Ћирилица Latinica
29.01.2019.
Друштво

И Апелациони суд потврдио: Бабовић плагирао магистарски рад

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Апелациони суд Црне Горе одбио је жалбу Милана Бабовића из Бара и потврдио дјелимичну пресуду Привредног суда од 9. новембра 2017. године према којој је утврђено даје плагирао магистарски рад, објавила је "Побједа".

Бабовић је функционер Демократске партије социјалиста, а овај случај у судској процедури био је неколико година.

Привредни суд је прије двије го дине, по тужби Подгоричанина Петра Мартиновића против Бабовића и Универзитета Медитеран, пресудио да је Бабовић прекршио закон и повриједио ауторско право.

Како је утврђено, Бабовић је од Мартиновића преписао дјелове из магистарског рада на тему “Туристички производ Црне Горе и стратешки правци његовог развоја” и пренио их у свој рад “Утицај капиталних инвестиција на развој туристичке привреде у Црној Гори”.

Пресуда се, међутим, сматра дјелимичном, јер се у поступку прво утврђује да ли је повријеђено ауторско право, а онда када постане правоснажна, суд одређује износ настале штете.

Бабовић је у жалби оцијенио да је погрешно примијењено материјално право, због чега је затражио од Апелационог суда да преиначи пресуду и одбије тужбени захтјев као неоснован. Паушалан је, како је навео, закључак Привредног суда да је повриједио ауторско право Мартиновића, јер “, суд не располаже стручним знањем да из радова странака раздвоји њихово ауторско знање од научних сазнања других аутора и чињеница као дијела стварности, нити је то могао закључити само читањем”.

Истакао је и да плагијат представља преузимање научне идеје, те да првостепени суд “није објаснио коју научну идеју је наводно преузео од Мартиновића”.

“На странама магистарског рада тужиоца (Мартиновића) садржане су дефиниције, појмови, методе, принципи, упутства, статистички подаци, графикони, слике, табеле, шеме, научне чињенице…, које не могу бити његова духовна творевина, већ их је преузео од других аутора или су дио стварности”, навео је у жалби Бабовић.

Спорио је и надлежност суда да утврђује да ли је неки магистарски рад плагијат, наводећи да је за то надлежан универзитет, те да током израде рада није утврђено да се ради о плагијату, већ је његов рад прихваћен, а потом га је он и одбранио.

Ове тврдње Бабовића, према оцјени Апелационог суда, немају утемељења.

“У поступку пред Привредним судом нијесу учињене битне повреде одредаба парничног поступка на које се жалбом указује. Пресуда је донијета на основу правилно и потпуно утврђеног чињеничног стања и уз правилну примјену материјалног права”, наведено је у пресуди, у коју је Побједа имала увид.

Оцијенили су да је изрека пресуде Привредног суда јасна и разумљива. Прецизирали су да је утврђено да је Мартиновић у мају 2003. године, на Економском факултету Универзитета у Љубљани, одбранио магистарски рад, а Бабовић у септембру 2011. године, на Факултету за туризам у Бару, Универзитета Медитеран.

“Он (Бабовић) није цитирао изворно дјело, име и презиме тужиоца (Мартиновића) као аутора и поријекло преузетог текста, те је тиме повриједио морална права тужиоца као аутора прописана чланом 16 Закона о ауторском и сродним правима”, истакнуто је у пресуди Апелационог суда.

Привредном суду, како су утврдили, није било потребно стручно знање како би утврдио је ли овдје ријеч о плагијату.

“Повреду каква је предметна (сличност и разлике два магистарска рада), првостепени суд је могао цијенити као фактичко питање, по својој слободној оцјени и то на начин на који је то учинио и о томе у својој одлуци дао јасне и детаљне разлоге, а то је читањем и упоређивањем магистарских радова. Стога није било потребно на те околности ангажовати вјештака одговарајуће струке. Ово тим прије што је у питању очигледно преузимање дјелова писаног ауторског дјела тужиоца”, навели су из Апелационог суда.

Истакли су да је Бабовић из магистарског рада Мартиновића преписао, без измјена, дјелове магистарског рада и то: реченице, пасусе и цијеле стране, све без његове сагласности и без означавања аутора. Поткрепљујући да је Бабовић дословно преписао рад, подсјећају да чак није измијенио ни “податке који су се стварно промијенили у међувремену од израде рада тужиоца до израде рада туженог, као што су подаци у односу на националне паркове у Црној Гори”.

Привредни суд је још у октобру 2016. године донио пресуду да је Бабовић плагирао магистарски рад. Апелациони суд је тада, поступајући по жалби Бабовића, укинуо ту пресуду, у априлу 2017. године, и предмет вратио на поновно суђење, јер је, између осталог, оцијенио да је учињена битна повреда парничног поступка.

Коментари
Strahinja
Strahinja: U ovakvoj razvratnoj drzavi, sa devalviranim i naopakim sistemom vrijednosti, ovaj kriminalni čin Baboviću će biti samo jedan veliki plus za napredovanje u lopovskom DPS-u. Pa pogledajte te mlade ljude u barskom DPS-u, sve je to nepismeno, na nivou debila praktično. Izuzetak je gradonačelnik, ali on i nije više tako mlad. Dušan je inteligentan i obrazovan momak, a politička nula, podrazumijeva se. Ali durgi niko od te mladje generacije, sve bitange i propaliteti, koliko samo narkomana i narko dilera ne daj Boze dragi.
29.01.2019 10:59
STOJAN
STOJAN : Sto ocekivati od clanstva DPSa nego nepismene ljude koji umiju samo da prepisu neciji rad i jos se bune . Da je ovo normalna zemlja ovaj nepismeni Babovic bi krivicno odgovarao , ali posto je ovo privatna tvorevina DPSa nista od toga . Pa pogledaj te mlade dpsa sa BOZOM na celu sve debili narkomanski i ovakva marva da ti prestavlja Mladost Bara uzas.
29.01.2019 13:58
SUBNOR
SUBNOR: Nije to Milančetu jedina sklonost. Voli on i neke druge stvari. Pitajte Boža durexa!
29.01.2019 14:08
Vidar
Vidar: Licno ga je gurao Srzentic, a sve je pocelo kada ga je bivsi ministar zdravlja Bobo Radunovic, dok je ovaj jos bio direktor bolnice, zvao da mu preporuci, cak se i Branki zalio da je pod pritiskom i da ne zna sto ce. Obecao mu je da ce u kabinetu biti savjetnik za informisanje, Ali je pukla afera oko plagjata pa se Zoki distancirao. Otac Milanov je Zokiju platio put u Juznu koreju na specijalizaciju. Kao sto je DK placao Lomiju. Istrazite slobodno.
29.01.2019 14:36
Буче
Буче: е што обрука овај нас Васојевиће. Но није без себе, теке ....
29.01.2019 15:45
Interventi vod
Interventi vod: Ima neke sexi oči, ja bi ga ..... da je žensko
29.01.2019 15:47
BENJO
BENJO: A kad će pregledati još jednom djelo bivše ministarke, a danas ambasadorke Sanje???
29.01.2019 20:19
Franeta
Franeta: Milan Baobvic i Novak Uskokovic bivsi urednik CG Informera su bili jako bliski i intimni.
30.01.2019 11:45
Sale
Sale: Prica se da gospodin Magistar voli i neke druge stvari da posudjuje od drugih muskaraca...d....
30.01.2019 19:13
LOLA CG
LOLA CG: Ovoliko vremena, kitio se tudjim, a u DPS- u to je odavno u modi. I mene bi izrekli drakonske kazne, a on ce napredovati. Klasican gest u montenegru za monyenegrine.
31.01.2019 10:31
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar