Ћирилица Latinica
29.01.2020.
Друштво

Кургаш одговорио Алковићу: Гробље је на пола метра испод бетонираних темеља "Куће маслина"

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

На саопштење Ћазима Алковића предсједника Друштва маслинара Бара, (доступно на линку http://barskiportal.com/lat/dru%C5%A1tvo/alkovi%C4%87-ku%C4%87u-maslina-gradimo-na-mjestu-nekada%C5%A1nje-apoteke-i-banke-nema-tu-nikakvog-groblja.php), које смо објавили као деманти на информацију НВО "Број 19" о заустављању радова на изградњи "Куће маслина" у Старом Бару,  реаговао је предсједник те НВО Мирсад Мирза Кургаш.

Он је у реаговању навео како је очигледно да аутори саопштења Друштва маслинара Бара не читају пажљиво вијести објављене "у медијима и на појединим порталима" јер би, у супротном, видјели из истих да подносилац пријаве о нађеним људским скелетним остацима није анониман.

"Као и у сличним ситуацијама, када је долазило до бескрупулозног раскопавања више десетина гробова у харему Омербашића џамије, Подградског и Капетановог гробља, или старом гробљу на старобарској пјаци када су људски скелетни остаци стрпани у платичну кесу, НВО "Број 19" је увијек транспарентно реаговала. Нажалост, то није био случај и са надлежним институцијама" - наводи се у реаговању Кургаша.

Прије него је поднијета пријава полицији, додаје он, у којој се захтијева провјера информација о нађеним људским посмртним остацима на градилишту "Куће маслина", у НВО "Број 19" сазнали су да је од Управе за заштиту културних добара захтијевано да се на том простору изврши претходна заштита и обезбиједи присуство археолога управо због претпоставке постојања архитектуре и гробља, као и манастира (на основу открића др Ђурђа Бошковића).

"Према ријечима барских археолога, право налазиште је по свему судећи на неких пола метра дубине испод већ бетонираних темеља. Такође, разговарали смо и са очевицима који су показали мјесто на ком је пронађен дио људског скелета (нога). У оваквим ситуацијама поступа се у складу са Законом предвиђеном процедуром: обустављају се радови, обезбјеђује лице мјеста и врше стручна, археолошка ископавања. Веома је, најблаже речено, малициозно у томе тражити злу намјеру. Исто тако, скривање доказа је кривично дјело без обзира да ли је смрт особе чији остаци су пронађени наступила недавно или прије више вјекова" - наводи даље Кургаш.

Како потом истиче, очигледно да је представницима Друштва маслинара током прелиставања разгледница Старог Бара, "промакла" и она из 1863. или 1877. на којој се виде остаци старог муслиманског гробља.

Наравно, каже, не споре у његовој НВО да је касније на том простору никла и зграда Апотеке, па и Прве банке.

Логично би било, наглашава, да управо Друштво маслинара Бара инсистира на археолошком истраживању овог локалитета, тим прије што се позивају на "добро познавање историје овог града".

Међутим, вели, ако се присјетимо неких њихових скорашњих "пројеката" као што је беспризорно уништавање вишевјековне калдрме у хиљадугодишњем маслињаку Џиџарин, или противзаконита и нестручна обнова моста на Врућој ријеци, онда неке ствари бивају јасније.

"Морамо напоменути да се пробијањем макадама кроз Џиџарин, између осталог прошло и кроз вакуфску имовину. Иако је актуелни предсједник Друштва маслинара у то вријеме био и на челу Меџлиса Исламске заједнице Бара, та информација је остала скривена од јавности! На наш захтјев да нам се доставе информације с тим у вези, већ двије године чекамо одговор.

А, ако ћемо о историји и обичајима, предсједнику Друштва маслинара сигурно је познато и да су стари Барани, ако би којим случајем морали проћи преко вакуфске имовине, прије него би изашли са исте тресли ногавице панталона како им не би случајно остала ни трунка прашине на њима.

Намјера нам није била да се бавимо маслинарима, како аутора саопштења, тако ни њихових дојучерашњих колега окупљених око новооснованог Удружења. Вријеме ће показати своје" - закључује Кургаш, уз позив представницима Друштва маслинара Бара на јавну дебату у којој би обострано изнијели ставове и појаснили евентуалне неспоразуме.

Фотографије

Кургаш је уз реаговање доставио и фотографије које објављујемо, уз следећи опис:


- Стари Бар 1863./ Виртуелни приказ "Куће маслина";
- Мјесто на ком је нађен дио скелета;
- Дио вакуфске имовине кроз који је пробијен макадамски пут у Џиџарину;
- Допис Меџлису ИЗ Бар и Одбору ИЗ Стари Бар;
- Посмртни остаци нађени на старобарској пијаци;
- Један од нишана/надгробних споменика уграђен у потпорни зид у непосредној близини градилишта "Куће маслина".

Коментари
Ilhan
Ilhan: Podrška za aktivnost Mirsadovu ! Ne gazite preko mrtvih. Dajte da se sve istraži ljudski i stručno. Nemojte napamet da gradite ako ima ljudskih skeleta ispod temelja.
29.01.2020 08:39
Bar Baranina 1042
Bar Baranina 1042: Kurgaš, čuveno starobarsko pleme, svi su mu pokopani tu... Da oće jedan zemljotres da nas sve pobije! Od čovjeka koji voli Bar iznad svega, počinjem sezbog ovakvih idiota da se stidim reći da sam Baranin. Najcrnje je što se od ovoga vražljega kota uskoro bojat reci da si Baranin, da ti je porodica 300,400 godina ti, jer zaboga naći će nesto sto ti ne znaš ili nijesi mogao znati za svo to vrijeme, jer dodjose donjese znanje i red u Bar! Pi Bar Baranina 1042
29.01.2020 08:54
XXL
XXL: Do kad mislis da pravis budalu od sebe jad te nasao avetnoga.
29.01.2020 12:17
Plovi
Plovi: Kurgas Barnin🤣🤣🤣
29.01.2020 13:42
Sale
Sale : Ako je zaista tu groblje naravno da bi trebalo obustaviti radove. A kaldrmu neka vrate.
29.01.2020 17:12
Stari baranin
Stari baranin: Ptosto neverovatno od ovih storo barana.Patriote e jad vas nasao vi niste svjesni koje i kakav je covek MIRZA KURGAS niste svjesni da zna istoriju starog bara mnogo bolje no mi staro barani.mnogi nisu svjesni da covek nema losih namjera samo upozorava ove strucnjake da vode racuna sta rae.i dje ce sa tim posmrtnim ostacima.Treba gradit i napredovat ali treba dostojanstveno vodit racuna o tome i voditi racuna o kulturi islama.Mirza Kurgas je veoma obrazovan covjek dobar pravi vjrnik.Nrznam zasto nekima smeta istina za koju svi treba da znamo i da.podrzimo nesto.sto nije uredu svako moze da pogresi ali nijr uredu prikrivat istinu.
29.01.2020 18:39
Za starog baranina
Za starog baranina: Vodi Mirzu kući, da ti priča istoriju. Vjerovatno si starobaranin od prije 2000g pa sad mudroseraš. A dežurni štrajkač Mirza, kamo lijepe sreće da nije nogom kročio u Bar!
30.01.2020 10:29
Mirsad- Mirza Kurgaš
Mirsad- Mirza Kurgaš: Sva sreća što sam za ovih 20 i kusur godina provedenih u Baru upoznao mnoge časne i poštene sugrađane, pa o Baranima ne moram da sudim na osnovu vulgarnosti koje nemilice prosipaju ove “junačine” i “patriote” skrivajući se iza nadimaka i lažnih profila...
30.01.2020 11:42
SELAM
SELAM: Pa zar smo mi Barani i Staro barani tolko bogu zgrisili da nam drzi predavanje necesovi kurgas koji gle cuda cuva Bar i okolinu od Barana. Spasava covjek more rijeke mostove groblja maslinjake i sto mu padne na pamet a bogami mu svasta pada na pamet cak je u jednom trenutku pokusao da spasi dzamiju u Zalevu od Zaljevcana ma sve biseri. More mirza ne ori drumove.
31.01.2020 00:39
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar