Ћирилица Latinica
16.02.2018.
Друштво

Директорка покушала да прошверцује неквалификованог наставника

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Директорка барске Гимназије Марија Ђоновић покушала је у новембру прошле године да на одређено вријеме, без расписивања конкурса, запосли наставника италијанског језика који нема положен стручни испит и лиценцу за рад у школи.

То је констатовала просвјетна инспекторка Дијана Магдалинић након посјете школи по пријави.

“Поступаајући по иницијативи у вези са запошљавањем професора италијанског језика без конкурса, просвјетна инспекторка је 17. новембра 2017. у инспекцијском надзору утврдила да извршилац који не посједује увјерење о положеном стручном испиту и лиценцу за рад. Директорка Гимназије је дужна да у року од седам дана распише конкурс за радно мјесто професор италијанског језика и изврши избор у складу са Општим законом о образовању и васпитању”, пише у записнику.

Ђоновићева је након налога инспекторке расписала конкурс на који је примљена нова наставница.

“Због привремене спријечености за рад (боловања) професорице италијанског језика од 5. септембра 2017., примили смо у радни однос до 30 дана професора италијанског језика, који је у том тренутку имао девет мјесеци рада на пословима професора италијанског језика. У том периоду, конкурс за пријем у радни однос на одређено вријеме нисмо расписали, јер нисмо знали да ли ће професорица прекинути боловање тих дана, или ће га наставити, што у том тренутку ни она није знала”, казала је Ђоновићева.

Када је постало извјесно дуже одсуство предметне професорице, управа школе је одлучила да распише конкурс за пријем професора италијанског језика у радни однос до повратка запослене са боловања, а најдуже до јуна 2018. године, истиче она.

“У том периоду имали смо и инспекцијски надзор просвјетне инспекције, која нам је наложила да у року од седам дана распишемо конкурс за упражњено радно мјесто. Након добијања потврде о обезбјеђивању финансијских средстава од стране Министарства просвјете, конкурс смо и расписали. На конкурс су се пријавила три кандидата која су испуњавала потребне услове, и поступајући по предлогу Комисије за разматрање пријава за пријем у радни однос, изабрала сам професорицу италијанског језика из Бара са положеним стручним испитом и лиценцом за рад”.

Законом предвиђена и смјена.

Ђоновићева би могла да буде и разријешена дужности ако Министарство испоштује закон.

Општи закон о образовању и васпитању предвиђа да ће директор васпитно-образовне установе, између осталог, бити разријешен дужности и ако “изабере наставника и сарадника супротно Закону”.

Из Министарства просвјете на чијем челу је Дамир Шеховић саопштено је да им још није стигао налаз просвјетне инспекторке у поменутом случају.

Извор: Вијести

Коментари
Cane
Cane: Nista novo za "kadrove" korumpirane sekte DPS-SD .
17.02.2018 17:03
Baranin
Baranin: Nije nekvalifikovan radnik neko ko ima univerzitetsku diplomu. Jednu glupu pricu sve prenaduvali.
17.02.2018 18:18
Profo
Profo: Pa nije kvakifikovan ako nema strucni ispit i licencu za rad u skoli. Sta pametujes "Baranine"
17.02.2018 18:25
Ktitor
Ktitor: Prva bi dps inspekcija rekla da je sve ok i da gledaju svoja posla. Pazi kraljicu koja kaze "odlucili smo da rspisemo konkurs"... Hahaha odlucili nakon sto su ih provalili!
17.02.2018 18:48
Rebeka
Rebeka: Nista novo za barsku gimnaziju!!! Davno je barska gimnazija postala raspad sistema!!! Veze,protekcije,mito.....
18.02.2018 11:30
strigoy
strigoy: volio bi da sam baraniiiiiin
23.02.2018 00:15
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар