Ћирилица Latinica
09.03.2018.
Друштво

Девастиран барски аквадукт (2)

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Мирсад - Мирза Кургаш

Врхунац свега је што су у подножју главног зида средњевјековне водоводне трасе, направили и роштиљ. Осим што, очигледно, нико није размишљао колико то може негативно утицати на структуру каменог зида исти је, у међувремену, "украшен" и графитима.

На врху се још увијек назире уклесани полумјесец и звијезда, а зид је изложен и огромним количинама воде која се слива, вјероватно једним дијелом и из дотрајалих цијеви. Уколико се нешто под хитно не предузме, неизвјесно је колико дуго ће још ова старина одолијевати зубу времена и атаку људи?

Старе чесме, Планоч и Плочице које су, судећи по старости, вјероватно биле дио Зејнел-беговог вакуфа, такође су у катастрофалном стању.

Убрзано су пропадале нарочито након што је барски Водовод 80-тих година прошлог вијека старобарским чесмама прекинуо доток воде. Изузетак је направљен за чесму испред главног улаза у тврђаву, вјероватно због туристичких посјета.

Саставни дио овог средњевјековног водовода, чинио је и каменом озидани објекат, у непосредној близини аквадукта, а у ком су се својевремено налазили вентили којима се регулисао доток воде.

На њему се налазила и камена плоча са натписом "Задужбина Зејнел- бега Аверића из Подгорице". Ова плоча је 90-тих година прошлог вијека насилно уклоњена и бачена у смеће. Срећом, пронађена је и сачувана и чека неко боље вријеме када ће бити враћена гдје и припада. Датум на плочи је неповратно уништен.

Иако, колико нам је познато, аквадукт није у надљежности "Водовода", сасвим сигурно је да имају обавезу санирања насталог квара. Нејасно је зашто је водомјер за тврђаву постављен у непосредној близини чесме Плочице, када је првобитно, након што је вода спроведена у Стари град, водомјер уграђен унутар зидина?

Узгред, иако је НВО "Број 19" још прије четири мјесеца поставио питање у складу са Законом о слободном приступу информацијама, барски "Водовод" још увијек није доставио одговоре на питања која се односе на извориште Кајнак (Рјешење о концесији, техничка документација о саграђеним објектима као и бушотинама на том водоизворишту...)?

Из претходног искуства са актуелним руководством које, рекло би се, "Водовод" сматра својим феудом а не сервисом грађана, можда очекују да им вјерујемо на ријеч? Наиме, тако су наступили након нашег апела да се заштити амбијенталана цјелина Кајнак. Тада су путем јавног саопштења, уз приличну дозу личне нетрпељивости и ксенофобије, навели да износимо неистине.

Већ у истом тексту су сами себе демантовали а, недуго затим, извршни директор је на сједници локалног парламента као и у разговору са медијима навео да је у плану израда техничке документације за извориште Кајнак.

Подсјећамо да у "Водоводу" нијесу одржали ни обећање да ће извршити ревитализацију чесме "Пет точкова", која се налази на Кајнаку а која је, на нашу иницијативу, од стране Управе за заштиту културних добара заштићена као непокретно културно добро у склопу осталих старих барских чесама и бунара (Бр. 01-284 од 08.06.2012.).

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар