Ћирилица Latinica
11.04.2019.
Друштво

И Барани у акцији "Срби за Србе": Уручена помоћ за 18 породица на Космету

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

Хуманитарна организација Срби за Србе спровела је нову велику акцију помоћи на Косову и Метохији у склопу које је помогнуто 18 породица, а свој допринос дали су и грађани Бара.

Укупна вриједност испоручене помоћи износи 3.469.600 динара.

Активности те организације у јужној српској покрајини  су по обиму помоћи 2018. године  године до сада рекордне у протеклих 13 година. Тиме су, како су објавили на свом сајту, успјели значајно да смање дугачак списак породица које имају на чекању за помоћ.

Овог пута акција је спроведена захваљујући редовним донаторима  организације, турнирима Тројка из блока у Будви, Тројка из блока у Бару, Тројка из блока у Лас Вегасу, Тројка из блока у Блоку 30, првом Позоришту из блока у Београду, слатком палачинка дружењу у Берлину и добротворном концерту у Антверпену.

Акција је, као и увијек, реализована уз значајну логистичку помоћ Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића" и манастира Високи Дечани.

Акцију су након посјете манастиру Грачаница започели у селу Прилужје гдје су помогли породици Стојана Арсића (45). Са њим живе супруга Јасмина (40) и дјеца Никола (20) и Николина (17). Од примања имају пензију од 18.000 динара и дечји додатак од 2.500 динара. Још прије рата 1999. године су започели изградњу породичне куће на којој је одрађен само темељ, а сада имају жељу и потребу да наставе са изградњом. Стога су им обезбиједили грађевински материјал како би могли да покрију радове до плоче. Конкретно, за 1.500 евра набављени су блокови, цемент, беомал, песак, арматура, мрежа, даске.

Недалеко одатле у селу Племетина су посјетили Далиборку Бањац (42) која као самохрана мајка брине о троје деце – Анђели (18), Василију (14) и Вукашину (4). Живе само од пензије од 18.000 динара и дечјег додатка од 7.500 динара.

Далиборкин супруг је недавно преминуо од болести, а док је био жив су подигли кредит у нади да ће се излечити. Како би им олакшали ситуацију у тешким тренуцима обезбиједили су им у вриједности од 770 евра веш машину, замрзивач и два кревета.

Пут је екипу из организације "Срби за Србе" вратио потом у Грачаницу код породице Ивана Стојковића (32). Са супругом Валентином (28) брине о синовима Страхињи (4) и беби Андрији који је недавно рођен.

Они тренутно живе као подстанари, али су започели изградњу нове куће коју не могу још увек да заврше. Имају једну плату у кући, али је то недовољно за текуће трошкове и изградњу куће.

Стога су им са 2.000 евра донације обезбиједили изолацију и фасаду за кућу. У тренутку посјете мајка и једно дијете су били у болници.

Близу Грачанице је и село Нови Бадовац. Ту су посјетили породицу Недељковић коју чине отац Милорад (50) и ћерке Илинка (22), Валентина (20) и Александра (9). Од примања имају социјалну помоћ и минимални лични доходоак од 11.000 динара. Обезбиједили су им помоћ у виду куповине кревета, ормара и дијела кухиње у укупној вриједности од 400 евра.

У истом селу су били код породице Васић. Игор (31) и Јелена (28) имају већ троје дјеце – Александра (10), Огњена (8) и Анђелију (4). Од сигурних примања имају само социјалну помоћ и дјечји додатак.

Обезбиједили су им веш машину, један кревет на спрат и ормар у укупној вриједности од 560 евра. Васићима је тај дан била крсна слава, а екипу "Срби за Србе" као прве госте су почастили са домаћом ракијом.

Следеће место које су посјетили била је Доња Гуштерица. Ту живи породица Николић коју чине Владимир (24), Санела (22) и њихов син Вељко који има 6 мјесеци. Такође примају само социјалну помоћ и дјечји додатак.

Пошто станују приватно, а газда се одселио који ће однијети покућство, те су породици набавили кревет, фрижидер, замрзивач, веш машину и електрични шпорет. Укупна вриједност помоћи је 1.100 евра.

У селу Извор запутили су се код породице Синише Димића (47) који са супругом Сузаном (42) брине о Далибору (11), Дамњану (8) и Михајлу (6). Имају једну плату и минималац, а као вриједну вишечлану породицу подржали смо их набавком грађевинског материјала за завршетак куће, конкретно за изолацију и фасаду. Укупна вриједност помоћи је 2.500 евра.

Из Извора су отишли  у Прековце да обиђу породицу Пешић коју чине Горан (43), Милијана (30) и ћерке Анастасија (8) и Андријана (2). Живе од минималца и дјечјег додатка. Њима су такође обезбиједили грађевински материјал за изолацију и фасаду куће у укупној вриједности од 1.200 евра.

Радове су привели крају прије  посјете екипе из организације "Срби за Србе", тако да су их са великом захвалношћу дочекали испред јако лијепе куће.

Породицу Максимовић из Коретишта чине Лазар (43), Снежана (30) и деца Лука (5), Миланија (9) и Лана (3). Имају минималац, социјалну помоћ и дјечји додатак од примања. За Максимовиће обезбијеђени су у вриједности од 2.500 евра ПВЦ столарија, фрижидер, замрзивач, веш машина и комплетна кухиња.

Затим су породици Горана Ничића (46) из Горњег Ливоча обезбиједили грађевински материјал за надоградњу једне собе. Породицу поред Горана чине супруга Сузана (30), син Лука (14), ћерка Анђела (12) и близанци Милан и Милица (4 месеца). Одмах поред њиховог дворишта налази се школа у коју иду шиптарска деца од којих повремено трпе провокације. Пошто породица доста скучено живи за њих су издвојили нешто више средстава у нади ће бити довољно за доградњу. Издвојено је укупно 3.500 евра донација.

Затим смо у селу Горње Кормињане били у домаћинству Славише Савића (42), Гордане (29) и њихове дјеце Виктора (5) и Викторије (1). Примају социјалну помоћ и дечији додатак. Супруга Гордана је доста болесна и живе у кући њених родитеља. Пошто граде нову кућу била је потребна помоћ око опремања купатила (1.300 евра) и увођења електричних инсталација (700 евра). Укупна вриједност помоћи је 2.000 евра.

У селу Стрелица живи породица Максимовић коју чине самохрани отац Микица и ћерке Николија (8) и Милица (7). Са њима је и Микицина мајка Велка (79). Код Максимовића је веома тешка ситуација, а да би им  бар мало олакшали живот са 1.000 евра донације хуманитарци из организације "Срби за Србе" обезбиједили су електрични шпорет, фрижидер, замрзивач, ормар, сто и столице.

Ристићи живе у Јасеновику. Породицу чине Милан (30) и његов син Лазар (3), а са њима су ту и Миланови родитељи Негован (55) и Славица (50), као и браћа Жарко (25) и Риста (17).

Најстарији члан домаћинства је Лазарев предеда Аранђел који има  88 година. Живе од једне плате, једне пензије и минималца. Обрађују земљу и имају двије краве. Њима је ова организација помогла са 2.000 евра што је утрошено на набавку изолације и фасаде за кућу, као и ПВЦ столарије.

У селу Сушица помоћ ове организације добила је породица Андрејевић. Породицу чине Владица (40), Далиборка (37), Миљан (18), Надица (13) и Андреа (4). Живе од једне плате, а однедавно су приморани и приватно да живе.

Прије пар година су започели и кућу да граде, али су стали са радовима јер нису били у финансијској могућности да наставе. У вриједности од 2.000 евра обезбиједили су им ПВЦ столарију за кућу. Последња породица коју су помогли у косовском дијелу јужне српске покрајине у селу Грнчар била је породица Гвоздена Станојевића (44) који са супругом Данијелом (38) подиже ћерку Ивану (17) и синове Драгана (14), Николу (13) и Дејана (3).

Драган има тумор на нози и више пута је оперисан, а од општине добили су нову кућу. Од примања имају једну симболичну плату и дјечји додатак. Обезбијеђена им је помоћ у виду фрижидера, електричног шпорета и замрзивача у укупној вриједности од 750 евра.

Затим су тежиште акције пребацили у Метохију гдје су помогли три породице. У Ораховцу суРадићима обезбиједили двије каце од по 1.000 литара за држање вина у вриједности од 1.500 евра.

Породицу Радић чине Благоје (53), Оливера (44), Јован (25), Стефана (22), Димитрије (16) и Атанасије (11). Радићима ће то бити од великог значаја пошто планирају још озбиљније да се баве производњом вина.

У селу Кош за породицу Лазић су обезбиједили мотокултиватор у вриједности од 2.400 евра, а Фондација "Делије" им је купила приколицу.

Породицу чине Звонко (48), Јасмина (34) и дјеца Анастасија (14), Александар (13) и Томица (9). Дио средстава за помоћ Лазићима обезбијеђен је на недавном добротворном концерту Селене Трифуновић под називом „Срцем за Косово“ који је одржан у цркви Светог Ђорђа у белгијском граду Антверпену.

У селу Живињане у Средачкој Жупи недалеко од Призрена помоћ ове организације добила је породица Стојановић коју чине деда Тихомир (63), бака Олга (52), Александар (31), Јелена (27) и њихова ћерка Милица (3).

У питању је једина српска повратничка породица у том селу, а мала Милица је најмлађе дијете које иде у призренски вртић. За њих су купљене две краве у укупној вредности од 1.500 евра. За ову акцију стигле су донације са разних страна широм свијета.

"Јако нам је драго да о Косову и Метохији брине толико људи и да на конкретан начин показују да наш народ није заборављен и да никада неће бити препуштен сам себи. Заједно смо успјели да помогнемо чак 18 породица, а већ увелико припремамо наредне акције. Потребе су велике, па позивамо све добре људе широм свијета да наставе подршку нашој организацији која представља сигуран канал између донатора и угрожених породица. У 2018. години смо успели да усмеримо убједљиво највише помоћи до сада у протеклих 13 година постојања што представља велики успјех, али доживимо га сви као подстрек за даљим подвизима" - навели су из организације "Срби за Србе".

Коментари
Иван
Иван: Свака част! Најугроженије породице су помогнуте!
11.04.2019 15:06
LOLA CG
LOLA CG: Bogu hvala da sve sami ne pojedemo. Valjda Bog pokaza pu da je krajnje vrijeme s njim krenuti. Blagosloven bio ko god nevoljniku pomogao.
11.04.2019 15:08
Nada
Nada: E,hvala Bogu da postoje još uvek dobri,humani ljudi u CG.Mislila sam da su izumrli odavno.Svaka čast za ljudskost!
11.04.2019 15:16
Robin Hud
Robin Hud: Akcija je za pohvalu na jedan nacin a na drugi vi ste im od mogli a evo I zasto. Vi ste pobjegli u Srbiju i CG I sad odavde njima dajete laznu Nadu bolje da I'm obezbijedi te da I oni odu za Srbiju po onoj teoriji svi Srbi u jednoj drzavi. Tamo medju Tim divljacima njima nema opstanka to je sve sarena laza. A ako vi mislite da ja grijesim sto se vi nevratite tamo nego navija te odavde iz civilizacije. CG primorje je mnogo skupo ali zato u selima po Srbiji mogu da se nadju Kuce po bagatelnim cijena to po me i bi bio pravi potez a ne u godinu dana dati I'm po 300-500 eura I tome slicno. U pamet se braco Srbi prodao vas je Milosevic a sad ce i Vucic. Neka vam kazu ovi dusebrznici Dacic I svi ostali kolko je milijardi izneseno iz Srbije po Evropi I Svijetu dok ste vi brani li Kosovo I Metohiju. I sad isto oni iz Srbije vam ponovo daju laznu Nadu. Ima jedna izreka ko me prevari prvi put ubio ga bog ako me prevari drugi put ubio bog I njega I mene a ako me prevari I treci put ubio bog samo mene. Pozdrav.
11.04.2019 16:30
Slobo
Slobo: Robin Hude, pametujes previse, umjesto da pomognes ako mozes. Ja sam dao koliko sam mogao, a nisam pobjegao ni u Srbiju i u Crnu Goru, no sam rođen u Bar, i nikad nisam na moju zalost bio na Kosovo. Ali cu poci, dace veliki Bog. Ti si u problemu velikom.
11.04.2019 16:37
Za Sloba
Za Sloba: Jes ti ruzno ime. Kazes da sam u prblemu ti my dodjes ko doktor. E pa fukaro ja nisam u prblemu nego na cemu si ti jesi li popi terapiju ili povuko Crtu. U rupu Blavoru jedan nisi prozvani I ne javlja se.
11.04.2019 17:05
Slobo za Robin Huda
Slobo za Robin Huda: Mrs gade kompleksaski. Blavor ti je majka, jadničku.
11.04.2019 17:19
za sloba i robin m .da
za sloba i robin m .da: Mir sa vama jos malo je vaskrs,ko moze nek pomogne!Amin!
11.04.2019 18:22
Robin hud
Robin hud: Bravo druze. Ali vidis ima ovih sto to neznaju a pametuju I jos vrijedjaju a neznaju ko I'm glavu nosi. Pozdrav za tebe.
11.04.2019 19:08
a
a: Treba tom narodu pomoci koliko ko moze. Daj Boze da i ovog ljeta bude turnir u Baru. Neka se zna da mislimo na njih.
11.04.2019 19:14
B.
B. : Vi cete ih usreciti jer mislite na njih pa I milosevic I'm je na Gazimestan rekao niko ne smije da vas bije I sta bi biju sipci I bije I nato pa I'm je onda porucio volim I ja vas. Demagogija.
11.04.2019 21:45
a
a: znam da te ova vijest gadja tamo gdje boli. Tvoj komentar je potpuno nebitan na ovu temu
12.04.2019 13:17
B.
B. : Ti sklempo dodjes ko neki doktor znas dje koga boli. Ajde pogodi koje jajce me boli dobices od sake do lakta. A tebe boli bojler izgleda je prazan. Ti si blavoru mnogo bitan pa mozes da diskutujes na ovu temu izgleda si dao nekih corih 20 eura I mislis na njih a to je za njih mnogo vazno. Dobijali su oni mnogo laznih obecanja od tebi slicnih navijaca I ne prdinjaj vise nego pravac Kosovo budi tamo mjesec dana pa ces onda drzati govor. Tisina Bre misu u rupu.
12.04.2019 14:45
Za sloba
Za sloba: Kazes da nisi nikad bio na Kosovo ali se nadas da ces poci, oces ali znas kad, kad na vrbu rodi grozdje ili na K.... Nikne nokat. Samo ti navijaj I drs se Bara smokljo jer da jednu noc tamo zanocis bi se uneredio ko mala beba razumjeli Mufljuzu.
12.04.2019 14:53
a
a: Koliko samo frustracije u jednom komentaru. Ne znam ko ti je sta rekao. Samo si potvrdio moje rijeci gore. Ne interesuje me vise pisi sta hoces. Nemam preca posla nego da se raspravljam sa budalama
12.04.2019 17:08
B.
B. : U pravu si ti mislis da sam ja budala ja to isto mislim za tebe znaci 1 : 1 I da stavimo tacku.Ovo se svodi na ono jeli starije jaje ili kokoska.
12.04.2019 21:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar