Ћирилица Latinica
09.05.2019.
Друштво

"Испарило" 217.000 евра за Дневни центар

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Питање Дневног центра за дјецу с посебним потребама није ријешено дуже од десет година, и поред сталних обећања челника Општине и Министарства рада и социјалног старања.

Подсјећања ради, још док је предсједник општине био Жарко Павићевић са тадашњим министром рада и социјалног старања Фуадом Нумановићем, на састанку одржаном 13. фебруара 2013. године, договорено је да до краја те године Бар добије савремени Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју, који ће омогућити квалитетан боравак, инклузивно образовање и интеграцију ове дјеце. И у вријеме предсједавања општином др Зорана Срзентића, и министровања Предрага Бошковића и Зорице Ковачевић најављивано је да Дневни центар само што није завршен, али пројекат до данас није реализован.

Раније је најављивано да је одређена локација за Дневни центар у дворишту Основне школе „Мексико”.

Професор у пензији Слободан Вуковић преко НВО „Осмијех” активно помаже дјеци која имају сметње у развоју преко 17 година. Он подсјећа да је Општина добила 217.000 намјенских средстава за градњу Дневног центра.

"Општина је за ову намјену 2009. године добила 137.000 евра, а садашњи министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић казао нам је да је Општини уплаћено још 80.000 евра за Дневни центар. Надам се да ће бити помака, мада то чекање заиста дуго траје, иако је Дневни центар неопходан. Ако се не зна гдје су паре завршиле, требало би покренути питање кривичне одговорности. Паре су добијене од Комисије за расподјелу дијела средстава од игра на срећу, и то се може видјети на сајту комисије. Не зна се ни тачна локација, више пута је мијењана, али наводно је последњи пут речено да ће се Дневни центар градити код ОШ „Мексико" - каже Вуковић.

Према његовим ријечима, Бар је један од ријетких црногорских градова који нема Дневни центар...

"Дневни центар имају Плав, Беране, Рожаје, Мојковац, Бијело Поље, Пљевља, Никшић, Цетиње, Подгорица, Улцињ, Херцег Нови, Будва је добила на коришћење опремљен простор од 137 квадрата... У Бару, нажалост, нема пара иако су уплаћене, а дјеца годинама чекају. Замислите људе које имају дијете с тешком сметњом.

Они морају да живе живот. Ти родитељи имају потребу да негдје пођу, али ако немају код кога да оставе дијете, они су онемогућени да оду код љекара, на свадбу, сахрану... Зато, поред осталог, постоје дневни центри, да би се дјеца могла повјерити стручним лицима на неколико сати" - каже Вуковић.

Из Општине су, вели он, добили информацију да су  урадили пројекат и одредили локацију кроз планске документе, а на Министарству просвјете и Министарству рада и социјалног старања је да регулишу питање власништва пошто је земљише власништво Министарства просвјете.

Извор: "Дан"

Коментари
Ratko
Ratko: krivicna prijava protiv Opštine je rješenje. Mada ovdje suda nema, ovo je privatna prćija.
10.05.2019 00:05
Tri kule
Tri kule: Odličan primjer na kakvom moralnom dnu se nalazi ovo društvo.Krasti pare namjenjene djeci sa posebnim potrebama..suvišan je svaki komentar.
10.05.2019 00:10
Bratko
Bratko: Sve lopov do lopova SD I DPS dok oni ne sjasu sa grbace ovog glupog naroda nema srece u CG. Svoje vreme no je kralj Nikola rekao oj narode stoko moja I bio 100% u pravu.
11.05.2019 02:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar