Ћирилица Latinica
21.02.2018.
Друштво

Институт за биологију мора критиковао насипање сутоморске плаже Штрбине

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Званично непознате особе неовлашћено су ових дана земљом затрпале познату сутоморску плажу Штрбине, што је изазвало револт мјештана.

Из Покрета за уређење Сутомора саопштили су да је ријеч о „уобичајеној активности локалних тајкуна, којима је најлакше да у море истоваре земљу из ископина за своје зграде и виле, које углавном граде без грађевинских дозвола, и уз прећутну сагласност инспекције и локалних власти“. Критике су стигле и из Института  за биологију мора из Котора.

„Насипање плаже земљом као што је на жалост последњи случај на плажи Штрбине код Сутомора није дозвољено јер то проузрокује низ негативних последица.

Прије свега спирањем насута земља доспијева у море и изазива велико замућење које негативно утиче на биљке којима је потребна свјетлост за процес фотосинтезе, као и на филтраторне организме који бивају загушени суспендованим честицама” – наводи се у реаговању Института за биологију мора.

Додаје се да се на овај начин мијења количина органске материје у води, што може изазвати цвјетање мора, тј. пренамножавање микроскопских организама и ланчане последице у вези са тим.

„Оно што је најочигледније је да је шљунковита плажа затрпана земљом тако да организми који су ту живјели бивају потпуно затрпани, а и атрактивне шљунковите плаже више нема“ – истичу из Института.

Објашњавају да су шљунковите плаже сачињене од наслага ситног камења које је под абразивним утицајем мора.

„С обзиром да при јачем таласању мора долази до помијерања подлоге, заједно са пјешчаним и муљевитим подлогама спадају у групу помичних дна. Живи свијет на шљунковитим плажама је оскудан јер еколошки услови на њима веома варирају, нпр. у горњем дијелу плаже то је само прскање воде, док је у доњим дјеловима за вријеме плиме плажа у потпуности покривена водом.

На плажама се некада појављују и наслаге детритуса, поготово лишћа морских трава које обезбјеђују органску материју као и специфично станиште за неке организме. Осим тога велике накупине остатака морских трава умањују снагу таласа и чувају обалу од ерозије.

Међутим, због потреба туризма плаже се чисте од биљног детритуса као и од разног чврстог отпада који ту доспијева и човјек у љетњим мјесецима постаје доминантни 'становник плажа' „ – поручују из Института за биологију мора.

Коментари
Ivko
Ivko: Sto se cudite, to Pajkovic godinama radi. sto ga imenom ne prozovete. Tajkun DPS mafije.
21.02.2018 10:39
Joko
Joko: Da ima drzave znalo bi se kako s takvima. Nego, procenti idu sefovima iz DPS -a i svi zadovoljni. Bruke jedne prodate.
21.02.2018 11:04
Jovan
Jovan: Pajkovic ko da je sve njegovo,jado jadni u istu kosulju deset godina kariranu...veliki biznismen...
23.02.2018 08:20
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар