Ћирилица Latinica
14.01.2020.
Друштво

И то се десило: Министарство културе позвало полицију и режимске медије да више не лажу

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Црногорско Министарство културе огласило се саопштењем у коме наводи да је Црна Гора суочена  са незапамћеном кампањом ширења дезинформација, која је посљедњих седмица кулминирала након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Овим је посредно министарство на чијем је челу Александар Богдановић, признало темпирано и удружено спиновање јавности од стране Управе полиције и режимских медија, нарочито оних под најнепосреднијом контролом Агенције за националну безбједност (АНБ). Дакако, дијелом и декларативно независних медија, са јасном антиправославном и антисрпском уређивачком и идеолошком одредницом, које помажу и одређене западне агентуре стациониране у земљи и њеном окружењу.

Подсјетимо, од почетка протеста односно мирних окупљања у литијама за одбрану православних светиња у којима неријетко на дневном нивоу учествује више од 140 хиљада вјерника са  свештенством Српске православне цркве, медији препознати као режимски и АНБ-овски, преносе полицијске "процјене" тек о стотинама људи, што рекло би се циљано изазива револт изузетно бројних учесника ових вјерских окупљања. Стога је, констатоваћемо, реакција Министарства културе била више него неопходна.

"Ријеч је о организованом и координираном ширењу неистинитих вијести од једног броја медија из земље и региона, којима се позива на вјерску и националну мржњу и насиље у Црној Гори" - стоји у саопштењу Богдановићевог министарства.

Ипак, Министарство културе као најдрастичније примјере "неистинитих вијести",  види "оне да је полицијски службеник физички напао предсједника Владе, да је Црна Гора ангажовала безбједносне службе Косова, да се планирају упади у вјерске објекте и њихово отимање, да су извршени напади на државне објекте и бројне друге".

Наводи се  у саопштењу министарства и да "у овој кампањи дезинформација нијесу поштеђена ни дјеца".

Подсјећа се "на бруталан примјер кршења дјечјих права и готово свих законских и етичких обавеза медијског извјештавања из јуна прошле године, када је један портал објавио неистиниту вијест да је ученица ОШ 'Драгиша Ивановић' вршила насиље против ученика српске националности у тој школи".

"Данас смо опет суочени са објавама на друштвеним мрежама у којима су дјеца грубо злоупотријебљена у кампањи дезинформација и ширења мржње која се води против Црне Горе.

Стога, Министарство културе апелује на све медије у Црној Гори да, у складу са законским обавезама и етичким кодексом новинара и новинарки Црне Горе, не доприносе ширењу оваквих дезинформација, већ да извјештавају искључиво на истинит начин и да чињенице стављају у правилан контекст и онемогуће њихову злоупотребу.

Такође, грађане молимо да прије дијељења објава на друштвеним мрежама критички сагледавају садржај сваке информације и уздрже се од објављивања и дијељења информација које могу да узнемире друге грађане, да изазову вјерску или националну мржњу и угрозе безбједност Црне Горе.

Овакве дезинформације могу угрозити највећу вриједност свих у Црној Гори, а то су мир и стабилност" - закључује се у саопштењу.

С. Р.

Коментари
Džemila
Džemila: Nijeste mi simatični ali ovo je vaše pravo da se sprdate sa državom kad vam se ovako naguze
14.01.2020 11:50
Dejan Calovic
Dejan Calovic: Lakse i jeftinije vam je da povucete zakon, nego da unosite nemir i sve vecu zebnju medju stanovnistvom. Povucite zakon, pruzite bratsku ruku opoziciji i prekinite sa antisrpskom i antiruskom histerijom. Pozovite opoziciju u tehnicku, ili prelaznu vladu, i bez rizika po mir i ljudsku harmoniju, obezbijedite uslove za prve istorijske normalne izbore, cije rezultate nece opterecivati "fantomi" i kradja volje biraca. Tako cete uciniti zivot ljepsim i vasim nikad nenajedenim prknima.
14.01.2020 15:16
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar