Ћирилица Latinica
09.01.2021.
Друштво

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СТЕФАН: Био је први мученик који је страдао за Господа!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Српска православна црква обиљжава данас празник посвећен Светом првомученику и архиђакону Стефану, у народу познат као Стевањдан.

Свети Стефан био је Јеврејин и рођак апостола Павла. Први је од седам ђакона које су свети апостоли рукоположили и поставили на службу око помагања сиротиње у Јерусалиму. Зато је и прозван архиђаконом.

Својом вјером чинио је многа чудеса међу људима, а својим противницима Јеврејима супротстављао се мудрошћу и силом Светог Духа. Оптужен је да је хулио на Бога и на Мојсија, а уз помоћ лажних свједока и осуђен.

Светитељ се, озарен својом вјером, обратио народу и говорио о многим доброчинствима која је Бог учинио народу Израиља и назвао их издајницима и крвницима Христовим. Убрзо после тога извели су га из града и каменовали. Међу мучитељима налазио се и његов рођак Савле, касније апостол Павле.

Стефанову мученичку погибију гледала је са неког удаљеног места и Пресвета Богородица са Светим Јованом Богословом и усрдно се молила Богу за овог страдалника истине и вере.

Био је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомученик.

Свети Стефан је и слава Републике Српске!

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar