Ћирилица Latinica
15.04.2019.
Друштво

ДПС и СД подмећу "пожар" барским ватрогасцима: Политика намеће начелника

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Поводом информације да ће се начелник Службе заштите и спасавања у Бару бирати по колационом споразуму владајућих партија, реаговали су барски ватрогасци.

Њих 36 од укупно 40 запослених у овој служби, који стоје иза саопштења, подсјећају на Закон који је, кажу, свакако изнад колационог споразума владајућих партија.

Подсјећају и да је Општина Бар – Секретаријат за локалну самоуправу у марту је расписала конкурс за радно мјесто командир/ка Службе заштите и спашавања.

“Услови за мјесто командира СЗС по јавном конкурсу су: VII степен образовања, Факултет заштита од пожара или други сродни смјер и најмање 5 година радног искуства на пословима заштите и спасавања.

По нашим сазнањима, на конкурс за командира СЗС Бар су се се јавиле двије особе - магистар противпожарне заштите, са 25 година рада у служби (ватрогасац, замјеник командира и в.д. командира СЗС Бар), и службеник МУП-а (Самостални савјетник II у Директорату за ванредне ситуације) који је завршио Факултет за поморство (смјер организација и управљање менаџментом), без радног искуства на пословима заштите и спашавања.

Први испуњава све услове по слову Закона, а други има политичку припадност партији која је по колационом споразуму добила мјесто начелника тако да су човјека без квалификација наумили устоличити за начелника одговорне службе која због интереса свих грађана захтијева професионалца.

Напомињемо, некадашњи инспектор за странце, последњих неколико година савјетник у Директорату нема искуство у пословима заштите и спашавања Опасност од пожара је реална и стална опасност која пријети људским животима и материјалним, и природним добрима сваког друштва, али није на жалост и једина" - стоји у саопштењу барских ватрогасаца.

Управо из тог разлога, наводе, ватрогасне јединице су преименоване у Службе заштите и спасавања, а њихов дијапазон дјеловања у разним акцидентима је јасно дефинисан „Законом о заштити и спаавању ЦГ“ .

Појашњавају да СЗС врше послове који се односе на спасавање, заштиту људи и имовине од пожара, експлозија, хаварија, поплава, земљотреса и других акцидентних и ванредних ситуација, као и других послова у складу са одлукама, законима и прописима.

"Свједоци смо да се у последње вријеме,услед високих температура и суша у љетњем периоду а услед великих падавина у зимском периоду, ангажованост СЗС у многоме повећава, што показују званични подаци МУП ЦГ- Директорат за ванредне ситуације. Само су у 2018. години на територији ЦГ СзС имале 13. 296 интервенција по подацима Директората за ванредне ситуације" - додају ватрогасци Бара.

Из ових података, подвлаче, јасно слиједи нужност да у оквиру заштите и спасавања морају постојати јасни принципи у ком смјеру се морају развијати и унапређивати ове службе без изузетака.

Истичу да су СзС основна снага у борби са свим акцидентима и да од њихове организације, способности и опремљености умногоме зависи безбједност наших грађана и њихове имовине.

"Улога командира је веома значајна. Он прије свега мора бити стручан, способан и искусан у своме послу. Он је дужан да својим радом, знањем и ауторитетом да подстрек за пожртвован рад своме људству како би се постигао одређени циљ. Одговоран је за заштиту грађана и њихове имовине, као и за заштиту природних добара" - каже се даље у саопштењу.

Ватрогасци сматрају да је постављање нестручне особе на чело СЗС Бар огроман ризик, како за службу, све грађане, тако и за цијели град. Избор за начелника човјека који нема тражену стручну спрему и минимлано пет година праксе у Служби је противзаконито. Они очекују да ће однос према грађанима, њиховим животима и имовини, као и поштовање Закона Црне Горе бити основна смјерница при избору начелника, а не колациони споразум због фотеља политичара.

За ватрогасце, како наглашавају, ово није политичка прича, већ инсистирање на професији и поштовању Закона.

У супротном, питају се - зашто је расписиван конкурс!?

"Ватрогасци сматрају да су преварени јер је предсједник општине Бар Душан Раичевић у радној посјети ватрогасцима 27.08.2018. године изјавио да се политика неће мјешати у наш посао, а непуних осам мјесеци касније сазнајемо да смо само још једна ставка у коалиционом споразуму" - истакли су запослени у барској ватрогасној јединици односно СЗС.

Такође, они су указали да у СЗС Бар има чак седам људи квалификованих за мјесто командира са више од 12 година проведених у служби. Сматрају да је СЗС већ жестоко оштећена мјерама штедње које трпи већ годинама, а оне се огледају у недостатку личне заштитне опреме, лошем стању возног парка и недостатку специјалних алата и опреме потребних за  рад. То је, веле, још један разлог више да не дозволе даље срозавање службе, јер то дугују суграђанима, као и будућим ватрогасцима којима би постављање нестручне особе за командира дало погрешну слику о начину напретка у нашој служби. 

Подсјетимо, на челу барских ватрогасаца већ дуже је Дарко Видаковић, као в.д. начелника. Он је наслиједио  Велизара Чађеновића, а барски ватрогасци у обојици виде професионалце, који добро познају овај посао. Видаковић је, како "Барски портал" сазнаје, конкурисао за мјесто начелника, и има неподијељену подршку запослених.

По коалиционом споразуму власти у Бару мјесто начелника службе "припало" је, међутим, СД-у, што су из ДПС-а потврдили. 

Информација да ће за начелника Службе заштите и спасавања бити именован човјек који је на Факултету за поморство дипломирао на смјеру Организација и управљање менаџментом, а да смјењују човјека који је преко 20 година у ватрогасној служби и дипломирао је на смјеру заштите од пожара доживљава се међу барским ватрогасцима као својеврсно подметање "пожара", јер се политика неосновано ставља изнад струке, и то за овакво осјетљиву службу.

Раније је из Синдиката ватрогасаца Бара саопштено да њихово негодовање није личне пророде, нити је политички мотивисано.

"Није у питању Дарко Видаковић, у питању је професионалац, што начелник службе мора да буде.Ово није политика, ово су животи, животи грађана које ми спасавамо, наши животи које ризикујемо кад идемо на интервенције. И претходни начелник Велизар Чађеновић био је из СД-а па се нико није бунио, човјек је знао посао, био је стручан, и нико од ватрогасаца није придавао важност којој партији припада. Међутим, смета нам ако долази неко ко нема квалификације за рад у овој служби, осим што га кфалификује партијска припадност" - истакли су раније из Синдиката ватрогасаца.

Свјесни су, кажу, да немају право да бирају, али имају, сматрају, право да траже  да се закон примјењује у њиховој служби. У питању, како упозоравају, озбиљне животне ситуације, и једна грешка може да доведе до људских жртава, огромне штете.

"Ко ће у тим ситуацијама преузети одговорност" - питају ватрогасци.

Коментари
Strahinja
Strahinja: Znači Muslića su namjeračili da ustoliče !? Ludilu nema kraja. Ionako nam izgore pola primorja svakog ljeta, još sad nestručno lice da namjeste za šefa vatrogascima, pored toliko kvalifikovanih ljudi i tog Vidakovica koga svi hvale. Pohleda bez granica. Samo se o namirivanju misli, o kradji, o nemoralu. Zato treba metlama i vatrogasnim crijevima sve oćerat u Rikavac, pošto je plitko, da se ne udave. Ćerajte nesoje dok je na vrijeme.
15.04.2019 10:47
Banjaš
Banjaš: Čuh da je neko predložio da se vatrogasne cistjerne napune otpadom iz septičkih jama pa da se dođe do vrata Opštine i kancelarija DPS-a i SD-a pa da se zaspu šmrkovima. To sam juče čuo na Topolicu. Nijesam protiv te ideje kad vidim što rade.
15.04.2019 10:49
Milun
Milun: Niko vise ne gleda kvalitet,iskustvo,stručnost,prosječnu ocjenu na studijama i đe si i što si završio.Sve nam je ovako,ako si podobon dovoljan ti je ovaj Orlandićev FPE da budeš direktor čega hoćeš..uz naravno političku podobnost i člansku kartu.Nesposobni a podobni rukovode boljima od sebe,oni koji to nece da trpe bjeze u inostranstvo a mi tonemo kao drustvo sve dublje..moralno,materijalno i u svakom drugom pogledu.
15.04.2019 10:51
Robin hud
Robin hud: Molim za iskren odgovor sto vam najvise smeta kod ovog strucnjaka. 1.njegovo ime, 2.njegova nestrucnost, 3.ili zato sto je clan S D.
15.04.2019 11:16
Gori vatra
Gori vatra: E vatrgasci nemate vi toliko cistijerna da o cistite ovaj natalozeni sljam. Ko je gori od DPS, ovaca Gora je ova privezak stranka ili kombi stranka SD, ovaca manje stranke a vecih nezna lica I stetocina Bar ne pamti.Trebate to pocistiti jednom govnjevom metlom dok nebude kasno. Narod je uz vas.
15.04.2019 11:42
Hercegovac
Hercegovac: Hmmmm sto reci,nekadasnji gradjevinar sadasnji(bio u ortakluk sa Eminom ), ugostitelj i prodavac laminata,plocica,ljepila i parketa da bude na celu tako odgovorne i nadasve profesionalne firme,nije bas pametno
15.04.2019 12:23
Branko
Branko : Bruka šta radi antinarodna vlast sektaša. Imate crijeva u ruke, što se razmišljate, lako vam je ugasit požar.
15.04.2019 12:27
Za Hercegovca
Za Hercegovca: Zaboravio si da je bio I u narodu miliciju inspektor za strance, nemoj da te dje istamburajiu ko Caku pa ce bit da si se okliznuo na Koru banane. Banane su sad moderne posebno u banana drzavama.
15.04.2019 14:19
Dobra Voda
Dobra Voda: Sve ste u pravu DPS, SD kriminalne organizacije. Limenka, Ramada pomada Mugi Gugi Dule I tako bi mogo jos pola Sata nabrajati. Ali vi bi presli preko toga samo da je umjesto Amira Bokan, Mugosa, Markovic I Sl. Jedan nemoze nauciti vas 20 ajde vi strucnjaci naucite njega niko se nije naucen rodio. Evo vam ga Boskovic multi prakt nema cega nije bio minister I sad odbrane kukala nam majka od koga ce on da nas brani I od brani.
15.04.2019 14:33
Domicilni
Domicilni: Sa tako stručnim kadrom koji je dosada bio na vodećim položajima pola primorja do Kraine izgore...nije vama što će možda i doć nestručan već što je osunećen ...
15.04.2019 22:53
Vrsuta
Vrsuta: Dovesti Badanja on ispunjava sve uslove. O pozarima bio na usavrsavanje kroz Konavlje Cavtat do blizu Straduna cak su planiralida da popiju po jednu kaficu on i Milas na stradun ali se sad toga ne sjecaju. Ideoloski bas odgovara trenutnom kadru u vatrgasno I problem rijesen. Jedan je Cadjo sve ostalo boranija.
16.04.2019 01:47
Vasilije
Vasilije: Čemu služi raspisivanje konkursa ako je isti lažan?Kod oglašavanja se kao uslov ne navodi partijska pripadnost iako se to navodi u sramnim (fašistoidnim )koalicionim sporazumima. Sina je Micko uhlebio na osnovu koalicionog sporazuma!!!
07.05.2019 07:58
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar