Ћирилица Latinica
24.03.2020.
Друштво

Драматично упозорење црногорских љекара: Неспремни смо за вирус корона; фале маске, рукавице, свашта...

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Синдикат доктора медицине Црне Горе обратио се данас писмом предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу, којим је указано на апсолутну неспремност за борбу за вирусом корона који се шири Црном Гором.

"Барски портал" Њихово обраћање преноси интегрално:

"Сагледавајући ситуацију изнутра, мишљења смо да је потребно установити тријажне пунктове изван здравствених установа. Већина установа и даље нема јасне смјернице за своје запослене. Недостају протоколи поступања у потенцијалним ситуацијама, смјернице за раздвајање чистих и прљавих путева, протокол о поступању према пацијентима који су тестирани као негативни а из надзора су и имају развијене симптоме, клиничку слику која импонује ЦОВИД-19 (коронавирус) инфекцији, као и за бројне друге ситуације. Сви ови недостаци доводе до хаотичног кретања и поступања што за резултат има потенцијално заражавање већег броја здравствених радника. У том циљу сматрам да би од велике помоћи било постављање шатора како би се тријажа пацијената измјестила из здравствених установа. У ту сврху потребно је формирати и тријажне тимове.

Како бисмо тестирали пацијенте потребно је да имамо брисеве, који већ недостају. Уколико наши амбасадори могу помоћи на том пољу значајно би допринијели праћењу и откривању броја инфицираних.

Такође сматрамо да би потребно било набавити најлонске прекриваче за кревете пацијената код којих је потврђена инфекција, нарочито за оне који се транспортују како би се смањило расипање вируса и контаминација околине.

Пацијенти у Бергаму који су повезани на распиратор носе заштитне коморе на глави које имају потребне отворе за респиратор олакшавајући тиме његу пацијента и бољу заштиту највише изложеног особља у интензивним његама, којих и онако немамо довољно за ову ситуацију.

Користимо прилику да Вас упозоримо да је на сајту Владе објављен списак особа које су под надзором али са нетачним датумима почетка изолације. С обзиром на бурне реакције у јавности које су наступиле са истицањем спискова, ово питање је врло важно јер може произвести бројне непријатности а потенцијално и инцидентне ситуације особама којима је период изолације завршен. Објављени спискови Владе су непотпуни.

Мишљења сам да би од велике помоћи било и довођење тима љекара из Кине који имају драгоцјено искуство у савладавању епидемије, а који би могли помоћи у успостављању пртокола поступања које ми још увијек нисмо адекватно разрадили.

Личне заштитне опреме недостаје. У оваквој ситуацији гдје поједини љекари немају чак ни хируршке маске, да не говорим о маскама са П2/П3 нивоом заштите, дјеца министра Храповића се сликају са истима и користе их за забаву. Ово је примјер невиђене бруталности према здравственим радницима који упркос свакодневном излагању опасности у недостатку или при недовољној количини личне заштитне опреме уредно обављају своје радне задатке. Док здравствени радници свој посао обављају са текстилним маскама у недостатку других, а чија употреба је окарактерисана као неподобна и неефикасна од стране СЗО, дјеца министра Храповића најбоље маске користе за фотографисање и забаву. Мислимо да овакво демонстрирање привилегија и моћи од стране министра Храповића и његове фамилије једном мора бити завршено и можда је идеалан тренутак сад.

Уважите здравствене раднике на начин што ћете их снабдјети личном заштитном опремом, протоколима, потребном асистенцијом експерата јер је драгоцјено вријеме изгубљено у двомјесечном увјеравању јавности од стране министра Храповића како имамо све и како смо спремни за ову ситуацију што је далеко од реалности", поручили су из Синдиката доктора медицине Црне Горе Марковићу.

Коментари
Чађо
Чађо: То је оно кад сиротиња дође до пара и привилегија, ко циганин кад има канту масти онда маже и задњицу јер има превише. Тако Храповићи, иначе сиротиња тешка су били до прије 10 година. Знамо се.
24.03.2020 07:54
Za cadja i redakciju
Za cadja i redakciju: Ciganin"diskriminizacija "👌👌👌
24.03.2020 09:40
Za. Cadja
Za. Cadja: Jesi li to ti Cadjo jesi od ovoliko problema tebi zasmetase 2 maske i ti znas ko je bio siromasan a mi neznamo ko si bio ti i kolko si bogat mici se nesreco jedna.
24.03.2020 09:44
Cara
Cara : Dobro pa se okuraziste da progovorite. Raspad sistema, nista novo. Eto vam vlast za koju ste listom glasali. Bojim se da ce biti haos sto se tice epidemije a Vi opet izaberite iste ove.
24.03.2020 11:33
Fuj
Fuj: Stoka seljacka,bitno je da su antisrbi zajahali na vlasti milonegra
24.03.2020 12:14
barsko zlato
barsko zlato: Ajde ne pravite od muve medjeda..kao da vaša djeca nisu se slikala isto kao i djeca Hrapovića.Nego djeca Hrapovića su kažnjena što su djeca ministra..Ako spase zdravstvo ove dvije maske..
24.03.2020 18:19
Nemanja
Nemanja: Sto dozivjesmo da pola vlasti u ovoj mrcenoj kvazidrzavi imaju prodate poturice,fuuuuuj na sto spasmo....al proci ce i ovo pa cemo se pogledati!
25.03.2020 12:33
Njegoseva CG
Njegoseva CG: Mrzitelji Njegosa i istinske srpske i pravoslavne CG su nazalost zahvaljujuci domacim izrodima na vlasti,i ovako se ponasaju i sluze svemu antisrpskom i antipravoslavnom da nije tako ne bi ni prodali i izdalu svoju vjeru za malo brasna.
25.03.2020 12:37
Ззззз
Ззззз: Труди се човјек највише што може.То што су се дјеца фоткала са маскама.Па морају имати маске жена му је стоматолог .то је основно што морају имати у свако доба.Не судите преко оних који га мрзе.Добар је човјек.Није битно које је нације.Фамилија је ок.Без предрасуда.Раде и живе од тога.Образовани,културни.Народ.
25.03.2020 13:14
Maksim
Maksim: "Ззззз: Па морају имати маске жена му је стоматолог .то је основно што морају имати у свако доба." "Sindikat doktora medicine Crne Gore - Lične zaštitne opreme nedostaje. U ovakvoj situaciji gdje pojedini ljekari NEMAJU čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite.... , Dok zdravstveni radnici svoj posao obavljaju sa TEKSTILNIM maskama u NEDOSTATKU drugih, a čija UPOTREBA je okarakterisana kao NEPODOBNA i NEEFIKASNA od strane SZO.... , Uvažite zdravstvene radnike na način što ćete ih SNADBJETI ličnom zaštitnom opremom, protokolima, potrebnom asistencijom eksperata jer je DRAGOCJENO VRIJEME IZGUBLJENO u dvomjesečnom UVJERAVANJU JAVNOSTI od strane ministra Hrapovića kako IMAMO SVE i kako smo spremni za ovu situaciju što je DALEKO OD REALNOSTI" Kralju i mega majstore ZZZZZ, sto pricas ti?? Kakva normalnost? Kakva opravdanja? Zasto doktori po bolnica nemaju ni maske ni rukavice? Jesu sami krivi? Sto je ovaj gore pomenuti gospodin? Za sta prima platu? Pitanje je vremena kad ce zrtve da se dupliraju na dnevnom nivou. Ko ce da odgovara za to?
26.03.2020 12:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar