Ћирилица Latinica
21.01.2019.
Друштво

Др Лабовић: Гојазне све генерације Барана

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Прекомјерна тјелесна тежина може проузроковати висок ниво масноће у крви, повишен притисак, ризик од појаве дијабетеса, упозорава у разговору за "Новости" др Снежана Барјактаровић Лабовић, оснивач "Центра за екологију и афирмацију здравља - ЦЕАЗ".

Ова НВО је организовала радионице и анкетирање ученика у три средње школе у Бару о познавању фактора ризика гојазности, која нарочито у дјечјем и адолесцентном узрасту представља велики здравствени проблем. Љекари препоручују да родитељи реагују чим примијете да се дијете убуцило више него што је то примјерено за његов узраст.

Доктор Снежана Барјактаровић Лабовић истиче да, чак и када се само прошетате градом, уочава се да нема више генерације која нема прекомерну телесну масу у Црној Гори.

"Кад је у питању свет, Европа и Црна Гора, гојазност је болест која је резервисана за сваку старосну доб"- каже дијетолог.

Поред школа су продавнице "брзе хране", немамо деценијама школске кухиње у којима су људи од струке препоручивили шта дјеца треба да поједу за ужину.

На питање колико је "брза храна" подстакла гојазност, др Лабовић, одговара:

-У изузетно великој мери. Препоруке дијетолога су пет оброка дневно, доручак, ручак и лагана вечера, као и две ужине, уз много воде. Доручак је најважнији оброк! Нажалост, истина је да се доручак чешће прескаче - каже др Лабовић. - Током радионица питам дјецу - колико вас је доручковало, на прсте једне руке бројимо ученике који доручкују прије поласка у школу. На великом одмору се доручкује и то углавном пецива од бијелог хљеба, пуњена месним прерађевинама, и мајонезима, пице, брза храна, што је све за избјегавање.

Докторка Лабовић додаје да када је исхрана у питању постоје нека начела.

"Своје пацијенте едукујем о четири начела: шта и колико да једу, како да припреме то што једу и када да једу, а пето начело без кога се не може говорити о здравом начину живота је физичка активност" - објашњава др Лабовић. - Препоруке Свјетске здравствене организације су јасне, и само што нас не моле - дајте људи покрените се, макар 30 минута дневно ходајте.

Неактивност

Истраживања су доказала да је физичка неактивност већ стигла у првих пет узрочника смртности од хроничних незаразних болести - закључила је др Лабовић (на фотографији). Она апелује на школарце да пјешке иду у школу, и из школе кући, јер је сваки корак важан!

www.novosti.rs 

Коментари
Dino
Dino: Čim je narod debeo onda se dobro živi. DPS je čudo, nema gladnih, svi super žive i imaju puno hrane.
21.01.2019 12:53
Rade
Rade: Narod prihvata americki stil zivota, jednu brzu hranu, masnu, zivi se ludacki da se prezivi, od prvog do prvog. Moderni nacin zivota nam uinisti omladinu. Nikad nismo bili ovakvi degeni kao zadnjih 20 godina. Da je srece da se mobilni ostavljaju kuci, bar dok se na posao i da ljudi imaju mirnije zivote. Ovo sve djavo ponio u materinu.
21.01.2019 13:23
Boro
Boro: Veoma dragocjena aktivnost NVO doktorke Snezane. Svaka njoj cast.
21.01.2019 15:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar