Ћирилица Latinica
25.08.2021.
Друштво

Загарчанин: Заштитићемо тврђаву Арза

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

"Управа за заштиту културних добара ће покренути процес како би Арза добила статус појединачног културног добра, и не само Арза, већ ту има и неколико других, изузетних фортификационих објеката из доба аустријске окупације", каже за портал Етос мр Младен Загарчанин, директор Управе за заштиту културних добара Црне Горе.

Загарчанин појашњава да је тврђава Арза постала дио заштићеног културног добра 1979. године (природно и културно- историјско подручје Котора) и препозната је да има потенцијалне културне вриједности.

Као таква, она већ има режим заштите, као и ограничења у смислу интервенције и промета непокретности. Обзиром да објекат подлијеже под Закон о заштити културних добара, као и Закон о заштити природног и културно-историјског подручја Котора, на исту се примјењују одредбе закона које дефинишу право прече куповине.

Поводом недавне иницијативе НВО "Бокешки форум" да фортеца Арза буде у ингеренцији грађана Херцег Новог, Загарчанин истиче да се Управа за заштиту културних добара не бави власништвом над културним добром већ заштитом, валоризацијом, истраживањем итд., те из тог разлога Управа не може да се одреди у односну на иницијативе јер то законски прелази праг њених ингеренција.  

Статус појединачно заштићеног добра

"Прије покретања поступка заштите, Управа израђује елаборат о валоризацији културних вриједности, што је само један од корака у процесу стављања под заштиту појединачног културног добра" - појаснио је директор Управе, додајући да је Мамула нпр. имала статус појединачно заштићеног културног добра, па се сада у Мамули ипак прави хотел са коцкарницом.

Друга утврђења која су под заштитом су Горажда и Шпањола, али као што казасмо, циљ нам је и да проширимо списак заштите и да се на њему нађу и Врмац и Тројица - закључује Загарчанин.

Протеклих дана тврђава Арза нашла се у жижи интересовања јавности након што је на њој истакнут транспарент о продаји тог културног добра. Министар финансија Милојко Спајић објавио је на Твитеру фотографију из напомену да му се нико не јавља на дати телефон истакнут на транспаренту, те да ће провјерити власништво.

Компанија "РЦГ-инвест" и њени оснивачи су потом, 20. августа, осудили поступак "непознатих појединаца који су мимо њиховог знања на аустроугарску тврђаву Арза, на полуострву Луштица, поставили транспарент са бројем телефона, којим се алудира да се поменуто културно добро продаје".

www.etos.press 

Коментари
Pola'kote
Pola'kote: I treba da je prodaju !I sve treba prodat !Kad su kupovali za dzakove cimenta i brasna Crnogorce sto da ne prodaju SVE!!!Sve treba prodat I fino razdijeliti Dps I njihovim glasacima pare!Da kupe po bijelom svijetu sto im volja a nas koji ostanemo da budemo robovi I izdajnici VASCIJELE CRNE GORRE I dako budemo makar mogli da se sahranimo u ovu crnu da CRNJA ne moze biti !!!!!Boze gresni li smo svi!!!!!!
25.08.2021 14:41
Šestan
Šestan: Arkelog daj malo o tome da je Arza napravljenja za vrijeme Nemanjića ali preko noci da su stari srpbijanski ribari tu donisili kamenje i slicno … ajmo malo mitomanije hvali nam u zadnje vrijeme :) Plač
26.08.2021 13:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar