Ћирилица Latinica
06.06.2020.
Друштво

Зековић: На дјелу дискриминација вјерника СПЦ и непрофесионализам полиције

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Архијерејски намјесник барски, протојереј - ставрофор Слободан Зековић у изјави коју је јуче  дао барској полицији, навео је да литија улицама Бара поводом Светог Јована Владимира није била планирана ни припремана, те да су свештеници посљедњих десетак дана добијали позиве од грађана који су се интересовали за одржавање литије.

Подсјетимо, у Бару је у четвртак након вечерње службе у храму Светог Јована Владимира одржана литија, на којој је било више хиљада вјерника. 

Против Зековића полиција је поднијела кривичну пријаву, јер је осумњичен да је починио кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

У изјави полицијским службеницима која је објављена на сајту Митрополије црногорске - приморске, он је навео да је током молебана пролазио кроз народ, те да је захтјев присутних био да се одржи литија. Процијенио је, како је рекао, да постоји релана могућност да већи дио грађана крене самостално у литију, те је сматрао као најодговорнији потез да до краја буду са народом и не дозволе да било ко самостално без позива свештеника поведе народ улицама Бара.

Свештеник Зековић је рекао да је у сриједу тражио састанак са начелником барске полиције Веселином Маговчевићем и командиром станице Предрагом Бушковићем. На састанку их је обавијестио да постоји могућност и ако литија није организована и планирана, да добар дио грађана поштујући традицију самостално крене у литију.

Казао је да их је обавијестио да ће он и остали свештеници у том случају бити принуђени да буду уз народ како би цијела ситуација била под контролом.

Додао је да је у четвртак, када је на основу ситуације у храму и око храма процијењено да је тешко избјећи пролазак народа кроз литију, отишао код Магочевића и Бушковића који су се налазили код бензинске пумпе преко пута храма и обавијестио их да ће на инсистирање народа кренути у литију.

Обавијестио их је детаљно о путањи којом ће литија проћи, наводећи да је та путања три пута краћа од уобичајене.

"Тако да констатација службеника полиције да овај молитвени ход њима није најављен није тачна", рекао је Зековић.

Подвукао је да је, обзиром да је полиција у два наврата у току два дана била обавијештена о могућем поласку литије као и о траси кретања исте, професионална и морална обавеза полицајаца који су цијелом путањом пратили литију, међу којима су били Магочевић и Бушковић била да осигурају безбједност окупљених грађана.

Додао је је да је по повратку са литије лично преко разгласа позвао све присутне да се у миру разиђу својим кућама што су и учинили.

Зековић је додао да је дезинформација да је Амфилохије дао благослов за литију.

Зековић је такође казао да поступање полиције и осталих надлежних институција у четвртак,  како у току одржавања саме литије тако и послије до касно у ноћ као и његово саслушавање у просторијама ЦБ Бар "представљају отворену дискриминацију и наставак систематског прогона Српске Православне Цркве, њеног свештенства и вјерног народа од стране актуелног режима у Црној Гори."

"Бројне одлуке НКТ-а су управо и донијете у функцији систематског прогона Српске православне Цркве, њеног свештенства и вјерног народа од стране актуелног режима у Црној Гори. Бројне одлуке НКТ-а су управо и донијете у функцији наставка прогона Српске Православне Цркве и на најгрубљи начин се злоупотребљавају од надлежних институција. Као доказ да се ради о дискриминацији наводим цјелодневне манифестације и јавна окупљања у Бару и другим градовима Црне Горе које су одржана 21.05.2020. године поводом прославе дана независности Црне Горе.

И ако су тога дана у Бару и другим градовима одржана јавна окупљања и друге манифестације које су трајале од јутра до касних вечерњих часова, нико од организатора и учесника тих јавних окупљања није процесуиран и ако се радило о отвореном кршењу прописаних мјера НКТ-а које су тада биле неупоредиво строжије него дана 04.06.2020. године. Због оваквог поступања полиције и других надлежних институција бићемо приморани да затражимо заштиту од међународних институција које се баве заштитом људских права и слобода", рекао је Зековић.

Коментари
Радомир
Радомир: Оче Слобо, крст носити Вама је суђено, а на крст демони реагују како реагују, и све је то очекивано. У полицији је страховлада, слуге демона слушају Сатану као свог врховног демона односно отпадника. Већина њих је крштена у Српској цркви, али демон се највише боји крста и на крст покушава да удари увијек, премда од крста ће и страдати као што и страда самом чињеницом да је демон и да је представник зла и несреће. Полицијо, ослободи се демона немало те.
06.06.2020 03:07
Kemal
Kemal: podrška za komšije pravoslavne vjere. Mi nemamo nikog osim jedni druge, a policija bolje da uhapsi Mila lopova nego što mu obezbedjuje prolaz šlepera i brodova sa drogom i cigaretama.
06.06.2020 03:08
🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪
🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪: Vec vidjeno opet se desio narod prije Irinej sad Zekovic da se vama jednom desi Spuz bi se vi opametili i pazili sto radite popovi i crkva iz susjedne drzave izvodi razne perfomanse po Baru i CG cak zloupotrebljavJuci i onu jadnu djecicu i od malena je uce da mrze svoju drzavu a volje tudju u koju mnogi nikad nisu ni bili ali iz inata Srbija pa Srbija. Zekovic a i ostali popovi spominju okupljanje naroda za dan drzavnosti pa to je jednom godisnje a vi dao je bog tolko imate litija da ste i narodu i bogu dosadili. Evo je napunih 70 godina i znam kako je bilo do 90tih i onda se desio Risto i bratija pa pocese litije molebani crkve i Risto lete helihopterima ma sve cuda nevidjena popovi u blindirane dzipove itd. Ali niste vi krivi nego ova vlast koja suruje sa vama a toboz ste u svadji i manipulisete narodom dobro vama dobro i njima korona cirkus se nastavlja.
06.06.2020 10:07
kemala
kemala: Bog ti bolju pamet dao.
06.06.2020 11:39
Само истина
Само истина: У ове црквене календаре те се штампају у Београд, дан св. Јована Владимира није црвеним словима, а добро знамо који му је значај за овај простор, и духовно и историјски и традицијски. Није то случајно.
06.06.2020 16:05
Dzoni
Dzoni : Djede ne lupetaj ..ebo te kilo imas sto godina a lupas gluposti
06.06.2020 18:52
za Dzonija
za Dzonija: Ti nemas sto godina,ali lupas "pametno"i sad,a i prije.
07.06.2020 10:44
Djed za Dzonija
Djed za Dzonija: Dzoni ne prdnjavi ogadi mi ovaj portal. Pokusaj da se ponasas kao da si normalan.
07.06.2020 13:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar