Ћирилица Latinica
10.08.2021.
Друштво

И званично трајни печат на једину истину: СПЦ у Црној Гори од 1220. године

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Неокомите и ДПС са сателитима су “на апаратима” – могао би да буде резиме реакције бившег режима након што је потврђена информација да је смијењени министар правде др Владимир Лепосавић евидентирао да СПЦ на териротији данашње Црне Горе постоји од 1220. године!

Ова необорива историјска чињеница, руководила је прије десетак година и блаженопочившег митрополита Амфилохија да на притиске Ђукановићевог режима да региструје СПЦ у Црној Гори затражи да њено постојање буде евидентирано управо од 1220. године! Такав захтјев митрополит Амфилохије послао је 2011. године тадашњем предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу и на њега никада није добио одговор.

Што није стигао да реализује по многима највећи православни духовник овог вијека, успио је његов правни савјетник у ери борбе за одбрану светиња од клептократског режима под командом Мила Ђукановића.

Евидентирање постојања СПЦ на простору данашње Црне Горе од 1220. године почива на чињеници да је те године формирана Зетска епископија чије је сједиште био манастир Светог архангела Михаила, по којем је и острво названо Михољска превлака.

Зетска епископија је, поред тога што је била прва епархија СПЦ и претеча данашње Митрополије црногорско приморске. Сједиште Зетске митрополије је, наиме, након што су Млеци уништили манастир и потровали свештенство, пресељено на Цетиње 1485. године, гдје митрполит црногорско приморски столује и данас.

Свети Сава је манастир Светог архангела Михаила обновио и подигао уз помоћ свог брата Стефана Првовенчаног, и то по узору на манастир који је на том мјесту постојао у 6. вијеку, у доба Византије.

Касније, средином 14. века српски цар Душан уздигао је Зетску епископију на ранг митрополије, а баш у то вријеме је и српска црква уздигнута на ранг патријаршије а манастиру дао статус свештене царске лавре.

Да СПЦ постоји од раног 13. вијека, данас у Црној Гори свједоче многи споменици заштићени од стране УНЕСКА. Између осталих и манастир Ђурђеви Ступови који је сједиште Епархије Будимљанско Никшићке а који је задужбина Жупана Стефана Првослава, сина Великог Жупана Тихомира и синовац Стефана Немање.

Мало касније подигнут је и манастир Морача, који је задужбина Стефана Немањића, сина краља Вукана и унука родоначелника највеће српске династије Немање, рођеног у Рибници, код данашње Подгорице.

Сви ови историјски и правни факти, нажалост, нису довољни да се у јединицама бившег режима дозову свијести па је тако из НВО Иницијатива 21. мај најављена тужба против др Лепосавића, а убрзо након тога услиједиле су и сличне најаве из ДПС-а и сродних организација суштински исте “породице”.

www.24hrs.me 

Увјерење

Коментари
Марко Ивановић, Куч
Марко Ивановић, Куч: Ово је суштина и највеће достигнуће 30. августа . Заувијек остаје документ да је СПЦ од оснивања на овим српским просторима и да је уствари створила Црну Гору јер 1220 године Црне Горе нема ни у траговима, ни у најави. Господине Лепосавићу, све да нијесте ништа друго у животу урадили, а јесте много, овим сте се и у име предака и потомака, вјечно одужили Отечеству, својој Цркви и истини ради које ваља живјети. Дивим Вам се, и вјечно хвала !!!
10.08.2021 00:46
pamet
pamet: Dakle Srpska crkva u Srbiji postoji o 1921. a u CG od 1220. hahahaha kakva je ovo komedija. Ovom logikom onda moze da se veze i za osnivanje prve crkve i Svetog Petra, pa da kazu da postoji vec 2000 godina, jos od Isusa Hrista, kad nema pameti onda sve moze.
10.08.2021 08:52
Za "pamet"
Za "pamet": Prekapicitetan si, ocekujes sad da se na tvoju bilesnu provokaciju nakace normalni i da polemisu sa amebom debila? Aj, pozdravi mamu!
10.08.2021 09:06
Занковић
Занковић: Свака част Лепосавићу. Благо Бару и Црној Гори што га имају. Оавко богоугодна дјела да чини и као будући градоначелник Бара!!!
10.08.2021 10:56
Za zankovica
Za zankovica : Vodi ga "doma" 💓💓💓
10.08.2021 14:08
Nole
Nole: Bolje da se usesredimo na razvoj, da se više đece rađa, da ljudi imaju poslove. Džaba nam sve kad nestajemo
12.08.2021 11:58
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar