Ћирилица Latinica
13.11.2018.
Друштво

Кургаш поручио: Спремно ћемо дочекати упловљавање норвешког брода

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Мирсад Кургаш испред НВО „СОС за Монтенегро“ казао је да је та организација протесним маршом од Улциња до Херцег Новог хтјела да укаже на девастацију приморја од стране нафтних компанија, припомогнутим од стране надлежних институција у Црној Гори.

"Марш је само један дјелић идеје која се односи на покушај да спријечимо они што су нам закували и спремили, а односи се на коначно и дефинитивно уништавање нашег Јадранског мора. Овај марш је специфичан по томе што је идеја настала спонтано и што се реализује без икакве финансијске помоћи, грантова или донација", казао је Кургаш за портал ИН4С.

Додаје да се од јавности овакви случајеви крију, гурају под тепих или проглашавају државном тајном.

"Мислим да је овај марш начин да неко чује нешто више на ову тему", истиче Кургаш.

Он додаје да нафтне компаније и њима сличних, своје планове у Црној Гори реализуји још од 2003. године, јер су слична истраживања рађена у улцињском акваторијуму.

"Вршено је сеизмичко истраживање подморја у том дијелу. Институт за биологију мора из Котора је тада био изричито против тих истражвања. Нажалост, њихов глас се тада није чуо. Данас се чује, али је сада је то позитиван глас, који је дао зелено свијетло за та истраживања", навео је Кургаш.

Данас, према њиховим ријечима, нико не може рећи да није знао о чему је овдје ријеч и какве су намјере појединцима.

"Главна нафтна команија, која је добила концесије, има дебео досије у многим државама на чијем поднебљу врши та истраживања. Друга компанија, која која је добила концесије на блокове 26 и 30, када смо послушали њихову презентацију  закључили смо само да тиме вријеђају интелигенцију разумног човјека", истакао је Кургаш.

Додаје да се и на терену уочавају притисци од стране нафтних лобиста, те да због тога испаштају грађани приморја.

"Већ се дешава да у барској марини рибаре спрјечавају да испловљавају. Они су покушали рибаре да придобију, поткупе. Имамо информацију на основу неких разговора да путем отворене мреже, да нафтне компаније немају намјеру остати чак ни на оним сегментима за које су добило концесију него планирају да наставе и даље и шире те радове“, казао је Кургаш.

Казао је да ће сеизмичка истраживања потенцијалног присуства фосилних горива у црногорском дијелу Јадранског мора, према добијеном одобрењу државних органа, почети 14. новембра, када долази норвешки брод Полар Емпресс, а НВО „СОС за Јадран“ спремно ће, поручио је, дочекати тај тренутак.

Коментари
ELIOT
ELIOT: NISMO MI ZA BOLJE,NAIVNI MISLE DA CE DA PROCVETA MONTENEGRO AKO NADJU NAFTU! KUKALA NAM MAJKA BOLJE DA JE NEMA JER OD TURIZMA MOZEMO DA SE OPROSTIMO A NAFTA ZNA SE KOD KOGA IDE!
13.11.2018 15:40
Pristan
Pristan: Pusti ti Bar Baranima
14.11.2018 08:52
boljo.
boljo.: Sta reci gospodine Kurgasu svaka ti cast S. obzirom da sam staro baranin pravi ,poznato mi je kako vecina barana razmislja nazalost vremena se mjenjaju i svako ima prava pod ovim nebom da zivi radi stvara .Tvoje namjere su vidljive i poznate za bolje ovog naroda . Nema barani rozajci indijanci crmnicani sestani albanci romi papauanci kinezi itd. Svi smo jednaki pred bogom .Svako sa zebe neka zadrzi opredeljemje i politicko i vjersko ovo je BAR NAS BAR NAJBOLJI I NAJLJEPSI NA SVJETU I pravi nacin pokazivanje nezadovoljstvo za sve ove patriote barske koje gledaju licni iteres...Zivio kurgasu sreca ti zivjela i svima koji tako misle.
14.11.2018 10:53
Boljo..
Boljo..: Svaka cast gospod.KURGASU..Tvoje namjere i borba za bolje ovog naroda je jasna .Pravi pojedini barani sa nekim akšam šule obrazovanjem su pokazali koliko vole bar i koliko su dobro namjerni da nas Bar najlepsi na svijetu bude i ostane jedinstven Svako imam prava pod ovim nebom da se osjeca kako mu odgovara bitno je da su ljudi dobro namjerni u interesu ovog naroda .A to Barani bosnjaci indijanci romi kinezi japanci stvarno nema smisla jer ode sve u lijepu pm..Kako koga namjeste na neki polozaj hvali po tri cetri melijona nikad im nije dosta..Nema Bara do cara.Treba podrzat kvalitetetne dobronamjerne i postene ljude..
14.11.2018 11:13
Za.Kurgasa
Za.Kurgasa: Ja bih tebe Mirza nazvao Don Kihot fino je to sto ti radis ali je uzaludno jer ova vlast koja u skupstinu ima vecinu sve sto naumi to i uradi tako ce biti i u ovom slucaju.A zar nebi bilo pametnije i prirodnije da ti i tvoja NVO podjete malo do sjevera pa da odbranite one rijeke jer ce se i to malo naroda sto je ostalo raseliti a more pusti Baranima da resavaju ali slaba vajda od naroda.Kralj Nikola jedne prilike kaze"oj narode stoko moja" 100% je bio u pravu.
14.11.2018 14:59
C. C. C. C.
C. C. C. C. : Najveći dio starobarana su se doseljavali u Bar iz Crmnice,Kuća,Pljevalja,KOSMETA i td. Nikada se nisu tako ponašali kao većina (skoro svi) Bošnjaci sto je jasno svakome ko ostvari uvid u spisak zaposleni kod poslodavaca ove nacionalnosti u fondu pio. No najvažnije da svi sto živimo u ovom gradu doprinesem razvoju Bara. Smrt fašizmu sloboda narodu. Živio Portal Bar. Da u svakom gradu bude po jedan ovakav portal.
14.11.2018 20:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar