Ћирилица Latinica
10.02.2019.
Друштво

Католичка црква о Црногорцима: Не признају папу, одани српству

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Марко Јацов је у књизи “Списи тајног ватиканског архива XVI-XVII вијека”, Београд, 1983, објавио извештаје которских и барских бискупа, као и неколицине католичких мисионара, адресираних на римског папу, у којима су аутентична свjедочења о српској Црној Гори.

Тако которски бискуп Хијеронимус Руска 5. октобра 1592. године извјештава Ватикан: „У цијелој бискупији има шест пароха, од којих тројица врше православне обреде, не признају првјенство тој Светој столици нити римском Папи, већ купују црквене чинове од Рашанског епископа на Цетињу (односи се на цетињског митрополита), погрешан став имају у погледу исходишта Духа Светога, поричу постојање чистилишта, а тај народ прихваћа исте оне вјерске заблуде на које сам ја веома често у својим бесједама и опоменама упозоравао да напусте заблуде, да признају истину, и да поштују неприкосновену Римску цркву, као мајку и учитељицу свих цркава…“.

Которски бискуп обавештава римску курију 1608. године: „Которски град, некад назван Askrivium… под влашћу Венецијанаца… опкољен са свих страна Турцима и Рашанима, православним шизматицима, и овде-онде заштићени планинама; угледан некада и древан, но сада крајње сиромашан (јер су ужасни Турци тирански узурпирали већи дио његове територије)…”.

Он, такође, пише Ватикану, 5. септембра 1614: „Број оних који примају Свето причешће у граду је око 1600. У утврђењу у Перасту око 1200. У околним селима живи око 500 Рашана тј. Срба, а оних који живе на територији бискупије има висе од 6000“.

Католички мисионар Доменико Бубић, извјештава Свету конгрегацију за пропаганду вјере у Риму, 1628. године: „Црна Гора је дио краљевине Србије. Има 50000 становника. Највећи дио је српског обреда под надлежношћу пећког патријарха и митрополита цетињског…“. (Архив Свете конгрегације за пропаганду вере, Рим, в. 261, ф. 358, 363 р.).

Католички мисионар Леонардис извјештава, 1638. године Свету конгрегацију: „У Црној Гори постоје 72 кнежевине, које су “све старословенског српског обреда“. (Архив Свете конгрегације за пропаганду вере, Рим, в.157, ф. VI р., XI р.).

Исти мисионар јавља 1642. године да је био на Цетињу и каже: „Тамошњи народ и црква славе светог Уроша, краља српскога“. (Архив Свете конгрегације за пропаганду вјере, Рим, в.60, ф.502 р., 460 р.).

Католички мисионар Ђовани Пасквали, извјештава Свету конгрегацију за пропаганду вере 1643. године: „У Црној Гори живе Срби шизматици и јеретици. Има их око 7000 душа“. (Архив Свете конгрегације за пропаганду вере, Рим, в.261, ф. 185 р.)

Которски бискуп Ф. Круте, извјештава Римску курију, 1. марта 1692.: „А будући да се о празницима већина… Срба, како називају отпаднике од католичке уније, скупљају у овом граду, опомињемо свештенике да им предоче стање вјечне осуде у коју долазе као чланови отпадничке цркве, уколико не признају папу као врховног поглавара, и уколико не исповиједају праву римокатоличку вјеру, и да их пристојно и љубазно, како приличи, савјетују да се у проповиједању вјере држе прописа које је за источњаке издао Едиктом пресвијетли господар наш Урбан VIII. Да се нарочито прије свега побрину да се то сигурно спроведе код српских свештеника и калуђера…“ (М. Јацов, наведено дjело).

Которски бискуп извештава Римску курију, 21. октобра 1688: “Јуче је дошао к мени Висарион, бискуп са Цетиња, у Црној Гори, српског обреда, и донио ми затворено писмо пећког патријарха, топло се препоручујући да га доставим у Рим како би сигурно доспијело у руке Ваше Свјетлости; како ми је поменути бискуп рекао, патријарх жели да живе побожно…“.

Барски надбискуп извештава Римску курију, 27. фебруара 1684. године: „Међу становницима града Бара, добар дио су они који су насилно потурчени. У граду и у селима под свјетовном влашћу има око 800 Турака, 700 католика, а остали су Срби православци. У Црној Гори, Кучима, Хотима, Кастриотима, Горњој и Доњој Зети, има 10000 душа Срба православаца, међу којима нема ни једног католика, а има око 2000 Турака и насилно потурчених, који се споља представљају као невјерници, као неки у Бару, а међу собом тврде да су хришћани.“ (М. Јацов, Списи тајног ватиканског архива, стр.4.).

Которски бискуп извештава римску курију, 1. марта 1692.: „Српски, односно православни обред уочљив је у овим крајевима, па чак и у граду имају цркву Св. Луке Јеванђелисте за локално становништво; нечувени скандали избијају због крајње непросвијешћености свештенства које води душе ових људи – до те мјере, да се поред празновјерица јавља и продаја звања, ту прљаву трговину примјењује чак и за служење литургије за болесне тј. још наплаћују, ту су и погрешна учења, па их због свега тога, нарочито зато што јавно исповиједају непријатељство према католицима, сви зову шизматицима…“. (М. Јацов, наведено дело, стр.156.)

Которски бискуп извештава Римску курију, 25. марта 1695. године, о ситуацији у његовој бискупији: „Осим речених 14 села има још три, наиме, Луштица, Кртоле и Љешевићи, који чине око 1500 душа, од којих су 1200 православни Рашани који имају парохе ту рођене, који само утолико познају правилник што врше обреде према правилима које је издао папа Климент VIII; остали пак су католици…“. (М. Јацов, наведено дело, стр.10.)

ИН4С/ www.rasen.rs 

 

 

Коментари
Владо
Владо: Само напријед са документовањем истине о прошлости Црне Горе и српског Приморја. Тај ћирилични натпис са барске надбискупије и примасије српске, довољно о свему говори. У Бару три су вјере, неће Срби да се дијеле !!!
10.02.2019 11:43
Bodin
Bodin: Malo, malo, pa se opet vratite velikosrpskoj pisaniji. Što je bilo bilo je, više nismo Srbi, idemo dalje, eviva Montenegro !
10.02.2019 11:49
srbenda nijesam
srbenda nijesam: slabo slabo, dr. Deretić ima informaciju da su ukradeni spisi o srbskoj civilizaiciji na marsu
10.02.2019 13:29
List Crne Gore
List Crne Gore: Redakcija u originalu prenosi arhivske spise. Vlado je u pravu kada kaze da u Baru zive sve tri vjere naroda. Raznim demografskim poremecajima ima i drugih koji se ne izjasnjavaju ni po jednoj od ove nase jedne, a podijeljene na tri " kraka". Sa dolaskom svih zlih politicara ostadosmo bez vjere i u Boga Isusa Hrista/ Gospoda Isusa Krista/ Allaha- ostadosmo bez vjere u COVJEKA! TO JE BAR.
10.02.2019 19:50
za Bodina
za Bodina: Što je bilo bilo je, više nismo Srbi, idemo dalje, eviva Montenegro ! Da, ali vecina zeli da i dalje ostanu Srbi ili bar ne zele da negiraju srpsko porijeklo svojih predaka ,to je realnost idemo dalje!
11.02.2019 12:37
Serdar
Serdar: Kad su moji Serdari bili i ostali SRBI sta znaju ko su oni koji nisu Srrdari Na veliku zalost bilesnog Crnogorskog naroda oni koji nisu nikad i nista bili (serdari i vojvode) mogu za 100 evra u 100 vjera jer su hibridi- losa ljudska dusa . Ti isti uce svoje djedove oceve sta su po nacionalnosti to ti je uci sin oca kako se pravi djete!
16.02.2019 00:21
црногорац
црногорац: Дат ће Бог и света Мати ДА СЕ ЈЕДНОМ СВЕ ПОВРАТИ! Историја се неда слагати може да се открива онаквим каква јесте или да се потискује, фалсификује, јер ипак народ без историје и свјести о томе лак је плијен за даљу манипулацију... Упамет се браћо
16.02.2019 10:09
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar