30
za stojana
za stojana: Stojane , koji dusmani, pa sv Vasilija je Crnogorski svetac i njemu dolaze sve vjere, o kojim ti dusmanima pises
13.05.2018 18:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар