Ћирилица Latinica
26.04.2018.
Друштво

Зашто ћути барски Водовод ?

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Пише: Мирсад - Мирза Кургаш

Средином прошле године, након нашег реаговања и позива на заштиту културно-историјске цјелине старобарског изворишта Кајнак, доживјели смо бруталне оптужбе од стране руководства ДОО Водовод и канализација Бар.

Саопштење којим су се обратили јавности, нажалост, осим очигледног покушаја личне и ничим утемељене дискредитације извршног директора НВО "Број 19", није садржавало никакве аргументе којим би се оповргле оптужбе за девастацију поменутог водоизворишта.

Ксенофобично "саопштење" које започиње подјелом на "дођоше" и "старосједиоце", као и очигледним алудирањем на "џихад", тј. "свету дужност", у наставку текста потврђује вишекратно извођење бушења на Кајнаку.

Свега пар мјесеци раније, медији су у извјештају са сједнице локалног парламента пренијели: "... Пајовић је додао и да су у циљу побољшања водоснабдијевања отпочели радове на бушотинама на извориштима Кајнак и обезбјеђивању додатних количина воде у периоду љетњих мјесеци...  Из три нове бушотине имамо преко 50 нових секундних литара и надамо се, када почне опадати издашност изворишта Кајнак, да ћемо са овим бушотинама моћи да надокнадимо недостајућу количину воде“..." ( http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=10367)     

Медији су, у вези изворишта Кајнак, забиљежили и сљедеће:

"... Из општинског предузећа "Водовод и канализација ДОО" саопштили су да почињу радове на активирању истражно-експлоатационих бунара – бушотине на изворишту Кајнак у Старом Бару. Циљ је да се побољша водоснабдијевање на подручју ове општине, а досадашњи истражни радови показују да на овом изворишту “постоје значајне нове количине воде.

Почетком недјеље приступићемо припремним радовима на три бушотине, тако да би према плану до првог маја у систему имали додатних, могуће чак и 50 секундних литара", казао је ”Вијестима” директор предузећа Зоран Пајовић, који је обишао Кајнак са техничким директором Срђаном Иличковићем и руководиоцем Погона црпних станица Здравком Ћетковићем..." ..." ( http://www.vijesti.me/vijesti/bar-vodovod-sprema-aktiviranje-izvorista-kajnak-926814)  

И, још: "...Од осталих интервентних мјера за побољшање водоснабдијевања издваја израду техничке документације новог водозахвата изворишта Кајнак као једног од најзнајчајних приобално гравитационих изворишта у водоводном систему Бара..."
Наведено јасно говори ко износи неистине, тј. "измишљотине" у вези изворишта Кајнак.

Напомињемо да, провјером у барском Катастру нигдје нијесмо нашли податак гдје се барски Водовод везује за парцелу Кајнак.

И лаику је сасвим јасна чињеница да се барски Водовод, на простору за који је добио концесију, није владао у маниру "доброг домаћина".

У прилог тој тврдњи можда најбоље говори стара фотографија Кајнака, окачена на зиду у згради Водовода. Када је упоредите са садашњим стањем, непотребно је објашњавати зашто се у њиховим просторијама није нашло мјеста за фотографију новијег датума.

Још прије шест мјесеци, обратили смо се захтјевом барском Водоводу да нам, у складу са Законом о праву на слободан приступ информацијама, доставе податке у вези Концесије за извориште Кајнак (када и на који период је добијена), као и на основу које правно - техничке документације су извођени радови на том изворишту у претходном периоду.

Одговор нијесмо добили, иако је законски рок за достављање истог давно истекао! Шта је спорно са том концесијом и техничком документацијом?

Наравно, у већ виђеном маниру, руководство Водовода је у међувремену против извршног директора НВО "Број 19" покренуло судски поступак.

Како се наводи у тужби, "због неплаћања рачуна за утрошену воду".

Иако су, претходно по пријави главног метролошког инспектора, хитно замијенили спорни водомјер за који је мјеродавно констатовано да је неисправан и да се као такав не може користити за обрачун и фактурисање утрошка воде...

Ради се, очигледно, о још једном притиску да се свака конструктивна критика у коријену сасијече и да се, не бирајући средства, немилосрдно обрачунају са својим неистомишљеницима.

Осим већ поменутог спора око изворишта Кајнак, трн у оку им је и наше реаговање у вези са партијским запошљавањима у Водоводу, као и њиховом непрофесионалном односу због чега грађани Бара испаштају годинама...

Као што је свима познато, барски Водовод је већ низ година база за ухљебљење партијских кадрова СДП-а. Након партијског раскола, сада се на челу Водовода налазе перјанице нове фракције - СД-а.

С тим у вези, ефектан је и њихов слоган за предстојеће локалне изборе: "Досљедно! За нова радна мјеста!", постављен на великим билбордима испред насеља Камбоџа које, иначе, већ деценијама нема чак ни воду за пиће..

 

(Аутор је извршни директор НВО "Број 19")

Коментари
crnogorska okupacija bara 1878
crnogorska okupacija bara 1878: turska je u nato , vecinom turci su u vodovod i sd , prije otomanske okupacije u bar zivota nije bilo , na putu od bijelog polja do barskog fakufa kurgas se izgleda pogubio.....
28.04.2018 11:22
Marko J
Marko J: Ovaj covjek je prisutan na svim političkim skupovima kao i drugim dešavanjima . Mora se reci da ima kultrnu retoriku, ali sem pitanja koje postavlja na razne teme ništa konkretno ne preuzima da radi. Predstavlja sebe i svoju svoju NVO 19 na način , što je naporan idosadan. Zašto to radi ili za koga , to samo on zna. A voda sa Kajnaka vjekovim teče i teći će i bez njega.
02.05.2018 14:46
Mito
Mito: dopisnici Vijesti, Dnevnih novina, Pobjede i urednica Radio Bara znaju 250 razloga zašto ćuti Barski vodovod. Pitaj Mirza svog druga i komša kojih su to 250 razloga i dal zbog tih 250 razloga druga ljude demonima
04.05.2018 23:46
CRMNICANIN
CRMNICANIN: KURGASU Sve sto si naveo je tacno kad je u pitanju VODOVOD ali neznam dali znas ane smijes da pises sve o ovim kadrovima koje si naveo da te ne proguta mrak kao Duska Jovanovica i mnoge druge. Treba da znas da je ZORAN PAJOVIC seljanin ORLANDICA i njegov potrcko od kad je MICO postao CG funkcoiner i to je dobro unovcio tako sto je od taxiste pa policije u cije je vrijeme u Vojvodinu zavrsio skolu koja mu je trebala da ga ORLANDIC postavi za Nacelnika komunalne policije pa tako sve do danas redom do Direktora Vodovoda a ako ostanu na vlasti mozda Pajovic postane i MINISTAR necega . Zao mi je KURGASU nijesu oni krivi nego mali procenat mojih sunarodnika i 99% tvojih radi licnog interesa a narod obicni moj i tvoj zivi u bijedi i jadu. Preporucujem ti da ces veci uspjeh postici da tvoj narod EDUKUJES da ne slusaju JUSUFA koga ce glasati jer se i on dobro naplatio kao MICO nego neka glasaju opoziciju pravu da nam svim bude bolje i da LOPOVIMA uzmemo sto su nam ukrali.
08.05.2018 19:52
CRMNICANIN
CRMNICANIN: Kurgasu zaboravih jos nesto kad suMICOVI poltroni i spijuni u pitanju kojih je dosta a jedan cu za sada navesti a to je Slavko Pejovic sa familijom koji je to debelo naplatio jer Orlandic oformirao Lovacko Preduzece i njega tamo zaposlio na budzet opstine kao i mnoge druge zna se koje a sina mu postavio kao balavca tada za DIREKTORA NAPLATE u Vodovod a danas je funkcioner u OPSTINU. Nego i to im je malo nego im MICO napravi izlaz njhove ulice na bulevar preko puta KATOLICKE KATREDALE da nebi vozili okolo preko BISKUPADE da bi stigli u GRAD.
08.05.2018 20:13
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар