Ћирилица Latinica
11.10.2021.
Друштво

Зорица Црнчевић: Црвени крст посебну пажњу поклања старијој популацији

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Да је Црвени крст јединствен орган са посебним положајем и улогом, односно, како се то често каже - помажући орган државе и међународних организација, опште је познато. Исто тако је поприлично познато да адекватна брига о Црвеном крсту од стране државе али и међународних фондова и те како изостаје. И то у континуитету!

Барска Општинска организација Црвеног крста препозната је као једна од најхуманијих и најактивнијих те врсте, не само у Црној Гори. Њен централни стуб и синоним за хуманост града под Румијом деценијама већ је – секретар Зорица Црнчевић!

На недавно одржаној конференцији за медије она је подсјетила на податак који произилази из пописа одржаног 2011.године, према којем 18,7 % становништва Бара чини популација старија од 60 година. По њеним ријечима, десет година касније тај број је значајно већи.

„Побољшати положај старијих суграђана, штитити њихово социјално и здравствено стање, смањити социјалну изолацију и усамљеност – велики терет који носи старост са собом“ неки су од циљева који реализује Општинска организација Црвеног крста Бар.

По ријечима Црнчевић, широк је спектар услуга који се пружа лицима старијим од 65 година, а живе у тешком материјалном и здравственом стању, у удаљеним сеоским подручјима. Узгред, у барској општини има око 7.000 пензионера, и то према подацима саопштеним из удружења које окупља најстарију популацију у граду.

„Ми се заиста трудимо кроз све наше програме да услуге буду благовремене, да одговарају потребама корисника, да задовољимо потребе које су њима најважније уз праћење потребне динамике и времена које њима одговара. Имамо сет програмских услуга у граду и у селима које спроводе герентодомаћице и услуге које спроводе волонтери. Ту је и Клуб за старија лица који има за циљ да смањи социјалну изолацију код старијих, а намјера нам је и да помогнемо да се оствари међугенерацијска сарадња и размјена знања, јер старији имају шта да пренесу млађим. На страрија лица треба гледати као на ресурс а не као на терет“, каже Црнчевић наглашавајући да такође у ЦК Бар реализују и програм “Здраво старење”.

Она је најавила и пројекат чија реализација почиње 1.новембра.

„Пројекат је подржан од Европске уније и аустријске Агенције за развој који реализује на националном нивоу Црвени крст Црне Горе у партнерству са Министарством здравља и Црвеним крстом Аустрије. Ми на локалном нивоу проводимо програм у сарадњи са локалном управом, Центром за социјални рад, Домом здравља и Удружењем пензионера. То су иновативне услуге за старија лица у заједници гдје ће бити социјални радник, медицинска сестра, двије герентодомаћице и 20 волонтера. У том Центру за пружање услуга биће омогућено старијим суграђанима да добију све благовремене информације, да се повезују корисник и институције преко герентодомаћица, волонтера…како би се препознале њихове потребе и што брже задовољиле потребе. Такође, биће организоване радионице, пружаће се помоћ неформалним његоватељима да се обучавају како да превазиђу стрес, јер није лако радити са страијим, тешко болесним особама“ истиче Црнчевић.

Црвени крст Бар програм герентодомаћица реализује од 2002. године. Свака од герентодомаћица има 10 корисника који се налазе на различитим локацијама.
„Оно што се најприје ради, корисник даје сагласност за пружање услуге и сам одређује које су то потребе: од помоћи у кући, набавке намирница, набавка и достава медикамената, заказивање термина код изабраног љекара, прикупљање документације за туђу његу, друге административне услуге“ – појашњава Црнчевић.

(M.J.)

Коментари
Sanja
Sanja: Bravo Zorice draga. Uvijek si bila čovjek prije svega, a onda i dama i humanista iznad svega. Čast mi je da te poznajem.
11.10.2021 17:01
Гаги
Гаги: Гдје би нам био крај да сви имамо осјећај за хуманост као Зорица Црнчевић. Хвала јој гдје чула и не чула у име свих.
11.10.2021 17:17
Penzionerka
Penzionerka: Nijesam korisnica usluga jer imam solidnu penziju inostranu ali podržavam sve što rade ova divna čeljad u Bar. Gospodja Crnčević je zaista oličenje dobročinstva.
11.10.2021 17:19
Saška
Saška: Carica je naša Zorica
11.10.2021 17:46
Volonterka
Volonterka: Podrska za nasu dragu Zoricu!
18.10.2021 15:52
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar