Ћирилица Latinica
05.11.2018.
Друштво

Исламска заједница: Оштра осуда вандалског чина!

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Меџлис Исламске заједнице Бар оштро је осудио  вандалски чин укљањања табле са именом улице Попа Васа Вукотића у Старом Бару.

У саопштењу које потписују Неџиб Ибришимовић, предсједник Меџлиса ИЗ Бара и главни барски имам Мујдин Милаими, наводи се да "Исламска заједница сматра недопустивим са цивилизацијског, вјерског, културног и грађанског становишта да се, на такав начин, било ко односи према споменима на угледне људе који су дали допринос изградњи вишевјерског и вишенационалног суживота у Бару".

Како кажу, очекују реакцију надлежних институција и у овом и у свим другим случајевима.

"Локална управа у Бару, мјесне заједнице Поље и Стари Бар, Комисија и сви субјекти који су учествовали у давању приједлога имена улица на овом подручју водили су рачуна о томе да се друштвена заједница, и на овај начин, одужи бројним угледницима Старог Бара, као и да се испоштује вишевјерско и вишенационално насљедје.

Исламска заједница, која је преко својих референтних представника и предлога у томе учествовала, увијек поздравља такав приступ и сматра да га треба његовати и када се одлучује и о Старом и о Новом Бару, као и о свим другим дијеловима наше Општине" , наводи се у саопштењу и додаје : 

"Имена попут попа Васа Вукотића, Муфтије Карађузовића, Надбискупа Добречића, Зејнел бега Хаверића, Селим бега Мустафагића и бројна друга, трајно нас подсјећају на те угледнике и како су, у тешким временима, људи уважавали једни друге, градили и чували мултуетнички склад и универзалне етичке вриједности стављали испред свих краткорочних и парцијалних интереса.
Сматрамо да и у овим временима требамо сви заједнички његовати те вриједности и доприњети смиривању тензија и не допустити да било чији чин или реторика угрозе вишевјерски склад у нашој Општини.

Исламска заједница је свјесна те одговорности и, као и сваки пут до сада, својим институционалним дјеловањем даће допринос на том пољу, дубоко вјерујући да је мутивјерска и мултиетничка стабилност највече богатство и нашег града Бара и наше државе Црне Горе".

Подсјетимо, табла са именом Улице Попа Васа Вукотића у Старом Бару није преживјела ни 24 сата, јер су је за сада непознати вандали ишчупали заједно са стубом на који је прије три дана постављена, и тако је под окриљем ноћи бацили у двориште цркве Светoг Николе, која се налази у непосредној близини те улице. У тој улици живе искључиво муслиманске породице. Увиђај су обавили припадници барског Центра безбједности.

Коментари
Luka
Luka: Svaka cast komsije. Vi ste pravi Barani. Ovo su uradili dodjosi iz Rožaja, to niti jedan musliman pravi barski ne bi pomislio. Niti jedan čovjek uostalom, ne samo musliman.
05.11.2018 15:21
Aida
Aida: Rozajcima da pljunete pod prozor,majmuni!
05.11.2018 17:50
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Biskup dobrecic pop Rađenović Odžak karadjuzovic pravi heroji iz rata Čavlović cetkovic zaboravljeni su Andrija miranovic Peko soc Tomas Marković S hajdukovac blato sjekloca doktor žarko smrt fašizmu sloboda narodu
06.11.2018 07:36
Za Aidu
Za Aidu: Aj Aida odakle si dosla...vazi pljunucemo vam pod prozor al u Rozaje...Uzjahali ste irvasi nas barane nikako da shvatite da nema odje ene i eve...Aj polako
06.11.2018 14:36
za vaska
za vaska: Vasko, a kakav si ti srbin mrco, nemoj pljuvati po precima
06.11.2018 15:24
085
085: KO SE SJECA BARA PRIJE DEVEDESETIH MILINA BOZJA SVE STO JE TREBALO ZAVRSAVAO SI U BAR I UZ POMOC VIDJENIH BARANA I ONDA NAS ZADESI RAT ZA MIR PA DODJOSE SRBI IZ BOSNE HRVATSKE KOSOVA PA ONDA OVI NASI SRBI ILI POSRBICE SA SEVERA PA PA ROZAJCI PAZARCI BELO POLCI PA AJD SE SADA SNADJI JADO MOJ BARSKA VEZA TI VISE SLABO STO ZNACI A PRAVOG BARANINA MOZ VIDJETI JEDINO KAD NEKO UMRE BILO PRAVOSLAVAC MUSLIMAN ILI KATOLIK JOS TO NAM JE OSTALO TO NAM NEMOGU UZETI UZELI SU NAM RADNA MJESTA NASELJA PLAZE POKUSAVAJU I CRKVE I DZAMIJE STA DA RADIMO ILI DA SE MI SAD SELIMO ILI TRPIMO SRETNO NAM BILO DRAGI BARANI.
06.11.2018 22:32
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Jutros je objavljeno da su prvi put tri muslimana ušla u američki kongres. Na topolici nazvanoj po topoli zavičaju karadjordjevica koji sagradiše dvorac Petrovića su zaposljeni sve nacije osim kod privatnika muslimana gdje zapošljavaju samo pripadnike svoje nacije.
07.11.2018 10:52
Za Vaska
Za Vaska: Odnekud se pojavi Vasko e sad dali je to mnogo vazno sa stare raskrsnice pa jos i Srbin nesto mnogo titula vidim da si izgleda dokon javljas se na svaki komentar cak znas dje ko radi ko koga zaposljava pa DPS zaposljava svojeSD svoje Bosnjaci svoje Srbi svoje sto je tu cudno a za tvoju informaciju novo otvorena benzinska pumpa na VIR od 16 radnika 14 su iz Crmnice tako poneki put je bolje nista ne pisati nego pisati reda radi kao u ovom slucaju ti.
07.11.2018 12:40
1
1: žžž
07.11.2018 14:26
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Aidu: napisah, nisu dali: lijepo tibime dadose po rodjenje- znaci vracas se odakle si dosla, samo si u posjetu. Bolje da su ye nazvalib AIBA- ali takvi pokajnici nemaju mjesta. Nije ti nista jasno. Naravno; uci i naglas pjevaj Kur'an, znaces i pljuvaces po sebi.
07.11.2018 21:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar