Ћирилица Latinica
10.10.2019.
Друштво

Заљево: Гробље и остатке цркве затрпали шутом

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

На плацу у барском насељу Заљево, на којем се налазе остаци ранохришћанске базилике, већ извјесно вријеме одвијају се грађевински радови којима ће овај вриједан археолошки локалитет бити трајно изгубљен!

Плац са остацима цркве из VI вијека налази се уз магистрални пут Бар-Улцињ, 300 метара прије тунела Ћафе, куда је прије три године требало да прође и инсталација Регионалног водовода, али је управо због вриједног археолошког налаза ова парцела заобиђена, подсјећа портал "Мондо"

Радови, према писању овог медија, нису у потпуности заустављени упркос томе што је Управа за заштиту културних добара донијела решење којим се на овој парцели налаже привремена обустава радова до спровођења заштитних археолошких истраживања.

Ријеч је о остацима древне цркве чије је темеље прошлог мјесеца својим тијелом бранио мјештанин Тахир Алибашић када су „неимари“ покушали да је затрпају шутом.

Након тога услиједиле су бројне ургенције са стручних адреса и НВО да се прекину радови. Након дописа кустоса Завичајног музеја у Бару и Старог града археолога Младена Загарчанина, Управа за заштиту културних добара формирала је комисију која је имала задатак да утврди чињенично стање и сачини о истом извјештај.

Комисија у којој су били археолог Петра Здравковић, архитекта Милан Јовићевић и конзерватор Сања Шољага утврдила је да се на терену врше радови тешком механизацијом те да се у расутој земљи виде дјелови гробних конструкција и правилно тесаног камења за које се вјерује да су остаци ранохришћанске цркве.

Како "Мондо" прецизира, ови археолошки остаци налазе се на катастарској парцели бр. 2467 у Заљеву, у власништву Тиџе Нухо Мариновић.

Ријеч је, иначе, о цркви коју спомиње у свом капиталном дјелу „Црна Гора у прошлости и садашњости“ чувени археолог, етнолог и историчар Павле Ровински. Посебну пажњу посветио јој је и археолог Ђурђе Бошковић у монографији „Стари Бар“ у којој наводи да се мјештани на том мјесту још почетком 20. вијека ископали остатке цркве. Познати археолог смјешта цркву оквирно у касноантички-рановизантијски период.

Цркву су приликом археолошког рекогносцирања евидентирали и археолози Омер Перочевић и Оливера Велимировић Жижић, који су записали да је некадашњи власник земљишта на којем се налазе трагови базилике Мирто Баровић испричао да је црква била сазидана на хридини заљевског поља, узидана од притесног камена у малтеру, док су гробнице око ње биле сазидане од великих опека односно „тегула“.

Поменута стручна комисија је након евидентираног стања донијела мишљење да у складу са чланом 88 Закона о заштити културних добара потребно донијети решење којим ће се радови привремено обуставити и обавити заштитна археолошка истраживања.

Управа за заштиту културних добара је након дописа археолога Младена Загарчанина и мишљења стручне комисије овакво рјешење и донијела али то није било довољно да се у потпуности зауставе радови на парцели на којој се налазе остаци ранохришћанске базилике и гробови из тог периода.

О овом рјешењу обавијештени су Министарство културе, Народни музеј, Културни центар у Бару али и власница парцеле на којој се изводе грађевиснки радови Тиџа Мариновић.

Из поузданих извора, "Мондо" сазнаје да се, упркос, рјешењу о привременој забрани, на парцели свакодневно у смањеном интензитету обављају грађевински радови, односно да се истовара шут.

Стање на терену свакодневно, међутим, прате чланови локалне НВО који о томе обавјештавају грађевинску инспекцију од које се очекује да наложи извођачу грађевинских радова да уклони насути материјал.

Загарчанин упозорио

У циљу заштите остатака цркве, кустос Завичајног музеја у Бару и Старог града археолог Младен Загарчанин упутио је допис Управи за заштиту културних добара у којем је навео да је на овом мјесту примијетио апсиду цркве и неколико гробова вршећи надгледања терена приликом изградње Регионалног водовода.

Коментари
Robin hud
Robin hud: Sta se bre digla tolika prasina oko necega sto niko nezna tacno sta je a iz 6 vijeka pa kolko je eksponata nestalo iz muzeja na Cetinju i svakim danom se desavaju razne afere Ramada Pomada Koverta Stanovi Limenka itd, itd a vi po onoj narodnoj Kuca gori a baba kose ceslja. Manite se corava posla. A ako mislite da ce nas ovo spasiti i izvuci iz bezdana u koji svaki dan tonemo samo nastavite vi koji ste dokoni i bezposleni.
10.10.2019 11:07
Adi
Adi: Ovo jenudarac po gradjevinskoj mafiji iza koje stoji oni koji su dozvolili sve afere koje pominješ. Kad nemaš pojma u čemu je caka ne ometaj, osim ako ne radiš za onog koji se skriva iza vlasnice parcele
10.10.2019 19:37
Gornje Zaljevo
Gornje Zaljevo: Bogu hvala kad ti znas u cemu je caka a muci maljugane ti neznas ni ko ti glavu nosi a palamudis o nekakvim cakama. Pa iznesi mrco te cake da i mi znamo o cemu se radi. No prding.
10.10.2019 21:06
Za Adija
Za Adija: Saj si ga loma. Sipu racku Dalobu tenukre. 😄😜😎
10.10.2019 23:39
Само полако
Само полако: Мјештанин Тахир Алибашић брани темеље цркве и гробове из ранохришћанског периода. Па то је прво велико археолошко налазиште за које би цијела Европа вољела да га има. Друго човјек је Мухамеданске вјерописповјести, који је свјестан локалне историје. Прави примјер суживота три вјере на једном простору. Сада је прилика свим слобним грађанима Бара, да покажу и докажу да су у Бару три вјере, које се не дијеле! Да се сви скупе из све три вјере. Прво православно свештенство и да позову римокатоличку цркву и исламску заједницу. Ајде дођите. Ово је наша историја и наша светиња. А не нека парцела за бетонирање и фолирање. Да ни Управа за заштиту културних добара нема никакав значај. А још је Управа Републике Црне Горе! Не брукајте се Барани! Сви Ви који сте рођени и који живите у Бару!
18.10.2019 18:01
Baranka
Baranka: Ovi ljudi nemaju pojma što pričaju. Kakav Mirto Barović.To mjesto se vazda zvalo alijer Tafulića(Tofula) i njihovih bratstvenika Marovića. Tiđza kupuje zemlju od Marovića. Imali smo tu crkvu, drugu na velju Volujicu, treću na malu Volujicu, četvrtu na čok, petu na zli potok..... Ja znam da je ova naša svetinja oskrnavljena u teškim vremenima. Pod turcima je pretvarana u topionicu zlata. Ali Vas molim, danas u slobodnoj Crnoj Gori, da zaštitite ono što nam preci ostaviše u zavjet, molim Vas da zaštitimo bar njihove grobove i crkvu. Da počivaju u miru.
19.10.2019 17:12
Za. Baranku
Za. Baranku: Ti gospodjo si pobrkala terapiju bogami brinem za tvoje zdravljle sad si baranka malo prije zaljevka a u stvari si prolupala 100% pa kako te nije sramota da pricas da su tu grobovi tvojih predaka pa dje si bila do sada pa grobovi se cuvaju obilaze a ti sad kukas malo ko ce povjerovati u tu tvoju pricu mozda unucici da im pricas pred spavanje. Pa Zaljevo je poznato po begovima a ti nabraja masu crkava pa jeli mozda bila koja dzamija nisu begovi isli u crkve. Podji kod Tahira iste ste pameti. Ajd u zdravlje i sanjaj crkve ako nemas druge rabote.
19.10.2019 23:50
Baranka
Baranka: Zaljevo nikad nije bilo poznato po begovima, jedino ako ne mislite na ono što oteše narodu zemlju. Đzamije Zaljevo nije imalo, i ovu jednu napravi muftija Karađzuzy neđe skoro oko 1940-te.Zaljevo je vazda bilo veliko i slavno, ka Zaljevo više. A begovima se dopadalo mnogo,birali su đe će koju komad dić, no im đzaba bješe, minuše u nepovrat.
20.10.2019 16:54
Markova sofra
Markova sofra: 😂Zaljevo poznato po Begovima???Ne brini ti za Baranku, ona je extra u pamet. No se zabrini za sebe, što ti ja zlo oću. Birali su begovi đe će što dić. A nisu oni odili u crkvu, njih su zanimalo parcele, kao i ove današnje.Ti begovi su bili samo prolaznici kroz Zaljevo,mala nam je rabota sa bjelosvjetska narod. No mi moramo zaštiti ovo groblje i crkvu Zaljevčana.
20.10.2019 18:45
muho
muho: zaljevo nema crkve.nego samo dzamiju.i dosta
07.12.2019 12:17
Mali Zaljev
Mali Zaljev: Zaljevo leži na crkve, u moje imanje ima jedna. A đzamija nije Zaljevska. No je Kralj Nikola dao muftiji Karađzuzy da napravi sebi bogomolju.To su bili njihovi dogovori. Kao što su turci lijepo prihvatili Crnogorce u Carigradu, tako smo i mi Turke u Bar,i u cijelu Crnu Goru.Crnogorci su u Carigrad bili cijenjeni i ugledni. Tako je Kralj Nikola od turaka dobio najlepšu kuću na Bosforu, kao i nekoliko komita. Upravnik zatvora je bio Pavlović iz Dobre Vode. Doktor Petar je takođe imao kuću na Bosforu,da ne nabrajam, mnogi Barani. Pa je iz zahvalnost Kralj dao muftiji da izgradi njegovu bogomolju u Zaljevo. Iako su se Zaljevci bunili, 1940 je izgrađena.
17.12.2019 09:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar