Ћирилица Latinica
04.02.2018.
Друштво

Држава никако да заштити палме

Аутор: Redakcija. 2 Оставите коментар

“Црвени сурлаш” уништио је минулих пет година на црногорском приморју близу 600 палми а ситуација би у наредном периоду могла да буде још гора јер не постоји средство које у потпуности уништава ову штеточину.

На проблем који већ годинама пријети да десеткује палме на црногорској обали због инвазије штеточине “црвени сурлаш“, минулих дана активно се укључио познати херцегновски умјетник Рамбо Амадеус.

На својој фејсбук страници он је у критичком осврту поставио питање шта је држава урадила поводом овог проблема наводећи да је у Херцег Новом “јасно да је можда свака двадесета палма остала поштеђена, док све остале дјелују као послије неког гадног био хемијског напада”.

“Шта је урадила држава поводом тога? Подјелила летке по канцеларијама са контактом фитосанитарне инспекције у Титограду. Кад их позовеш, они те упуте на инспекцију у Херцег Новом. Кад позовеш њих, они те упуте на приватни цвјетни центар који апсолутно нема довољно људства да се избори са овом пошасти. За мање од 6 мјесеци остаћемо без иједне палме”, написао је, између осталог Антонио Пушић алијас Рамбо Амадеус.

Он је навео и да је посебно питање откуд овај инсект код нас, а поријеклом је из Јужне Америке.

“Знамо да су нестрпљиви инвеститори увозили велике палме, немајући времена да чекају да наше домаће израсту у њиховим вртовима, и знамо да су те увозне морале да продју фитосанитарну контролу на царини. Знамо и да је тренд да се зелене површине претварају у градјевинско земљиште. Постављам питање - да ли је могуће да државни апарат и кумови око њега заиста очекују да је икоме занимљиво да додје у мјесто које нуди само апартмане, постављене један другом до носа, без једне једине биљке? За Сурлаша кажу да је изванредно агресиван, да кад поједе палме, прелази на остале биљке”, написао је Рамбо.

Одговоре на Рамбова али и питања која у вези са наведеним занимају бројне грађане приморских градова, потражили смо од надлежних и стручних за решавање овог проблема.

Руководилац сектора зеленила у ЈП Стамбено – комунално, Вања Спаић каже да је у Херцег Новом сурлаш први пут примијећен у Бијелој 2014. године, а затим се проширио на Савину и цијелу општину.

„Ни прошлогодишња оштра зима није га зауставила, а од септембра 2017. ситуација је аларманта“, каже Спаић и додаје да у Херцег Новом има преко 1500 палми, а да је визуелна процјена да је заражено више од 70 одсто!

Сурлаш је уништио стабла стара преко 80 година у центру града и на Тргу Белависта, па се чине оправдане процјене да ће Херцег Нови, ако се овај тренд настави, остати без палми. Спаић каже да Општина чини све што може да се ова пошаст заустави, али да се сусрећу са бројним проблемима.

“Недостаје људства, механизације, средстава која добијамо из буџета града нису довољна, али има назнака да ћемо добити помоћ државе с обзиром да је епидемија сурлаша постала озбиљан проблем. Имамо одличну сарадњу са Фитосанитарном инспекцијом и надлежним службама, а свакако да је највећи проблем то што не постоји средство које би 100 одсто уништило сурлаша”, каже Спаић.

Инжињер хортикултуре Мира Прентовић имала је као руководилац одсјека за јавно зеленило у Бару највише успјеха у борби са “црвеним сурлашем”, у граду који има највише палми на црногорској обали (1,460 само на јавним површинама). Упркос, добром резултату, први коментар Прентовић на борбу са овом штеточином, звучао је прилично неутјешно за љубитеље палми.

“Овај инсект се појавио у Европи још 1992. године, у Шпанији и Италији, и тамо се досада нису изборили са сурлашем јер не постоји ниједно средство којим би се тотално уништио. Зато се ова штеточина само сузбија. Ми се у Бару за сада добро боримо, али питање је докада. Зато се не гордим добрим резултатима које смо остварили у Бару јер и овдје страхујемо од катастрофе”, објшњава ситуацију на почетку разговора за МОНДО Прентовић.

Она додаје да је ситуација у Бару значајно другачија него у неким другим општинама, између осталог, захваљујући правовременом орезивању палми.

“Код нас је ситуација другачија, имамо много мање проблема са пламама које је напао сурлаш. Очекивало се супротно јер се ова штеточина прво појавила у сусјеном Улцињу још 2012. а код нас се појавила 2015. године. Од тада сурлаш је у Бару уништио само шест палми на јавним површинама. И од колега, представника Фитосанитарне управе и фирми које су регистроване за уништавање сурлаша, добили смо признање да имамо најбоље резултате у борби са овом штеточином. Овакав резултат је, прије свега, последица правовременог орезивања палми. Важно је, наиме, да се листови палми не орезују прије него што се мора јер сурлаш управо долази на мека ткива палме”, објашњава Прентовић.

Она додаје да су и грађани Бара лани, када је ледени талас смрзао велики број палми у овом граду, критиковали што оне дуго нису биле орезиване.

 “Имали смо велики број смрзнутих палми али сам знала да би сјеча изазвала напад сурлаша. Реаговали смо кад је требало а мјесто реза третирали хемијски. Ако сагледамо ситуацију у осталим општинама, мислим да је у томе поента, односно да смо примијенили најбоље агротехничке мјере”, каже Прентовић уз опаску да то не значи да се ситуација не може погоршати и овом граду.

Лани су четири палме у Бару показале симптоме напада црвеним сурлашем. Само једна је уклоњена а једна која је третирана хемијски и дендохирургијом (скидање заражених дјелова листа до здравог ткива), је у потпности излијечена.

Прентовић наглашава је важно да у сузбијању сурлаша, учествују и приватни власници.

“Важно је да их правовремено обрезују. Једно третирање не значи ништа. Ми смо лани на јавним површинама третирали палме шест пута”, поручује Прентовић.

Она објашњава да сурлаш напада највише палму канарску палму али и да ће, када не буде них напасти друге.

“Ова штеточина детектује палму на 800 метара раздаљине. Невјероватном брзином се размножава. Женка полаже по 300-400 јаја а циклус траје 120 дана након чега долази нова генерација. Имајући то у виду, и чињеницу да не постоји ниједно средство које тотално уништава говори о каквом се проблем ради. Колико је сурлаш инвазивна штеточина показао је у Сплиту гдје су нестали дрвореди палми”,каже Прентовић и додаје да је ова штеточина прво стигла у Албанију и Хрватску, па тек онда у Црну Гору.

Прошле недјеље Влада је донијела одлуку да за спровођење фитосанитарних мјера ради сузбијања и уништавања црвеног палминог сурлаша и за санирање штете настале његовим дјеловањем, буде обезбјеђено 275 хиљада евра.

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове овом одлуком обавезани су да у року од 15 дана донесу Посебни Акциони план за спровођење фитосанитарних мјера.

У те сврхе до сада је уложено 89,7 хиљада евра.

Према подацима Управе, од појаве палминог сурлаша на територији Црне Горе, од 2012. до 2017. у приморским општинама нападнута је и уништена 561 палма. Највише у будванској општини - 159, улцињској 116, херцегновској 106, барској 76, тиватској 61, док су у Котору, уништене 43 палме.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је одмах након појаве сурлаша у Улцињу 2012. године предузела мјере ради уништавања нападнутих палми.

Третирање палми које је напао сурлаш раде регистроване фирме, па се власницима палми не препоручује да сами предузимају ове мјере. Стручњаци упозоравају да инсекта привлачи мирис палми који је израженији током резидбе. Зато се препоручује да она буде у периоду од краја децембра до половине фебруара.

Сурлаш није опасан по здравље људи, али на стаблима наноси огромне штете које често значе тотално уништење биљке. Ова штеточина живи у унутрашњости палме током читавог животног циклуса. Ларве се хране у меком ткиву најмлађег лишћа, а у унутрашњости праве тунеле и шупљине. Симптоми напада постају видљиви тек када је биљка скоро уништена - клонулост листова и сушење, па читава палма изгледа као кишобран.

Извор: Мондо

Коментари
Недјељко
Недјељко: Спасиће их пред изборе
04.02.2018 16:59
Rebeka
Rebeka: Ovo je stvarno sramno,primorski grad!!! Ostalo je svega nekoliko plami u Baru! Kriva je vlast koja je u Porto Montenegro donijela palme iz afrike sa surlasem!!
05.02.2018 10:09
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar