Ћирилица Latinica
02.02.2019.
Друштво

Држава улаже 5 милиона € у видео надзор, "Велики брат" најприје у Бару

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Министарство унутрашњих послова (МУП) опредијелило је планом јавних набавки 2,5 милиона евра за куповину видео-опреме за надзор градова, иако још нијесу добили дозволу Агенције за заштиту личних података (АЗЛП) за постављање камера.

Како је "Барски портал" објавио још у јулу прошле године, Бар ће бити прва општина у Црној Гори која ће бити покривена видео надзором.

Како је тада саопштено из Владе, ријеч је о пилот пројекту видео надзора свих јавних површина, а предвиђено је да под камерама буду сви градови.

У данашњем издању "Дан" пише да трошак од 2,5 милиона евра није коначан, јер МУП планира да за постављање видео-надзора у Подгорици, Никшићу, Бару, Будви, Котору и Херцег Новом, до 2021. године потроши пет милиона.

На питање зашто се троше милиони за постављање видео-надзора, с обзиром на то да је ријеч о механизму који у великој мјери угрожава право на приватност грађана, у МУП-у кажу да све чине у циљу превенције и смањења броја кривичних дјела и прекршаја, и још веће ефикасности полиције.

У ту сврху, како су казали, започета је процедура дефинисања начина успостављања система видео-надзора јавних површина у Подгорици, Никшићу, Бару, Будви, Котору и Херцег Новом и формирана Комисија за постављање видео-надзора.

„На основу статистичких података о броју извршених кривичних дјела и прекршаја у последњих десет година, прецизно су одређене локације јавних површина на којима треба поставити видео-надзор“, казали су из МУП-а.

Из МУП-а су појаснили да се сагласност АЗЛП-а потражује након финализације идејног рјешења и техничких спецификација неопходне опреме, као и дефинисања правне процедуре прикупљања, обраде и чувања материјала прикупљених видео-надзором.

Члан Савјета Агенције Раденко Лацмановић казао је да им МУП није тражио одобрење за постављање видео-надзора, и да их није консултовао приликом писања плана јавних набавки.

Он је оцијенио да је то наставак лоше праксе, гдје институције набаве опрему и поставе видео-надзор, а онда Агенција наложи да се камере скину.

„Ми не знамо да ли ће они добити сагласност за постављање видео-надзора, нијесмо чули аргументе који би оправдали његгово постављање. Морају се дати прецизни разлози, пожељно би било и статистику неког краја града да видимо, колико је ту било кривичних дјела, па је то разлог због којег су нам потребне камере“, казао је Лацмановић.

Коментари
Ракун
Ракун: Народ гладан а они 5 милиона за шпијање. Шпијунарење грађана као страст власти.... Све улажу за шпијање. Шпијунски менталитет. Па и овако је сваки други Црногорац шпијун из задовољства, што ће вам камере, но неко ће се ту уградит добро, боље но за вртић у Бар.
02.02.2019 10:13
Vlado
Vlado: Dok ima blenta vog naroda koji glasa ove majmune narod ce i placat iz svojih dzepova ovo. I treba. Koji ce nam k.... onda protesti. Zrelo je za govnjavu motku, ali prvo po narodu pa po vlastima.
02.02.2019 10:19
JoKeR
JoKeR: Dzord Orvel 1948
02.02.2019 11:59
www
www: pitam se sto su se bas sad sjetili video nadzora i sto im ne to tako hitno 🤔 oh wait 💡
02.02.2019 13:25
Zmaj od Sipova
Zmaj od Sipova: Zna li se ciji je ovo resor. Ko se ugradio i kolko.
02.02.2019 15:12
Alex
Alex: Бару нужны современные детские площадки и парки для отдыха. Детские сады. Торгово-развлекательные центры.
03.02.2019 12:27
Za. Alexa
Za. Alexa: Alex sto ti dumas sto zdvjes Rusija no davaj baljsoj durak daroga za Rusiju Osjol.
04.02.2019 03:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar