Ћирилица Latinica
21.06.2019.
Друштво

Из Бечићеве странке оптужују Кочовића за незаконито финансирање ДПС-а

Аутор: Редакција 21 Оставите коментар

Лековић тврди да је Кочовић прекршио члан 24 Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, који прописује да се не смије давати донација политичкој партији двије године прије закључења уговора у поступку јавних набавки, током трајања тог аранжмана, као ни двије године након његовог истека Функционер Демократске Црне Горе

*******************************************************

Момчило Лековић, функционер Демократа Алексе Бечића, представио је на конференцији за новинаре, како тврди, нови случај политичке корупције и кршења Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања од стране донатора и функционера ДПС-а Љубомира Кочовића, кандидата те странке за одборника у СО Бар на прошлогодишњим локалним изборима и предсједника Одбора директора ,,Барске пловидбе” а.д.

Лековић је саопштио да ће Демократска Црна Гора поводом овог „школског примјера политичке корупције” АСК-у поднијети пријаву против одговорних лица, у складу са чланом 44 Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања,.

Лековић је појаснио да је Кочовић власник фирме „Нимонт“ д.о.о., која од 2002. године врши експлоатацију камена са барског брда Волујица.

"Извозећи камен готово двије деценије, ова приватна фирма стекла је статус највећег извозника камена у Црној Гори, а самим тим дошла у посјед уносног посла који обезбјеђује милионе еура прихода на годишњем нивоу. Последице које експлоатацијом настају, а које директно утичу на животну средину града Бара и његову туристичку репутацију, нијесу никада биле тема ни локалне ни државне владајуће структуре.

Ексклузивно право на најуноснији бизнис у барској општини власт, наравно, не даје бесплатно, па због тога и не изненађује прошлогодишње упловљавање капетана Кочовића, власника „Нимонта”, директно у изборну кампању ДПС-а. Двије године раније, тачније 19.септембра 2016. године, Кочовић је учествовао и у кампањи за парламентарне изборе, и то на начин што је званично донирао ДПС-у 2.000 евра" – казао је функционер Демократа.

Он је објаснио да је Кочовић запао у сферу повреде закона јер је само неколико мјесеци прије донације, 17.фебруара 2016. године, као понуђач у име своје фирме, у својству извршног директора, са ЈП "Културни центар" Бар и директором Ћазимом Никезићем закључио уговор о закупу ексклузивног пословног простора од 500 квадрата, на основу којег је његова фирма за одређену мјесечну накнаду закупила поменути простор, а све на основу јавног огласа спроведеног по Закону о јавним набавкама.

"С тим у вези, касније уплаћена донација потпуно је супротна члану 24, став 5 Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, који прописује да се не смије давати донација политичкој партији двије године прије закључења уговора у поступку јавних набавки, током трајања тог аранжмана, као ни двије године након његовог истека. Закон је предвидио и казну усљед кршења те забране.

Напомињем да је пословни однос између ЈП Културни центар и фирме „Нимонт”, власника Љубомира Кочовића, од 16.фебруара 2016.године па до 16.маја 2019. године био у непрекидном трајању, па се самим тим и активирала поменута забрана донирања" – истакао је Лековић.

Он је навео још један случај кршења експлицитне и недвосмислене законске забране из члана 24 закона од од стране Кочовића.

"Већ 2018. године, 3. априла, током кампање за предсједничке изборе, Кочовић је уплатио још једну донацију ДПС-у иако ни тада по закону то није смио. Само неколико мјесеци након тога, његова фирма са Министарством одбране закључује уговор о цјеварској услузи на пловним објектима и бродожељезним радовима у вриједности од 20.000 еура "– саопштио је Лековић.

Како је закључио, као и у ранијим сличним случајевима који се тичу бизнисмена Ранка Јововића и Хилмије Франце, и овдје се ради о вишеструкој коруптивној размјени између ДПС-а, привилегованог инвеститора и заробљених институција.

 

Кочовић: Радио сам у складу са законом, не знам за ограничења

Љубо Кочовић је "Дану" казао да је  све урадио у складу са законом и да не види шта је спорно.

"Не знам да постоје такве забране, нијесам то имао у виду. Ако сам грешан, онда шта ћу, али стварно нијесам знао да постоје ограничења такве врсте. Имам све папире, све сам урадио у складу са законом и спреман сам да документацију дам на увид у сваком тренутку" – рекао је Кочовић.

 

(Извор: "Дан")

Коментари
Krnjičanin
Krnjičanin: Ako se zna da je Ljubo najozbiljniji protivkandidat Tanji Spičanović za novog šefa DPS a u Baru onda je jasno da je ovaj napad na njega naručen iz vrha Uprave policije. Tamo ovi Bečićevi idu i na blagajnu. Malo tamo, malo u ANB i američku ambasadu. Sve se zna dobri moji.
22.06.2019 12:32
Šestanski zet
Šestanski zet: Opet potcjenjujete Rada Vujačića. On preko kuma Roćena završava bre sve, svi su boranije za njega. To je završeno već, živi bilo pa vidjeli. Intimno, vazda sam za Ljuba.
22.06.2019 12:37
B B B
B B B : Šta će čovjek kad se ne razumije u zakone
22.06.2019 12:50
Mikloš
Mikloš: "Ako sam grešan šta ću-da odgivaraš pred zakonim,to ćeš..tj tako bi trebalo da je države
22.06.2019 13:18
Baranin
Baranin: Ljubo je super čovjek i volio bi da on dodje na čelo Dps,pristojan,kulturan,narod ga poštuje.Rade Vujacic je ok ali on nije Baranin i ne poznaje ga običan narod SEM ovi biznismeni tako da nije pametno rešenje Dps.
22.06.2019 15:21
Zaljevo
Zaljevo : Stavite koga hocete samo nemoj te boza crtu ili liniju nije on za taj posao on je da spija laze vara ljude to vam je bozo jankovic i dajte mu koju crtu nek se opsti covek voli belo
22.06.2019 20:42
Vodovod
Vodovod : Radite sa njim sta hocete samo nam boza jankovic (crtu ili liniju ) ne dovodi te u vodovod njega ni u policiju nisu hteli da prime da odradi pripravnicki jer znaju da je sitan diler i narkoman a poceo po zaljevu da daje pare na kamatu moze zalog krava ili tele pi pi
22.06.2019 20:49
Robin hud
Robin hud: Svi koji ruzno pisete za Ljuba Kocovica mozete pod prozor da mu plunete i za K.... C da ga uhvatite pod uslovom da vam on dozvoli. U rupu misevi zavidni.
23.06.2019 03:29
Jovo
Jovo: A dje je Janko Jankovic bozov rodjak koji je postao pored obicnog kukuruzdzije i kamatas ,e njega stavite. Janka i Isufa staru ekipu kamatasa vratite
24.06.2019 18:56
Dino
Dino: Bozo i Janko Jankovic,dva rodjaka? Njega stavite za Zaljevo ,Janka Jankovica koji preko rodjaka i kuma Isufa daje pare na kamatu
24.06.2019 18:57
Kenan
Kenan: A Bozo sve ti cvijetalo sto mace ovu staru ekipu iz zaljeva i mirovice kojima je jedini cilj bio da uzmu malo para za izbore,pocev od rodjaka ti Janka koji je 6partija promijenio dok nije zakacio lokaciju za kukuruz i onda poceo da se bavi kamatom a ko ti ga zna sto jos ima u taj kukuruz
24.06.2019 18:59
Za Zaljevo
Za Zaljevo: Ocigledno je tvoja ljubomora toliko evidentna da se ne moze opisat,jer i u par komentara na druge naslove tvoj pravopis je evidentan , nemoj da si zavidan i ljubomoran jer te vjerovatno isti Bozo crta provalio da si prevarant cim ovako pises za njega .... A vjerovatno si mu i neki rodjak pa si ovoliko ljubomoran .
24.06.2019 22:10
Za Vodovod
Za Vodovod: Malo si se prepao Boza ,polako ,ako budes radio posao svoj kako treba nemoj se brinut nego se bojim da si naviikao da lelelmudas kao dostina vas iz Vodovoda pa necete moc vise jer Vas Bozo crta sve dobro poznaje .
24.06.2019 22:12
Drugovi iz celuge te zna ko si
Drugovi iz celuge te zna ko si: Od ovog smrada seljackog iz zaljeva sto je do juce kosio livade i cuvao krave sad mi izigrava nekog a udusu je seljacina odvratna diler narkoman lazov i veliki kockar i prevarant pa mi te bozo jankovicu crto ili linojo odlicno znamo i bilo koji komentar pozitivan za tebe da se napise to mi svi znamo da ti pises nismo budale da nas takva budala pataloska koji laze pa cak i sebe ubedi da je to istina sikter u tvoje livare
25.06.2019 07:16
Bozo livarac
Bozo livarac : Bozo crta on se nagrdi od crta i linija i dere se milo milo milo koda ga je milo napravio a 100% dps mu se smiju i sprdaju kolika je budala sestanska iz livara idi muzi krave i koso livade budalo neotesana zena te bije ne smijes od zene pisnut a ne ti da mi vodis partiju no on koliko povuce tih crta i linija nije ni svestan da mu se ceo bar sprda bozo jankovic spiun kockar prevarant lazov i velika velika dzukela pozdrav od drustva iz celuge znamo te ko si i sta si evo te dodje ko jelena karleusa sa skandalima na barski portal no se on dici sa ovim to je takav profik ljigova
26.06.2019 23:57
Đok Jonkaj Ljjare
Đok Jonkaj Ljjare: Ne dirajte tog Boža-crtu on je ponos DPSa
28.06.2019 10:11
Zaljevo i celuka
Zaljevo i celuka : Eee nesreco od boza jankovica ko je na tebe ljubomoran i zavidan za te cio bar ko si i sta si pravi si kristijan golubovic pataloske lazovcine i budala imas pricu i hvalisanje ko on e njegov si rang i osobina
29.06.2019 06:52
Za boza
Za boza: Sto bi bili ljubomorni na tebe bozo ? Nebio niko ko ti i nemao tvoje jadne i bedne osobine lazov,spiun,diler,narkoman,kockar i td i td i da neko bude ljubomoran i zavidan na takvu klosara i seljacinu
30.06.2019 19:33
Dedo Stari Bar
Dedo Stari Bar: Jadno je što ti se i ime spominje.Jadnije individue od ovog Boža-crte teško je naći.
02.07.2019 10:08
Branka
Branka: Jesu li Ljubo i Zarija ridjaci po zenama ili nesto tu ima?
03.07.2019 18:26
Topolica
Topolica: Jesu Branka po ženama.Prva žena Ljubova je svastika Zarijina...a djeca su sestre odnosno brat od tetke.Je li sporno nešto Branka.Srbi li te što?
06.07.2019 00:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar