Ћирилица Latinica
15.03.2018.
Друштво

Едукују ученике да се међусобно уважавају

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У ЈУ ОШ „Југославија“ у Бару, ЈУ ОШ „Павле Ровински“ Подгорица и ЈУ ОШ „Олга Головић“ у Никшићу Синдикат просвете Црне Горе је од почетка другог полугодишта започео пројекат под називом „Отворена школа – културна зона“ који је одобрен и дијелом финансиран од Министарства финансија.

Како је саопштено из Стручне службе Синдиката просвете (СП) Бар, тема пројекта је је „вршњачко насиље“ које све више погађа ученичку основношколску популацију.

„Такође се овим пројектом жели указати на све учесталије проблеме у међуученичкој комуникацији који имају различиту позадину.

Пројектом се настоји једним обликом неформалног васпитања и образовања и на начин који није уобичајен у нашем школском систему доћи до резултата у васпитном дијелу нашег школског система.

Пројекат је фокусиран на двосмјерној комуникацији ученика ментора који су примјерни у учењу и владању и имају позитиван утицај у школској популацији и ученика штићеника који имају изречене васпитне мјере“ – стоји у саопштењу СП Бар.

Под покровитељством наставника ментора који су координатори у школама кроз овај пројекат жели се показати и да је могуће да ученици тутори кроз свој ауторитет, различите ваннаставне активности и кроз разговор задобију повјерење штићеника и личним примјером понуде другачији модел понашања.

Пројектом се покушава створити амбијент у којем се сви учесници образовног система међусобно уважавају без обзира на разлике које евентуално постоје , а да временом ученици са васпитни мјерама почну сами изграђивати друштвено прихватљиви модел свог понашања.

Ученици из ЈУ ОШ „Југославија“ који су одабрани до сада су у оквиру пројекта одржали низ активности: посјетилису Дворац краља Николе у Бару , упознали су се историјским значајем музеја и са експонатима у њему.

Са наставницима и својом професорицом ликовне културе Данијелом Дробњак посјетили су њену изложбу ликовних радова у Галерији „Велиша Лековић“ у Бару. Ученици који чествују у пројекту су учествовали на једнодневном излету до Турчина у залеђу Старог Бара у организацијии звиђачке секције ОШ „Југославија“са члановима Извиђачког одреда „Јадран“ из Бара.

На предлог ученика - учесника пројекта, договорено је да дио новца који је планиран у сврху поклона који су предвиђени за учеснике пројекта преусмјере на двије хуманитарне активности.

Прва активност је плаћање ужинеу школској кухињи за ученике РАЕ популације, који похађају V. разред ОШ “Југославија”, а налазе се у изузетно тешком материјалном стању.

Друга активност је обилазак и куповина неопходних животних потрепштина породици Ђукић, која је у тешкој материјалној ситуацији, а чија дјеца похађају наставу у ЈУ ОШ „Југославија“ по инклузивном програму.

До краја маја, кажу из Синдиката просвете Бара, планирана је финализација пројекта кроз различите волонтерске активности у друштвеној средини, заједничким одласком на представе у ЦНП и Цинеплекс, као и дводневним камповањем гдје ће учесници припремати храну и организацију живота у таквој ситуацији.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар