Ћирилица Latinica
11.06.2021.
Друштво

Кривокапић опет "масно" слагао: Патријарх Порфирије није добио никакво писмо

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић још једном је преварио јавност у вези са Темељним уговором. Овога пута изјавом да је српском патријарху Порфирију послао писмо са примједбама на два спорна члана и дио преамбуле.

Кривокапић је патријарху српском Порфирију упутио само једно писмо, 21. маја, у којем нема ни ријечи о спорним члановима Темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ, сазнаје Тануг из извора блиских Цркви.

У том писму, каже извор агенције, само се најављује потписивање Темељног уговора, без прецизираног датума.

Према истом извору, Кривокапић је десетак дана прије доласка у Патријаршију СПЦ саопштио тадашњем владики, сада митрополиту Јоаникију да “није тренутак” за потписивање Темељног уговора.

У синоћњем интервјуу у емисији Начисто ТВ Вијести, Кривокапић је рекао да је упутио српском патријарху Порфирију писмо у којем је изнео став “да постоје најмање два члана која су спорна и један дио преамбуле”.

Према сазнањима Тањуга, Патријарх није добио то друго писмо.

Кривокапић је, наиме, још 25. априла изричито рекао да ће потписати Темељни уговор са СПЦ, а седам дана прије тога је први пут говорио о два спорна члана, која, како је тада рекао, нису у сагласју са Уставом и законима Црне Горе.

Он је у интервјуу ТВ Вијестима синоћ рекао и да су са Темељним уговором били упознати председник Скупштине Алекса Бечић и потпредседник владе Дритан Абазовић.

Бечић је данас демантовао Кривокапићеве наводе да је упознат са садржином Темељног уговора.

Ову заврзламу црногорског премијера за Тањуг је коментарисао историчар Александар Раковић који каже да је Српска православна црква осам вјекова на простору данашње Црне Горе функционисала без темељних уговора па ће то наставити да чини, био овај Темељни уговор икада потписан или не.

"Здравко Кривокапић се служи обманама и неистинама како би онемогућио да Темељни уговор са Српском православном црквом икада буде потписан. Чак и ако би Српска православна црква изашла у сусрет свим Кривокапићевим фантазмагоријама, Темељни уговор опет не би био потписан"- изричит је Раковић.

Раковић, иначе, добро упућен у дешавања у Црној Гори и положајем СПЦ у тој држави, са жаљењем констатује да је Кривокапић прави производ тзв. “Православне цркве у Црној Гори” која је стварала људе без идентитета и онемогућавала да се Српство у тој држави до краја ревитализује.

"Срећом, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је укинуо име и квазиидентитет тзв. Православне цркве у Црној Гори. Српски архијереји нису хтели ни да чују за могућност да Темељни уговор буде оснивачки акт издвојеног тела у оквиру Српске православне цркве, које би касније прерастало у аутономију а из ње у сецесију- навео је Раковић.

Бечић: Кривокапић све измислио

„Ја нити једну верзију тог (Темељног) Уговора видео нисам, и то је апсолутна и једина истина“, изјавио је данас Бечић реагујући на синоћњу изјаву Кривокапића да је са Темељним уговором упознао Бечића и потпредседника владе Дритана Абазовића.

 

(Танјуг)

Коментари
👀👀👀👀
👀👀👀👀: Mozda je "✉" jos na putu 🧐🧐🧐😂😂😂
11.06.2021 21:31
Протојереј
Протојереј: Јуда над јудама. Непревазиђени издајник. Бог суди свима!!!
11.06.2021 21:33
Џиги
Џиги: Овај зајеба Шојића беш би Џекија
11.06.2021 21:34
Nedamo svetinje
Nedamo svetinje: Smatram da drogira.
11.06.2021 21:49
Oooo
Oooo: Nista novo
12.06.2021 11:02
Nole
Nole: Pošteno koji čovjek to ne laže a pogotovo političari
12.06.2021 15:56
Aco
Aco: Ne mogu vidjeti Krivokapica a I nikoga iz ove nove vlade,ali realno receno jesu li kad popovi pricali istinu?😂😂😂
12.06.2021 18:31
CUCA.CT
CUCA.CT: To ZDRAVKO legendo karaj izdajnike da vide kako mi CUCE prcamo .
12.06.2021 20:57
Maca
Maca: Premijer ipak dolazi k sebi.Svaka čast i Bred pitu treba pokazati zube a četničkom vojvodi i sve ostalo
13.06.2021 20:01
XYZ
XYZ: E moj Krivokapiću...sa kim ti "vodiš" državu??? Ko sa đavolom,popovima,DF-om,ekstremima,nacionalistima,simpatizerima ratnih zločinaca...tikve sadi o glavu mu se obijaju. Tvoja ličnost nema cijenu( u Eurima) u odnosu na iznos koji su tvoji "saradnici" dobili od SPC,Beograda da ruše Crnu Goru.Rušenjem Crne Gore,ruše se sve one tekovine koje su krasile Crnu Goru. Daleko ćete dogurati kad ste dozvolili da vam popovi vode državu.Užas!
17.06.2021 18:00
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar